• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Kulturbloggen.com

Sveriges största kulturmagasin: musik, film, litteratur, kulturpolitik, teaterkritik

Scen

Filmrecension: Quo Vadis, Aida – Utan tvekan en av de starkaste filmerna som skapats under 2000-talet

27 februari, 2021 by Rosemari Södergren

Quo Vadis, Aida
Betyg 5
Svensk biopremiär 26 februari 2021
Regi Jasmila Žbanić

Vinnare av Dragon Award Best International Film på Göteborg Filmfestival 2021, nominerad till Guldlejonet i Venedig och kortlistad till Oscars som Bosniens bidrag. Utan tvekan en av de starkaste filmerna som skapats under 2000-talet. En film om något vi egentligen inte vill känna till att det hänt. Ett folkmord på mer än 8.000 bosniska män och pojkar under serbernas intagning av den bosniska staden Srebrenica. Ett folkmord i Europa i modern tid och där FN och omvärlden svek. Filmen tar upp något oerhört viktigt och den gör det på ett filmiskt och dramaturgiskt starkt och välgjort sätt.

Hur är det ens möjligt att detta kunde hända, för bara några decennier sedan, under 1990-talet i Europa och medan FN:s soldater tittade på och näst intill gav stöd åt serbernas mord på bosnier.

Handlingen utspelas i Bosnien, i juli 1995. I centrum står Aida som är översättare för FN i den lilla staden Srebrenica. När den serbiska armén övertar staden söker tusentals medborgare skydd i FN-lägret, bland dem Aidas man och två söner. Alla får inte plats och situationen blir alltmer kaotisk. Från sin position som tolk åt ledningen hör och ser hon vad som är på väg att hända. Jasna Djuricic i rollen som Aida är så bra, så äkta. Jag känner hennes frustration när hon springer i lägret mellan de olika FN-cheferna som alla sviker.

Filmen har så många styrkor. Jasna Djuricic har jag redan nämnt och det är en lång rad duktiga skådespelare som alla känns trovärdiga, det känns som om jag är med där, jag är en i mängden och jag upplever allt. Hur vanliga människor som är grannar på riktigt, i verkligheten, på fullt allvar, hamnar på var sin sida i ett krig och tvingas medverka till den andres död. Vi får också följa livet ett par år efter kriget och får se hur dessa människor åter lever sida vid sida. Män som deltog i att massmordet lever som vanliga hyggliga människor som njuter av sina barns och barnbarns skolavslutningar tillsammans med grannar som förlorat sin familj.

Regissören Jasmila Žbanić berättar om filmen:
– Vi var drivna av ett behov att berätta. Det är inte bara en film om Bosnien och Balkan utom om människor, hur vi behandlar varandra när allt mänskligt omkring oss slås sönder.

Det är mästerligt berättat och filmat. Varken den som lyder order eller den som ger order i ett krig behöver se ut som ett monster. När en nation faller isär, som det forna Jugoslavien gjorde, kan grannar plötsligt stå på olika sidor i ett krig.

Jag tror vi behöver filmer som denna, som får oss att förstå vad som händer vid krig, så att vi gör att allt vi kan för att förhindra att det blir krig. Och jag tänker också hur viktigt det är att länder som lever i fred kan bistå och ge stöd år fredsrörelser i krigsdrabbade länder, att vi gör allt vi kan för att förhindra krigen. Att ta emot flyktingar från länder i krig är något vi bör göra, som medmänniskor. Men vi bör satsa oändligt mycket på att förhindra krig.

Lite fakta om regissören, som vi lär få se mer av i framtiden:
Jasmila Žbanić är född i Sarajevo 1974 där hon även fått sin utbildning som regissör för film och teater. Innan hon började göra film har hon bland annat arbetat som dockspelare på Vermontbaserade Bread and Puppet Theatre och som clown. Hennes långfilmsdebut Grbavica vann Guldbjörnen i Berlin 2006

– Srebrenica är en 40-minuters flygresa från Wien och mindre än två timmar från Berlin, säger hon. Det är skrämmande att tänka att ett folkmord kunde äga rum mitt framför ögonen på Europa, och det efter att vi miljoner gånger upprepat att det aldrig får hända igen.

Filmen är kortlivad som Bosniens bidrag till Oscars. Det är intressant att få se en filmskapelse från ett land Bosnien som inte så ofta syns i internationella filmsammanhang. I Bosnien produceras en film om året. Det finns ingen filmindustri och ytterst små finansieringsmöjligheter. I pressmaterialet om filmen berättas att det var problematiskt att göra en film om Srebenica också av politiska skäl, då det fortfarande finns många ledande politiker som förnekar att det som hände var ett folkmord. Det tog många år att göra filmen, och det är en samproduktion med inte mindre än nio europeiska länder.

Arkiverad under: Film, Filmrecension, Recension, Scen, Toppnytt

Filmrecension: Slalom – angelägen och konstnärligt välgjord

26 februari, 2021 by Rosemari Södergren

Slalom
Betyg 4
Svensk biopremiär 5 mars 2021
Regi Charlène Favier

Den franska filmregissören Charlène Favier har skapat en stark film om hur utsatta unga elitidrottare kan vara – och en film som visar hur svårt det är för de unga att säga stopp när övergrepp sker. Filmen beskrivs som angelägen, vilket är ett ord jag oftast har svårt för i samband med film och teater. Angelägenheten får inte gå ut över det konstnärliga. Och det gör det inte i denna film. Slalom kommer i april att vara nav i en skolkampanj för gymnasieelever i hela landet som får ta del av filmen kostnadsfritt. Det är ett mycket bra initiativ. Filmen är viktig men också så konstnärligt välgjord att den är värd en stor publik och den kommer helt klart att ge upphov till diskussioner och funderingar. Slalom är en film jag hoppas alla som på något sätt har med idrottande ungdomar att göra ser.

Slalom har mycket att berätta och den gör det utan att peka finger, utan att vara övertydlig. I filmen får vi följa 15-åriga Lyz som har blivit antagen på en internatskola med elitutbildning för lovande alpinåkare. När tränaren Fred inser hennes stora potential och inser hur stor hon kan bli tar han hand om hennes träning och driver på henna både mentalt, psykiskt och fysiskt – men också sexuellt. Filmens stora styrka är att den inte beskriver det i svart och vitt. Vi får se hur svårt det är för Lyz att sätta stopp, då hon har ett sådant driv att bli världsbäst – och hon får också den ena segern efter den andra då hon gör som tränaren Fred bestämmer.

Skrämmande är skildringen av själva miljön, hur de unga har en hackordning och hur de unga är redo att mobba varandra. Jag tror att det är medvetet från ledarnas sida att miljön är så aggressiv, så hormonstinna.

Regissören Charlène Favier är själv uppväxt i skidsportsmiljön och även om hon själv inte utsatts för övergrepp har hon vänner som berättat för henne. I en intervju berättar Charlène Favier att filmen är oerhört personlig för henne och viktig. Det är en berättelse hon kände att hon måste få ur sig. Hon lyckas väl. Fotomässigt är filmen fantastisk med snövidderna i det vita landskapet. Närbilderna på ansikten och kroppsspråket berättar  mycket som inte sägs rent ut. Den konflikt som far runt inne i Lyz känns i magen på oss i publiken. Lyz har en stark tävlingsinstinkt och är beredd att träna hårdare än de flesta för att nå toppen. När hon då får en tränare som själv varit bland eliten och som är beredd att träna henne och driva på så hon når toppen är det svårt för henne att reda ut vad som är rätt och vad som är fel. Det blir tydligt hur svårt det är kan vara för en femtonåring att inte ta på sig skulden för vad de vuxna utsätter dem för.

Filmen som nu går upp på svenska biografer visades på Göteborgs filmfestival där också Tigrar visades, en film som också tar upp en ung idrottare och den fruktansvärda press som unga elitidrottare kan utsättas för. Ett viktigt ämne – och därför är jag glad att båda dessa filmerna inte bara är viktiga utan också konstnärligt och dramaturgiskt välgjorda.

Arkiverad under: Film, Filmrecension, Recension, Scen, Toppnytt

Gratis film för barn och unga i hela Sverige under Stockholms filmfestival Junior i år

25 februari, 2021 by Redaktionen

Stockholms filmfestival Junior, foto Valentina Bender

Stockholms filmfestival Junior blir i år hela Sveriges filmfestival och kommer att erbjuda gratis film för barn och unga i hela Sverige. Både skolklasser och privatpersoner runtom i landet kommer att ha tillgång till 25 kvalitetsfilmer från 18 olika länder mellan 19-24 april 2021.

Ett pressmeddelande:
Vi längtar efter att välkomna barnen tillbaka till biograferna men i år blir det fokus på digitala visningar. För första gången på två decennier kommer Stockholms filmfestival Junior att erbjuda internationell kvalitetsfilm till hela Sverige. De fysiska visningarna kommer att ske i Stockholm och genomföras enligt rådande riktlinjer.

Med årets tema ”Ett annorlunda år” vill vi fånga in ungas intryck av året som gått och drar därför igång ett kreativt kortfilmsprojekt. Barn och unga från norr till söder kommer att kunna medverka i att göra en gemensam kortfilm. Med stafettfilmen kan unga komma i kontakt med varandra fast på distans.

– Vi hoppas att årets festival blir ett ljus i mörkret för alla barn och unga som vill uppleva ny kvalitetsfilm från hela världen. Det känns fantastiskt kul att med ett nytt projekt som stafettfilmen, kunna sammanföra kreativiteten hos unga, säger Git Scheynius, Festivalchef

Arkiverad under: Film, Scen, Toppnytt

Dramaten och Sveriges Radio gör fyra livesända föreställningar byggda på dokumentärer

24 februari, 2021 by Redaktionen

Anna Nygren. Foto: Ola Hemström.

Svenska berättelser på scen bygger på lyssnarnas egna historier. I samarbete med Sveriges Radio livesänds nu fyra nya föreställningar med dokumentära berättelser från Dramaten. –Jag vill beröra människor på samma sätt som konsten, musiken och litteraturen berör, säger Samuel Girma, som medverkar med sin berättelse Festens mittpunkt, berättar ett pressmeddelande från Dramaten.

I vårens livesända föreställningar, i regi av Niklas Mesaros, får publiken möta Anna Nygren om hennes liv med anorexi, Micael Sköldqvist om hans kamp mot covid-19, Samuel Girmas om att skapa sin egen värld och Anna Pella om att få ett barn med grava hjärnskador.

25 februari: Svält och pelargoner av och med Anna Nygren
Anna Nygren är en produktiv konstnär, författare, filmare och dramatiker. Men hon har en skugga. Hur kan man känna sig värdelös men ändå oövervinnerlig på samma gång? Stark och svag? Anorexian har följt henne sedan hon var barn och skickat henne igenom vårdapparaten. En vård som paradoxalt nog lärt henne att det är hennes vikt som avgör hennes värde. Nu är Anna vuxen – men skuggan är kvar. Musiker: Emma Augustsson.

7 april: Respiratorresan av och med Micael Sköldqvist
De slutade aldrig jaga honom. Han bar på ett livsfarligt virus och skulle dödas. Under de 35 dagar Micael Sköldqvist låg i respirator på grund av covid-19 kunde han inte skilja dröm från verklighet. När den 58-årige säljaren och kroppsbyggaren väl vaknade hade han förlorat 30 kilo och kunde knappt resa sig. Här börjar berättelsen om den långa vägen tillbaka till verkligheten och arbetet med att acceptera vem han blivit efter sjukdomen. Poet: Helena Granström. Musiker: Lisa Grotherus.

8 april: Festens mittpunkt av och med Samuel Girma
När Samuel som trettonåring kom till Sverige från Etiopien förstod han att ett livslångt arbete om att hitta sig själv började. Han bestämde sig för att hans liv skulle vara en kärleksförklaring till en trygg och vacker värld han ville skapa. Men hur gör man för att hålla ihop när privatlivet också är en politisk kamp? Hur hanterar man att bli mobbad på en arbetsplats när man är 33 år? Poet: Judith Kiros. Musiker: Lisa Grotherus.

4 maj: När du ler stannar världen av Anna Pella
Alla glada sms till släkt och vänner är skickade. Då får Anna Pella och hennes man beskedet att deras nyfödda dotter Agnes har en grav hjärnskada. Journalisten och författaren Anna Pella berättar om sorgens ansikten efter det att livet tog en helt ny vändning när hennes dotter föddes. Men också om kampen för att ge sin dotter all den vård hon förtjänar. Poet: Nino Ramsby. Musiker: Lisa Grotherus.

Svenska berättelser startade i SR 2007 som en fortsättning av Sommar i P1:s projekt Lyssnarnas sommar. Alla berättare har själva hört av sig till SR med sina historier. 2016 inledde SR och Dramaten ett samarbete där berättelserna framfördes på scen varvat med musikframträdanden och poesiläsning. Svenska berättelser på scen är sammansatta av Ola Hemström, producent på SR i samarbete med Dramaten&.

Svenska berättelser på scen livesänds den 25 februari, 7 och 8 april samt den 4 maj klockan 19.00. Föreställningarna kan ses på dramaten.se och på Facebook och de finns sedan tillgängliga i 30 dagar. Dramaten förlänger stängningen till den 30 april och om pandemiläget ändras kommer föreställningen den 4 maj eventuellt att spelas för publik.

Arkiverad under: Scen, Teater, Toppnytt

Wonder Woman 1984 – får svensk premiär på streamingtjänsten HBO Nordic

22 februari, 2021 by Redaktionen

Superhjältefilmen Wonder Woman 1984 får ingen svensk biopremiär. Istället får den svensk streamingpremiär på HBO Nordic. I USA blev filmen tillgänglig på strömningstjänsten HBO Max på juldagen. Den har gått upp på biografer i en del länder, exempelvis toppar den biotoppen i Norge.
Men i Sverige blir premiären online på HBO Nordic.

Ett pressmeddelande från HBO Nordic berättar:

Från regissören Patty Jenkins och med Gal Gadot i titelrollen; Wonder Woman 1984 snabbspolar till 1980-talet och till Wonder Womans nästa stora äventyr, ridandes på blixtar genom skyn, iklädd vingar av guld på jakt efter en dröm och två nya fiender: Max Lord och Cheetah.

I Wonder Woman 1984 står världens öde ännu en gång på spel och bara Wonder Woman kan rädda det. I detta nya kapitel i Wonder Woman-berättelsen lever Diana Prince i tysthet bland de dödlig i ett livligt, snyggt 1980-tal – en era full av överdrifter och strävan efter att ha allt. Trots att hennes krafter är på topp håller hon en låg profil, sköter om gamla artefakter och utför bara sina superhjältehandlingar inkognito. Men nu måste Diana ställa sig i rampljuset och med all sin visdom, styrka och mod rädda mänskligheten från en ny värld.

I rollistan ser vi också Chris Pine som Steve Trevor, Kristen Wiig som Cheetah, Pedro Pascal som Max Lord, Robin Wright som Antiope och Connie Nielsen som Hippolyta.

Producenter är Charles Roven, Deborah Snyder, Zack Snyder, Patty Jenkins, Gal Gadot och Stephen Jones. Exekutiva producenter är Rebecca Steel Roven Oakley, Richard Suckle, Marianne Jenkins, Geoff Johns, Walter Hamada, Chantal Nong Vo och Wesley Coller.

Jenkins har regisserat och hon har skrivit manuset tillsammans med Geoff Johns & Dave Callaham, baserat på berättelsen skapad av Jenkins & Johns, vilken är baserad på DC:s karaktärerer. Wonder Woman skapades av William Moulton Marston.

Regissörens team bakom kulisserna – hennes Wonder Woman-team – inkluderar fotografen Matthew Jensen, den Oscarsnominerade scenografen Aline Bonetto (Amélie) och den Oscarsbelönade kostymdesignern Lindy Hemming (Topsy-Turvy). Oscarsnominerade Richard Pearson (United 93) står för klippningen och musiken är skriven av Oscarsbelönade kompositören Hans Zimmer (Dunkirk, The Lion King).

Arkiverad under: Film, Scen, Toppnytt

  • Gå till sida 1
  • Gå till sida 2
  • Gå till sida 3
  • Interimistiska sidor utelämnas …
  • Gå till sida 1631
  • Go to Nästa sida »

Primärt sidofält

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – kostnadsfritt


Prenumerera på Kulturbloggens Nyhetsbrev

Frida och Fritiof
Mikael Jensen

Spel kan skapa beroende

Viktigt om spel
Casinohex.se
Casino utan svensk licens

Nytt

Sällskapet för ofrivilliga drömmare av José Eduardo Agualusa

Sällskapet för ofrivilliga … Läs mer om Sällskapet för ofrivilliga drömmare av José Eduardo Agualusa

Filmrecension: Quo Vadis, Aida – Utan tvekan en av de starkaste filmerna som skapats under 2000-talet

Quo Vadis, Aida Betyg 5 Svensk … Läs mer om Filmrecension: Quo Vadis, Aida – Utan tvekan en av de starkaste filmerna som skapats under 2000-talet

Bokrecension: Pojken från skogen av Harlan Coben – några kvällars underhållning i alla fall

Pojken från skogen Författare Harlan … Läs mer om Bokrecension: Pojken från skogen av Harlan Coben – några kvällars underhållning i alla fall

Filmrecension: Slalom – angelägen och konstnärligt välgjord

Slalom Betyg 4 Svensk biopremiär 5 mars … Läs mer om Filmrecension: Slalom – angelägen och konstnärligt välgjord

Åre Sessions satsar digitalt – Molly Sandén, Fricky, Jesper Tjäder m.fl bland de medverkande

I väntan på att åter kunna arrangera en … Läs mer om Åre Sessions satsar digitalt – Molly Sandén, Fricky, Jesper Tjäder m.fl bland de medverkande

Följ oss på Facebook

Kulturbloggen
Online casinon utan svensk licens
https://casinoutansvensklicens.casino
https://vasacasino.se/, men bilden alt text:
Casinogringos
casinonutanlicens.nu
Casinoutanreg.com
Spela casino utan licens på casinoorbit.com
Svenska Casinobonusar
Hitta rätt casino bonus i Norge.

En resurs med info om finska casinon.

Kategorier

  • Blandat
  • Intervju
  • Kulturpolitik
    • Krönikor
  • Litteratur och konst
  • Musik
  • Recension
    • Bokrecension
    • Filmrecension
    • Musikalrecension
    • Recension av TV-serier
    • Skivrecensioner
    • Teaterkritik
  • Scen
    • Dans
    • Film
    • Opera
    • Teater
    • TV
  • Toppnytt

Etiketter

Bok Bokrecension Böcker Dans Debaser Deckare Dramaten ekonomi Filmrecension Göteborg Hultsfred Hårdrock indie journalistik Konserter Konst Kultur Kulturpolitik Medier Musik Musikfestival Musikvideo Opera Politik Popmusik Recension recensioner rock Rockmusik Roskilde samhälle Scen Scenkonst skivnytt skivrecension Spotify Stockholm Stockholms stadsteater Teater Teaterkritik tv TV-serie USA Video Way Out West

Kulturbloggen Twitter

Tweets by Kulturbloggen

Bloggportaler

Bloggtopp bokbloggar 2017
Blogglista.se 

Footer

Om oss

  • Kontakt
  • Om oss
  • Sajtips – länkar

Copyright © 2021 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Logga in