Anna Troberg tar över som partiledare för Piratpartiet

Årets första byte av partiledare stod Piratpartiet för. Rick Falkvinge meddelande på sin blogg att han avgår som partiledare. Efter fem år kände han att han inte längre har nya idéer. Det är starkt att gå vidare och kunna stiga åt sidan och inte klamra sig fast vid positioner.

Anna Troberg tar över, eftersom hon varit vice partiledare. Partistyrelsen kommer ha ett möte på måndagen då hon formellt ska utses till ny partiledare.

Troberg har en bakgrund som bokförlagschef och har bland annat skrivit romanen ”Chefer från helvetet” under pseudonymen Rosetta Sten. Dessa erfarenheter hoppas hon nu kunna använda i sitt arbete som partiledare, skriver Dagens Nyheter:

– Jag vill visa människor att det finns hjärta i piratpolitiken, säger Troberg. Vi behöver bli bättre på att förmedla hur vår politik faktiskt påverkar var och en av oss i våra vardagliga liv. Vi blir ofta lite tekniska och nästan abstrakta och når därför färre människor än vi skulle vilja. Det är en stor pedagogisk uppgift vi har framför oss och jag vet att jag har mycket att tillföra där, säger hon till Dagens Nyheter.

Rick Falkvinge stannar dock kvar i ledningen för Piratpartiet, enligt ett pressmeddelande:

Falkvinge kommer att finnas kvar i partiets ledning, men planerar i huvudsak att fokusera på att sprida piratideologin vidare i Europa.

– Jag har tidigare bland annat tvingats tacka nej till flera internationella föreläsningsuppdrag på grund av tidsbrist, men nu blir det ändring på det, fortsätter Falkvinge. Piratrörelsen växer, det är viktigt att de här frågorna även tacklas internationellt och jag har massor av erfarenhet att ta med mig ut utanför den svenska arenan.

Det är spännande. Piratpartiet fick 0,7 procent i riksdagsvalet 2010. Integritetsfrågorna är oerhört viktiga och grundläggande för ett demokratiskt samhälle. Om inte de traditionella politiska partierna klarar av att hålla stången mot de starka krafter som försöker övervaka oss alltmer behövs Piratpartiet verkligen. Många har kanske uppfattat dem som ett parti som mest kämpar för rätten till fildelning, vilket dock är att missa poängen.

Datalagringsdirektivet, som är detnsenaste av de nya integritetskränkande lagar som högerregeringen nu vill införa betyda att allt vi gör på webben och alla sms vi skickar och alla mobiltelefonsamtal vi deltar i ska sparar och registreras. Är det ett sådant övervakningssamhälle vi vill leva i?

Relaterat: Falkvinge.net, Sveriges Radio, Anna Troberg, Under den lugna korkeken, Dagens Nyheter, Expressen 1, Expressen 2, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Peter Andersson, Jinge, Annarkia och DeepEdition.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 januari, 2011

Det här inlägget har 7 kommentarer.

 1. […] Rick Falkvinge, Anna Troberg, Oscar Swartz, ????, Henrik Alexandersson, Opassande, Kulturbloggen, Annarkia, Drottningsylt, Deep Edition, Gothbarbie, Mary X Jensen, Zac, Piratplatsen, […]

 2. […] tackar Rick och trampar gasen i botten. Kulturbloggen
  gillar att vi fortsätter att kämpa mot övervakningssamhället.
  (Själv gillar jag att jag ska bli intervjuad av Rosemari på
  Kulturbloggen i morgon.) Farmor Gun […]

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Piratpartiet
  and others. Piratpartiet said: Kulturbloggen: Anna Troberg tar över
  som partiledare för Piratpartiet http://bit.ly/fDqU2f #svpol
  […]

 4. […] tackar Rick och trampar gasen i botten. Kulturbloggen
  gillar att vi fortsätter att kämpa mot övervakningssamhället.
  (Själv gillar jag att jag ska bli intervjuad av Rosemari på
  Kulturbloggen i morgon.) Farmor Gun […]

 5. […] Engström (thanks!), Dexion, Yamiko, HumbleBee, Ulf
  Bjereld, Motviktigt, Opassande (hey thanks!), Kulturbloggen,
  Annarkia, Drottningsylt, iMike, Zac, Hax, Oscar Swartz (wow, hey
  thanks!), Mia, DeepEd, Anders […]

 6. […] Vattenfall, Vattenkraft, Natur, Jinge.se ab1 svd dn svt1 ex Läsvärt: k&å, annarkia, kulturbloggen, annarkia, kaj, k&å, röda m, nicke Etiketter:Elpriset, Förnyelsebar el, Jinge.se, […]

 1. Jörgen L skriver:

  ” som högerregeringen nu vill införa”, sant, men vi ska inte glömma att Tomas Bodström var en av dem som hjälpte till att driva igenom direktivet från början… Och jag har inte direkt hört nån officiell ståndpunkt från (s) att partiet är emot det.

  Men just detta faktum illustrerar rätt väl varför PP behövs, aningslösheten hos gammelpartierna om vad övervakningslagarna tillsammans med den tekniska utvecklingen ger för sammantagen effek är monumental.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *