• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Kulturbloggen.com

Sveriges största kulturmagasin: musik, film, litteratur, kulturpolitik, teaterkritik

Bokrecension

Bokrecension: Hedersförtryck – Berättelser från Sverige och världen

20 september, 2023 by Rosemari Södergren

Hedersförtryck – Berättelser från Sverige och världen
Författare Amineh Kakabaveh, VHEK
Medarbetare Birgitta Almström, Klas Gustavsson, Maria Hyllengren, Hans Arvidsson
Utgivningsdatum 2023-09-21
Omslag Eva Karlsson
Förlag Blue Publishing
ISBN 9789189205796

En bok som varenda makthavare borde läsa liksom varenda en som arbetar inom skola, polis, socialtjänst, domstolsväsende och förresten alla som lever här i Sverige och möter grannar och framför kvinnor och flickor, fast också pojkar kan vara drabbade. Hedersförtrycket är stor och spritt runt om i Sverige och det är skrämmande läsning att få berättar hur myndigheter om och om igen sviker dessa kvinnor och flickor. Okunniga domare och okunniga socialtjänstemän som ställer dig på förtryckarens sida.

En lång rad hedersutsatta kvinnor berättar i boken om sina liv. Många har liknande berättelser: som barn tvingades de i nio-årsåldern att bära någon fort av slöja. De fick inte umgås med pojkar, de måste skynda sig hem efter skolan, inte umgås med svenska barn eller ungdomar och familjen bestämde vem de skulle gifta sig med och till detta tillkom oftast också fysisk misshandel av pappan eller maken. Detta pågår i Sverige idag, trots att vi har en lag som säger att kvinnor ska vara jämställda med män. Dessa kvinnor har upplevt att de om och om igen blir svikna av socialtjänst eller skolan eller polis när de ber om hjälp. Det är också svårt för dem att be om hjälp. Som barn vill de ofta skydda sin familj. De är uppväxta med dessa normer och det är svårt att våga bryta, svårt att ens börja tänka att det är fel på normerna som förtrycker dem. För att slippa leva under hedersförtryck tvingas de flesta att leva med skyddad identitet och förlorar kontakt med sin familj och släkt.

Dessa livsöden som här berättas är hämtade framför allt från dagens Sverige, men också från andra länder i världen. De berättar om hedersvåld, barnäktenskap, tvångsäktenskap, könsstympning och misshandel. Jag vill gråta när jag läser dessa berättelser. En del kvinnor och flickor måste dessutom vara anonyma då de lever under hot. Berättelserna är mycket tydliga och konkreta. Jag blir skakad.

Varför tiger så många politiker om dessa flickors och kvinnors situation? En del av kvinnorna i boken uttrycker stor förtvivlan över detta och några säger att de framför allt är besvikna på feminister och vänsterfolk som ju ska stå upp för jämställdhet och allas lika värde. Att kvinnor förtrycks och utsätts för våld sker inte bara i hederns namn. Våld mot kvinnor finns inom alla kulturer men när det sker i system med hedersnormer drabbar det så många fler och det är ett strukturellt förtryck som kan förändras genom att ändra strukturer, genom utbildning och tydlighet från samhällets sida om vad som gäller i Sverige. Hedersnormer kommer ofta med en del grupper och deras kultur när de flyttar till eller flyr till Sverige. Många av dessa grupper är tillhör islam men också andra grupper har hedersnormer, som en del romer, det finns också konservativa kristna grupper med hedersförtryck. Det är väl ett stort skäl till att feminister och vänstergrupper inte tar itu med detta gigantiska problem. Ingen vill bli beskylld för att vara främlingsfientlig. Men i stället blir det ju fritt fram för förtryck av framför allt kvinnor men också av homosexuella unga män.

Ur Amineh Kakabavehs förord:
Antologin vänder sig till alla som i sitt arbete möter människor som lever under hedersnormer, men den vänder sig också till de som själva är eller har varit utsatta för hedersförtryck samt till alla dem som vill veta mer om ett av vår tids största jämställdhetshot och samhällsproblem. Sverige är i behov av en bred folkbildningsinsats om hedersnormer och hederskultur.

Ja, tyvärr är det uppenbart att detta är ett stort samhällsproblem som växer i Sverige. Flera av kvinnorna är tydliga med att kravet på kvinnor att bära slöja innebär alltid att kvinnor inte är jämställda med män och det för med sig en mängd orättvisor gentemot kvinnor.

Boken ges ut av organisationen Varken hora eller kuvad (VHEK). Bidragen bygger på texter och intervjuer som tidigare publicerats i VHEK:s tidning Förortsfeministen och podcasten- Hederspodden.

Arkiverad under: Bokrecension, Recension, Toppnytt Taggad som: Bokrecension, Hedersförtryck

Bokrecension: Kvinnan i leran av Peter May

7 september, 2023 by Rosemari Södergren

Kvinnan i leran
Författare Peter May
Serie En Enzo Macleod-deckare (del 6)
Utgivningsdatum 2023-07-14
Förlag Modernista
Översättare Åsa Brolin
Originaltitel Cast Iron
ISBN 9789180636797

En stabil deckare i Enzo Macleod-serien. Den börjar i lugn takt men blir en nagelbitare mot slutet.

Macleod är en skotsk kriminaltekniker som hamnat i Paris och slagit vad om att han ska lyckas lösa sex kalla fall. För den som läst tidigare deckare i serien är det ett välkommet återbesök i Macleods miljö, men det går absolut att hänga med i berättelsen även om man bara läste någon av böckerna i serien eller inte ens läst någon. Peter May är skicklig på att skriva och lyckas få in förklaringar av vem som är vem utan att det känns krystat.

Det kalla fall han har i uppdrag att försöka lösa är från 1989 då tjugoåriga Lucie Martin sänkts ner i en pittoresk sjö, livlös och med en plastpåse virad runt huvudet i Västra Frankrike. Fjorton år senare hittas kvarlevor av henne då en sjö förvandlats till en lergrop när en värmebölja dragit in över landsbygden.

Det finns stora skäl till att fallet blir kallt. Bevisföringen är knapp. En före detta hallick, Régis Blanc, misstänks. Han har redan mördat tre sexarbetare. Men han har ett vattentätt alibi. När Enzo Macleod börjar nysta i fallet märker han att det är mer komplicerat och farligare än han först förstod. Det finns mäktiga och farliga krafter som vill tysta honom och det kan drabba också hans anhöriga.

Peter May bjuder in både till en spännande kriminalroman och en färd genom olika delar av Franrike. Han är duktig på att beskriva både hus och natur så det känns som att jag är med där och ser samma sak.

Om författaren:
PETER MAY [f. 1951] är en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike, vars böcker sålt i över 12 miljoner exemplar världen över. Hans Lewis-trilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod har hyllats av kritikerna både internationellt och i Sverige, och har vunnit en rad priser. Vintergraven är hans nya fristående thriller, där klimathotet har blivit verklighet och är lika skrämmande som själva mordgåtan.

Arkiverad under: Bokrecension, Litteratur och konst, Recension, Toppnytt

Bokrecension: En gnista i mörket av Stacy Willingham – en välskriven thrillerdebut

28 augusti, 2023 by Rosemari Södergren

En gnista i mörkret
Författare Stacy Willingham
Utgivningsdatum 2023-03-07
Förlag Modernista
Översättare Svante Skoglund
Originaltitel A Flicker in the Dark
ISBN 9789180632058

En lättläst men skickligt sammanvänd thriller av den den amerikanska författaren Stacy Willingham. Boken är hennes deckardebut. Jag förstår att den kommer att bli film eller tv-serie framöver. Men den är inte skriven på det sättet att det är tydligt mål för författaren att bli filmatiserad, vilket jag tycker är ett stort plus. Litteratur, även kriminalhistorier och thriller, ska ha någon form av litterär kvalitet.

Huvudpersonen Chloe Davis är dotter till en seriemördare som dömts och fängslats när hon var tolv år. Detta har självklart förstört och förändrat familjen. Chloe har ändå lyckats bygga upp ett nytt liv. Hon har utbildat sig till psykolog och är numera verksam i en egen mottagning Baton Rouge. Hon har också en pojkvän och är på väg att gifta sig, fast hennes bror är tveksam till att det blir bra. Brodern varnar henne för pojkvännen.

Men även om Chloe utåt sett lyckats bra har hon sina inre problem. Ibland får hon ångest och blir paranoid och tar i smyg lugnande piller.

Offrens kroppar till de mord hennes pappa dömts för har aldrig påträffats och plötsligt försvinner flickor på samma sätt som då hennes pappa dömdes. Och när en ung flicka, som också är en av Chloes egna patienter, försvinner, blir Chloes värsta mardröm verklighet. Som bokens titel säger: En gnista är allt som behövs för att allt i tillvaron ska förvandlas till aska och mörker.

Hur kan flickor försvinna under precis samma omständigheter som då hennes pappa blev dömd? Han sitter ju i fängelse. Har han en copycat? Chloe bestämmer sig för att försöka hitta vem som ligger bakom de nya försvinnandena.

Författaren lyckas få mig som läsare att känna Chloes panik, öven om jag ibland vill skaka om henne och få henne att andas lite lugnt och inte göra saker i panik. Det är skickligt att skriva då. Vi förs genom hennes väg och vi misstänker än den ena, än den andra.

En välskriven thriller-debut.

Om författaren:
STACY WILLINGHAM är en amerikansk författare bosatt i Charleston, South Carolina. Hennes thrillerdebut En gnista i mörkret har haft stora säljframgångar och gick rakt in på bestsellerlistorna i både New York Times och USA Today. Boken ges ut i fler än 30 länder och en TV-adaption för HBO Max är under utveckling.

Arkiverad under: Bokrecension, Litteratur och konst, Recension, Toppnytt Taggad som: Bokrecension, Deckare

Bokrecension: Den oavslutade litteraturen av Kristoffer Leandoer – Fascinerande, inspirerande och ger sådan läslust

1 augusti, 2023 by Rosemari Södergren

Den oavslutade litteraturen – en essä om allt som inte blev klart
Författare Kristoffer Leandoer
Utgivningsdatum 2023-01-05
Förlag Natur & Kultur
ISBN 9789127170001

En djupdykning i litteraturen ur alla tänkbara synvinklar. Fascinerande. Lärorikt. Inspirerande. Jag vill rusa till biblioteket och låna alla böcker som nämns.

Kristoffer Leandoer är författare och litteraturkritiker. Denna bok är en essä och litteratur som inte blev färdigskriven men om mycket mer. Det är en betraktelse över vad en berättelse är eller inte är.

I beskrivningen av boken står:
Vissa böcker blir aldrig klara. Ändå räknas de till våra klassiker. Hit hör Vergilius Aeneiden, Chaucers Canterburysägner, Gogols Döda själar, Musils Mannen utan egenskaper och otaliga andra.

Men egentligen: varje berättelse växer ju inne i den som tar emot den och därmed tolkar och format den. Därför finns inte ett enda avslut eftersom alla berättelser fortsätter att leva inne i den som hör den eller läser den.

Den här essän tar sin tid att läsa. Det är inte en bok jag klarade att läsa över en helg. Varje kapitel tog tid, jag behövde tänka och fundera själv. Det är en essä när den är som bäst och som starkast. Den är smart skriven, den är briljant och en sak är säker: när jag läst de böcker och författare som tas upp i essän och som jag inte tidigare läst: då kommer jag att läsa om denna essä. Och jag tänker också läsa alla de författare som tas upp och som jag tidigare läst. För nu har Leandoer satt nytt ljus på dem.

Fakta on författaren:
Kristoffer Leandoer är författare och litteraturkritiker, när boken skrevs och gavs ut var han bosatt i Tirana. Han har nominerats till Augustpriset två gånger, senast för essäboken Längta hem, längta bort (2020), och tilldelats åtskilliga priser och utmärkelser, senast Madeleine Gustafsson-priset för litteratur kritik av högsta kvalitet.
På Natur & Kultur har han utgivit romanerna September och De försvunna böckernas bibliotek.

Arkiverad under: Bokrecension, Litteratur och konst, Recension, Toppnytt

Bokrecension: Memoria av David Lagercrantz

13 juli, 2023 by Rosemari Södergren

Memoria
Författare David Lagercrantz
Serie Rekke och Vargas (del 2)
Utgivningsdatum 2023-06-28
Förlag Norstedts
Medarbetare Haage, Jonas (form)
ISBN 9789113102610

Att David Lagercrantz kan knyta ihop en deckarhistoria, det råder det ingen tvekan om. Memoria är den andra boken i serien om Rekke och Vargas. Del 1, Obscuritas fick fint beröm av den brittiska tidningen The Independent som skrev:
An investigation Holmes himself would have loved to solve.

Jag förmodar att det är Rekke, den äldre mannen av de två huvudkaraktärerna som jämförs med Sherlock Holmes. Nja. Kanske, kanske inte. Jag vet inte om jag håller med.

Också i denna andra bok är det spännande. Åtminstone mot slutet. Innan dess är det rätt segt emellanåt. Båda huvudpersonerna har stora problem: Rekke som missbrukar droger och har hemska minnen från sin barndom (minnen som för övrigt har med berättelsen stora skurk att göra) och Vargas, hans vän med rötter från förorten som har problem med sin kriminelle bror.

Jag har svårt att riktigt uppskatta böcker som så tydligt är skrivna för att både passa vår tids anda och skapat för att passa till att bli en tv-serie. Vi får korta inklipp från ett par olika karaktärer och deras händelser, precis så som många tv-serier är regisserade och ihopklippta. Huvudpersonerna är en medelålders stenrik man med rötter och uppväxt från överklassen och hans kumpan är en ung kvinnlig polis med rötter från förorten och invandrare. Det må vara väldigt PK, som det kallas (PK som politiskt korrekt), det är väl på sitt sätt bra men det känns konstruerat. Men det som för mig är ett stort minus är att ingen av karaktärerna känns trovärdig. Det är i och för sig inte helt ovanligt att karaktärerna i kriminalhistorier inte är särskilt realistiska eller möjliga att tro på. Det blir klichéartat och jag är rätt trött på att drogmissbrukare som Rekke skildras som så skickliga. Det dör människor i överdoser i Sverige dagligen. Det är många, många fler som dör av överdoser än i gängkriminaliteten – och gängkriminaliteten livnär sig till stor del just på droghandeln.

