• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Kulturbloggen.com

Sveriges största kulturmagasin: musik, film, litteratur, kulturpolitik, teaterkritik

Recension av TV-serier

Recension av tv-serie: En helt vanlig familj – trovärdig och mycket berörande

26 november, 2023 by Rosemari Södergren

En helt vanlig familj
Betyg 4
Premiär på Netflix 24 november 2023
Regi Per Hanefjord

Mattias Edvardssons bok En helt vanlig familj kom 2018 och mottogs oerhört positivt av kritiker. Många bokbloggare hyllade den. Det är en stark berättelse som berör alla som läser den, tror jag. Som tv-serie i sex avsnitt har regissör med team lyckats förmedla en lika engagerande berättelse. I bokform blev den något mer konsekvent uppdelad mellan de tre huvudpersonernas synvinkel och berättelse, men det skulle nog inte fungera lika bra i en tv-serie. Det är en skarp berättelse som ställer viktiga frågor om sex och samliv på sin spets.

Berättelsen följer familjen Sandell som består av pappa Adam som är präst, mamma Ulrika som är advokat och deras dotter Stella. På ytan ser deras liv ut att vara perfekt. De bor i en lugn villaförort i Lund och föräldrarna har ju bra jobb med bra intäkter. Men familjen döljer en tragisk händelse som påverkar deras liv.

När Stella var i 15-årsåldern reste hon och hennes bästa väninna med på ett träningsläger i handboll. Med som tränare på lägret var en ung man som var ny i herrarnas A-lag. Stella blev intresserad av honom och flirtade lite med honom. När hon fick chansen att vara ensam med honom kysste hon honom vilket han tog som ett ja till mer än så och hon blev våldtagen.

Eftersom hennes mamma var jurist ansåg mamman att det var meningslöst att polisanmäla och driva frågan för chansen att fälla våldtäktsmannen var minimal eftersom Stella hade flirtat med honom och självmant kysst honom. Hon hade sagt nej men kanske en jury inte skulle anse att hon varit tillräckligt tydlig med sitt nej. Våldtäkten mer eller mindre sopades under mattan. Men den satte sina spår.

Stella spelar av Alexandra Karlsson Tyrefors som gör en mycket bra rollprestation. Först tyckte jag hon var lite mesig. Men det är inte helt ovanligt. Jag upplever att det är en högst normal ung tonårstjej som vi får följa. Hon är lite försiktig och inte den som gör mest väsen av sig och sådana tonårstjejer finns det många av. Det gör serien och berättelsen väldigt trovärdig och det känns att den angår många. Det går att förstå både mammans, pappans och Stellas reaktioner.

Ett plus också till Lo Kauppi och Björn Bengtsson som spelar Stellas föräldrar. Överhuvudtaget har serien fått en rollista med duktiga skådespelare som passar för sina karaktärer och gör dem realistiska.

Mattias Edvardsson, författaren till boken som serien bygger på, har skrivit flera böcker om så kallade vanliga människor och vad de kan dölja bakom sin fina fasad. Jag hoppas på att se fler av hans romanen filmatiserade.

Arkiverad under: Recension, Recension av TV-serier, Scen, Toppnytt, TV Taggad som: Netflix, Recension av tv-serie

TV-recension: Trolltider – legenden om Bergatrollet folkkär julkalender i SVT 2023 i ny spännande tappning.

24 november, 2023 by Martin Moberg

Titel: Trolltider – legenden om Bergatrollet

Betyg: 4

Start 1 december 2023 i SVT, SVT Barn och på SVT Play

Manus: Ola Norén och Roland Ulvselius

Regi:  Lisa Farzaneh

Medverkande skådespelare: Matilda Gross – människan Saga

Ossian Skarsgård – trollet Love

Kjell Bergqvist – trollet Gorm

Nour El Refai – häxan Mara

Malte Gårdinger – trollet Kotte

Helmon Solomon – fen Dorabella

Katarina Ewerlöf, Claes Månsson, Mimmi Cyon, Hampus Hallberg, Emma Broomé, Annika Hallin, Samuel Astor, Razmus Nyström, Hulda Johannsdóttir, Lena-Pia Bernhardsson, Ted Åström, Magnus Ehrner,  m fl

(Årets julkalender i SVT ”Trolltider – legenden om Bergatrollet” foto: SVT)

Årets julkalender som kommer att sändas i SVT, SVT Barn och på dess playtjänst SVT Play heter ”Trolltider – legenden om Bergatrollet”.  44 år har gått sedan en av tv-historiens mest uppskattade julkalendrar visades för första gången julen 1979, och ytterligare två gånger under 80- och 90-talet har den versionen av Trolltider repriserats. Men det blir inte någon repris i år, utan nu är det dags att väcka denna TV-klassiker till liv igen, det i ny och intressant tappning som att blanda Sunes jul med Sagan om ringen, menar regissören Liza Farzaneh och ja, det kan jag hålla med om.

Handlingen som vi denna julmånad 2023 kliver in i, är en slags fortsättning där Trolltider version 1979 slutade. Ett elakt bergatroll har härskat över Norden men de fyra folken – trollen, feerna, häxorna och människorna – har fått honom att somna det med hjälp av en magisk bärnsten. Men så händer det som inte får hända – magin i bärnstenen som håller bergatrollet sovande bryts. Tolvåringarna Saga och Love, en människa och ett troll, slår sig då samman för att hindra Bergatrollet från att vakna och ta över världen igen. Där tar handlingen sin spännande början.

I sin jakt på bärnstenen möter Saga och Love flera karaktärer som var med i ”Trolltider” som hade premiär på TV 1979: den underbara fen Dorabella, den sura häxan Mara, den plikttrogna Vätten, den grinige maktmästaren Gorm och det snälla, men lite bakom flötet, trollet Kotte. Och eftersom jag sett den versionen av Trolltider då det begav sig, och fastnade för handlingen då tycker jag att man har fångat den inramning som denna nya versionen behöver ha där den utspelar sig i den magiska trollvärlden. Den nya historien, som vi får se i år, passar dessutom flera generationer och innehåller massor av julmys, spänning, humor och magi som sig bör.

Så hur kommer det att gå för de nära vännerna Saga och Love, kommer de att senast på julafton 24 december få tag på magiska bärnstenen innan bergatrollet hinner att vakna och sätter igång med att återigen styra och ställa i Norden som han bäst själv behagar? Det finns bara ett sätt att få reda på det, i nästa vecka den 1 december startar ”Trolltider – legenden om Bergatrollet” en folkkär julkalender i en ny spännande tappning i SVT, SVT Barn och på SVT Play för alla åldrar.

Arkiverad under: Recension, Recension av TV-serier, Scen, Toppnytt, TV Taggad som: Jul 2023, julkalender, Kjell Bergqvist, magi, Matilda Gross, Norden, Nour El Refai, Ossian Skarsgård, SVT, SVT Barn, Trolltider - legenden om Bergatrollet, TV-recension

Recension av tv-serie: Squid Games – the Challenge – mer spännande än jag väntat mig

22 november, 2023 by Rosemari Södergren

Squid Games: The Challenge
Betyg 4
Premiär på Netflix 22 november 2023 för första fem avsnitten.
Regi Liz Oakes

Den koreanska tv-serien Squid Game blev kultförklarad då den släpptes 2021, mitt under covid 19-pandemin. Tv-serier och streaming-tjänster hade en topp av västvärldens intresse och tid under pandemin, förstås, men Squid Game hade helt klart blivit lika stor utan pandemin. Den var något i en hel egen klass. En säsong två lär vara på väg, rätt snart.

Squid Games: The Challenge är en amerikansk reality-serie där deltagarna tävlar om en prissumma på fyra och en halv miljon dollar. Tävlingen bygger på den koreanska tv-serien. Deltagarna ställs inför utmaningar som känns igen från original-serien. Från början är det 456 deltagare men redan vid första utmaningen, rött ljus och grönt ljus, faller många bort.

Jag har sett att en del är besvikna över att Squid Games: The Challenge kommit eftersom det är en dokusåpa och inte ett drama som den koreanska serien. Men jag tycker ändå att dokusåpan är engagerande och spännande. De som förlorar och tas bort benämns som ”eliminerade”, vilket är ett skrämmande ord. Men de dödas inte som i Squid Game, de har helt enkelt bara tagits bort från tävlingen.

Squid Games: The Challenge släpps i tre omgångar, se nedan:
Batch 1 – 22 November (5 avsnitt)
Batch 2 – 29 November (4 avsnitt)
Batch 3 – 6 December (1 avsnitt)

Denna recension släpps efter att fem avsnitt släppts. Jag tycker den fungerar som dokusåpa också. Det är intressant att följa hur deltagarna tänker. Där är många kortare intervjuer med de tävlande där de får berätta om sig själva och sina förväntningar på tävlingen och varför de ställer upp och de berättar också om hur de tänkte under olika tävlingsmoment. Ibland känns det lite konstigt när sådana intervjuer klipps in mitt under ett moment. Det är ju rätt självklart att de inte kunde göra intervjun samtidigt som de tävlar, så lite konstruerat känns det. Och väldigt amerikanskt. Deltagarna kommer från olika delar av USA och har olika dialekter. Jag tycker också att deras sätt att tala om sina förväntningar är starkt präglade av amerikansk kultur. Men jag tycker ändå att det fungerar och jag kunde inte slita mig utan var tvungen att sträck-titta på de fem avsnitten och ser fram emot att få se fortsättningen. Eftersom flera deltagare faller bort tror jag de blir ännu mer spännande när vi närmar oss slutet och en vinnare koras.

I väntan på en ny säsong av originalet duger denna bra.

Arkiverad under: Recension, Recension av TV-serier, Scen, Toppnytt, TV

Recension av tv-serie: Payback – en riktig nagelbitare

17 november, 2023 by Rosemari Södergren

Payback
Betyg 4
Premiär på Britbox 15 november 2023
Regi Andrew Cumming och Jennie Darnell
Manus Debbie O’Malley

Från Jed Mercurio, skaparen av Line of Duty, en av de största brittiska deckar-thriller-serier kommer denna miniserie med sex avsnitt. Den är spännande, en riktig nagelbitare. Jag kunde inte slita mig. Den är både berörande, trovärdig, skrämmande och engagerande. Men den är perfekt som den är nu så jag hoppas inte att det kommer en uppföljande säsong.

Huvudpersonen är en kvinna, Lexie Noble, mamma till två små barn. Hon bor med sin man, Jared, och barn i Skottland. Hennes man ska ta en joggingtur på morgonen och deras nyanställda aupair, Doris, ska gå till parken med barnen med Lexie ska jobba. Lexie är dock lite misstänksam mot deras Doris. Hon misstänker att Doris låter barnen se för mycket på tv och hålla på med iPad. Så Lexie smyger ut och spionerar på Doris och barnen för att kontrollera att de verkligen går till parken. Det visar sig vara ett stort misstag av Lexie. Jared blir överfallen av fyra unga män och brutalt knivmördad på en gata alldeles intill där Lexie spionerar på Doris och barnen.

Lexie blir misstänkt för mordet på sin man. Att hennes man inte blev nedhuggen av henne, det vet poliserna men de misstänker att hon betalt de fyra unga män som attackerade hennes man.

Att Lexie är mordmisstänkt blir inte hennes enda problem då hennes man mördas. En av de stora gangsterledarna i Skottland, Cal Morris, kontaktar henne. Cal Morris hävdar att Jared varit revisor och ekonomisk rådgivare åt honom och att Jared stulit minst 18 miljoner pund från honom. Cal Morris kräver att Lexie söker igenom all bokföring och hittar de 28 miljonerna och återför dem till honom. Lexie hamnar därmed i en fruktansvärd situation. Om hon inte gör vad gangsterledaren kräver hotar han att döda hennes barn. Om hon gör vad han säger blir hon medbrottsling, hon hjälper till att tvätta svarta pengar.

Det är ruggigt spännande. Jag kunde inte slita mig och måste bara fortsätta att titta. Dessutom är det med en lång rad skickliga brittiska skådespelarna som Peter Mullan, Derek Riddell och Steven Mackintosh.

Arkiverad under: Recension, Recension av TV-serier, Scen, Toppnytt, TV

Recension av tv-serie: The Crown 6 – sämsta säsongen hittills

17 november, 2023 by Rosemari Södergren

Foto: Netflix

The Crown 6 – del 1
Betyg 2
Serieskapare Peter Morgan.
Regi Alex Gabassi, Christian Schwochow
I rollerna Imelda Staunton, Jonathan Pryce, Lesley Manville, Dominic West, Elizabeth Debicki, Salim Daw, Khalid Abdalla.
Avsnitt 1-4 har premiär på Netflix 16 november 2023.(Resterande sex avsnitt kommer 14 december

Njae. Jag är rätt besviken på denna nya säsong av den brittiska serien om drottning Elizabeth II och hennes tid vid tronen. Fokus har flyttats för mycket från drottningen till Diana, den frånskilda före detta hustrun till dåvarande kronprinsen.

I England var mottagandet av första delen av säsong sex inte nådigt. Jag håller med. Det är för mycket sin känns konstruerat. Det är en mycket tragisk del med fyra avsnitt som helt domineras av den sorgliga berättelsen om Diana veckorna innan hon dog i bilolyckan.

The Crown har i tidigare säsonger mest handlar om drottningen även om dåvarande prins Charles (numera kung) varit delvis i centrum i två säsonger har drottningen har ändå varit centrumet som allt cirklat kring. Nu går serien långt bort från detta centrum och fokusera på prinsessan Diana och hennes sista veckor i livet före den ödesdigra bilkraschen där hon dog.

Vi får följa en mycket osäker och utåtriktad Diana som verkar fly från sin inre ångest och hoppar in i relationer och situationer som varken är bra för henne eller hennes söner. Även om hon nu vid denna tiden är skild från Charles är hon ändå mamma till två prinsar varav en, William, troligen kommer att bli kung i framtiden. Hon har ansvar för vad hon ger journalister att skriva om.

I dessa fyra första avsnitt av sjätte säsongen får vi följa Dianas vänskap eller om det är romans med Dodi Fayed, son till den stenrika ägaren av det förnäma varuhuset Harrods. Vad är vänskap och vad är en romans? I serien framställs deras vänskap som att de trivs tillsammans och också sover tillsammans men ändå inte vill gifta sig. Enligt serien trycker Dodi Fayeds pappa på och försöker tvinga fram en förlovning. Vad är sant och vad är påhitt? Det är svårt att tro på hur detta skildras. Dodi framställs som väldigt svag och inte alls som den playboy han utmålades som av internationella medier vid den tiden.

Brittiska tidningar beskriver de fyra avsnitten för ”påträngande och klumpiga”. Andra kritiker är irriterade på att Diana dyker upp som ett spöke efter sin död och kontaktar både drottningen och prins Charles. En annan kritik handlar om att seriens tar upp situationer som fortfarande kan göra ont att påminnas om för de två prinsarna William och Harry.

Min kritik handlar om att jag tycker karaktärerna inte är trovärdiga. Jag har extremt svårt för att tro på en så svag Diana, en så mesig Dodi Fayed och en så galen Mohamed Al-Fayed. Vad jag också saknar är det faktum att Mohamed Al-Fayed var övertygad om att bilkraschen var arrangerad. Det är ändå en misstanke som dykt upp i flera sammanhang och som helt förbigås. Det känns som att serien är ihopsydd för att fjäska med nuvarande kungahuset. Nej, det här är den sämsta säsongen hittills. Dessutom borde serien hålla fast vid att det handlar om drottningen, hur hon känner och hur hon agerar i olika situationen.

Arkiverad under: Recension, Recension av TV-serier, Scen, Toppnytt, TV

  • Gå till sida 1
  • Gå till sida 2
  • Gå till sida 3
  • Interimistiska sidor utelämnas …
  • Gå till sida 22
  • Go to Nästa sida »

Primärt sidofält

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – kostnadsfritt


Prenumerera på Kulturbloggens Nyhetsbrev

Nytt

Filmrecension: Maestro

Maestro Betyg 3 Svensk biopremiär 8 … Läs mer om Filmrecension: Maestro

For A Better Day – högsta klass på alla sätt

Aviciii Arena: ”For A Better Day” - … Läs mer om For A Better Day – högsta klass på alla sätt

Filmrecension: En sommar – sätter igång många tankar

En sommar Betyg 3 Svensk biopremiär 8 … Läs mer om Filmrecension: En sommar – sätter igång många tankar

Titta: Premiär för Jesper Lindells video till One of These Rainy Days

Nu har Jesper Lindell släppt videon till … Läs mer om Titta: Premiär för Jesper Lindells video till One of These Rainy Days

Stilsäkra alster i fulländat utförande – Alternative Source Of Energy med Klas Lindquist Nonet

Klas Lindquist Nonet Alternative … Läs mer om Stilsäkra alster i fulländat utförande – Alternative Source Of Energy med Klas Lindquist Nonet

Filmrecension: Poor Things – fulländad, hänförande

Poor Things Betyg 5 Svensk biopremiär 26 … Läs mer om Filmrecension: Poor Things – fulländad, hänförande

Teaterkritik: Tolvskillingsoperan – Brecht skulle applådera det oväntade slutet

Tolvskillingsoperan Regi Sofia Adrian … Läs mer om Teaterkritik: Tolvskillingsoperan – Brecht skulle applådera det oväntade slutet

Sällsam musikteater bekräftar komplexiteten hos genialisk interpret – Monicas vals på Göteborgs Stadsteater

Av Klas Abrahamsson Regi: Ragna … Läs mer om Sällsam musikteater bekräftar komplexiteten hos genialisk interpret – Monicas vals på Göteborgs Stadsteater

Teaterkritik: Matilda The Musical – bubblande glädje, lekfullhet och rebelliskt

Matilda The Musical Av Roald Dahl Manus … Läs mer om Teaterkritik: Matilda The Musical – bubblande glädje, lekfullhet och rebelliskt

Filmrecension: Reality – avslöjar makten ohyggliga ansikte

Reality Betyg 4 Svensk biopremiär 1 … Läs mer om Filmrecension: Reality – avslöjar makten ohyggliga ansikte

Följ oss på Facebook

Här hittar du Kulturbloggen på Facebook.

Kategorier

  • ..
  • Intervju
  • Kulturpolitik
    • Krönikor
    • Kulturdebatt
  • Litteratur och konst
  • Musik
  • Recension
    • Bokrecension
    • Filmrecension
    • Musikalrecension
    • Recension av TV-serier
    • Skivrecensioner
    • Teaterkritik
  • Scen
    • Balett
    • Dans
    • Film
    • Opera
    • Teater
    • TV
  • Toppnytt

Etiketter

Bok Bokrecension Böcker Dans Debaser Deckare Dramaten ekonomi Filmkritik Filmrecension Göteborg Hultsfred Hårdrock indie Konserter Konst Kultur Kulturpolitik Medier Musik Musikfestival Musikvideo Opera Politik Popmusik Recension recensioner rock Rockmusik Roskilde samhälle Scen Scenkonst skivnytt skivrecension Spotify Stockholm Stockholms stadsteater Teater Teaterkritik Teaterrecension tv TV-serie Video Way Out West

Annonser

SPEL KAN SKAPA BEROENDE

casino utan svensk licens Trustly
Spela utan svensk licens
Få snabb tillgång till betting utan svensk licens med Trustly

Hitta och jämför casino utan svensk licens hos CasinoUtanGränser.se/casino-utan-licens/
nya casinon utan svensk licens
Hos casino-utan-svensk-spellicens.com hittar du de senaste spelsajterna som inte har licens i Sverige.
Jämför casino utan licens på onlinecasinos.se
Svenska casinobonusar
Shiba - urhunden med stil

Footer

Om oss

  • Kontakt
  • Om oss
  • Sajtips – länkar

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Logga in