Erna i krig
Betyg 3
Svensk premiär – digitalt köp 1 mars 2021, digitalhyra 15 mars 2021
Regi Henrik Ruben Genz
Danmark tar alltmer täten i de nordiska länderna när det gäller att skapa film. I vår har en lång rad välgjorda danska filmer biopremiär. Erna i krig med den duktiga danska skådespelaren Trine Dyrholm i huvudrollen är ytterligare ett exempel på strålande dansk filmkonst. Filmen bygger på boken med samma namn av Erling Jepsen.
Trine Dyrholm har tidigare haft viktiga roller i Festen, Kollektivet, X&Y, A Royal Affair och Unga Astrid. I Erna i krig spelar hon Erna Jensen som är ensamstående mor med tonårssonen Kalle. Året är 1918 och första världskriget rasar i Europa. Tyskarna har ockuperat södra Jylland där Erna lever med sin son. Erna menar att Kalle inte är utvecklad normalt utan har lägre förmåga att förstå än de flesta. När fjärdingsman Meier (Ulrich Thomsen) kommer för att hämta Kalle till krigstjänstgöring för det tyska kejsarriket vill Erna inte på något vis att Kalle ska ut i kriget. Men att vägra vara soldat innebär fängelse eller kanske till och med dödsstraff.
Erna bestämmer sig för att själv följa med ut i kriget. Nu är förstås kvinnor inte välkomna i den tyska armén så hon får ta en mans identitet.
Det känns mörkt, sorgligt och deprimerande att se vad mänskligheten kan ställa till med i krig. I denna film handlar det om det smutsiga kriget i skyttegravar för hundra år sedan. Genom hela mänsklighetens historia finns dessa krig. Speciellt den sista delen av filmen skildrar leran, råttorna och meningslösheten med skyttegravarnas krig.
Filmen är splittrad. Den skildrar krigets meningslöshet och den skildrar hur människor kan överleva i krig och hitta små stunder av närhet till andra människor. Samtidigt handlar filmen om en mamma som måste lära sig att släppa greppet om en son som är vuxen och låta ett vuxet barn vara vuxen. Ett tredje tema i filmen är Ernas roll som kvinna. En av befälen, Meier, upptäcker att hon är kvinna. Meier väljer dock att inte avslöja henne mot löfte att hon gifter sig med honom efter kriget. Meier är nämligen änkling.
Erna har inga känslor för Meier, knappt vänskap. Men hon är beredd att gifta sig om de räddar livet på sonen Kalle. I armén träffar hon soldaten Anton (Anders W. Berthelsen) och då väcks nya sidor hos henne till liv.
Filmen är stark och berör mig en hel del, men samtidigt känns det något spretig. Den var absolut värd att se men personligen hade jag nog föredragit om den inte spretade åt flera teman.
I Danmark gick filmen upp på bio i höstas och har haft 158.000 danska biobesökare.