Det är positiva äratt dessa flera olika berättelser eller händelser som först skildras var för sig i korta scener mot slutet vävs ihop på ett skickligt sätt. Memoria är lättläst och därför en perfekt sommardeckare. Den går som följetong i Dagens nyheter i sommar så jag ska inte berätta hur det slutar för att spänningen är en av bokens plus och den ska jag inte ta ifrån läsare av denna recension.

Handlingen kopierat från bokförlagets hemsida:
Claire Lidman är död sedan fjorton år. Men Samuel, Claires man, vägrar att acceptera det. Så när han får syn på en kvinna i bakgrunden på ett semesterkort som ser ut precis som Claire, vänder han sig till Hans Rekke och Micaela Vargas. De är djupt skeptiska. Men Rekke upptäcker ändå några detaljer på fotot som tyder på att det verkligen är Claire. Är det möjligt? Eller tar de sig an fallet bara för att få möjlighet att jobba ihop igen?
Undersökningen leder dem bakåt i tiden och Rekke tvingas återvända till plågsamma minnen från det förflutna.

Samtidigt, kanske inte bara av en tillfällighet, träffar Rekkes dotter Julia en ny pojkvän som hon absolut vill hålla hemlig. Och Micaela blir fortsatt trakasserad och hotad av sin kriminella bror Lucas. Men det skrämmer henne inte. Först när hon inser vem Julias nya kärlek är, faller halva hennes värld samman, och Rekke förstår att han återigen måste stå öga mot öga med sin ungdoms stora fiende, Gabor Morovia.
Memoria för läsaren tillbaka till 1990-talets bankkris, och till oligarkernas strid med det gamla KGB. I den andra delen i David Lagercrantz Rekke/Vargas-serie avslöjas brutala brott och hur de påverkar enskilda livsöden. Och hur nystandet i dem berör professor Hans Rekke och polisassistent Micaela Vargas djupt personligt.

Om författaren:
David Lagercrantz inledde sin yrkesbana som kriminalreporter på Expressen och bevakade de största mordfallen i Sverige under 1980- och 1990-talen. Jag är Zlatan (2011) blev en läsar- och kritikersuccé, boken nominerades till Augustpriset och är en av de mest sålda böckerna någonsin i Sverige.
2015 axlade han Stieg Larssons mantel som författare till böckerna i Millenniumserien. Det som inte dödar oss kom ut samma år till ett enormt internationellt medieintresse och toppade New York Times, USA Todays och Barnes & Nobles bestsellerlistor. Det som inte dödar oss tillsammans med de två ytterligare delarna i serien – Mannen som sökte sin skugga (2017) och Hon som måste dö (2019) har getts ut i ett femtiotal länder och blivit en av Sveriges största säljframgångar internationellt.

Arkiverad under: Bokrecension, Litteratur och konst, Recension, Toppnytt

  • Gå till sida 1
  • Gå till sida 2
  • Gå till sida 3
  • Interimistiska sidor utelämnas …
  • Gå till sida 194
  • Go to Nästa sida »

Primärt sidofält

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – kostnadsfritt


Prenumerera på Kulturbloggens Nyhetsbrev

Nytt

Rekordmånga skolbarn samlas för det fria ordet

3 oktober 2023 inleddes en helt … Läs mer om Rekordmånga skolbarn samlas för det fria ordet

Filmrecension: How to Save a Dead Friend

How to Save a Dead Friend Betyg 4 Svensk … Läs mer om Filmrecension: How to Save a Dead Friend

Teaterkritik: Dansen – stora livsfrågor i poetiskt, absurt skådespel framfört med humor

Dansen Av Ivan Vyrypajev Regi Olof … Läs mer om Teaterkritik: Dansen – stora livsfrågor i poetiskt, absurt skådespel framfört med humor

Filmrecension: Golda – en skildring om maktspelet bakom krig och fred

Golda Betyg 4 Svensk biopremiär 6 … Läs mer om Filmrecension: Golda – en skildring om maktspelet bakom krig och fred

Bejublad reunion för ikoniskt fusionband – Hawk on Flight på Valand

30/9 2023 Valand i Göteborg … Läs mer om Bejublad reunion för ikoniskt fusionband – Hawk on Flight på Valand

Teaterkritik: Bröderna Lejonhjärta – en pjäs med många bottnar

Bröderna Lejonhjärta Bygger på Astrid … Läs mer om Teaterkritik: Bröderna Lejonhjärta – en pjäs med många bottnar

Svängiga och stämningsfulla Dylan-relaterade praliner i jazztappning – Kallerdahl/ Lindgård/ Ward på Utopia

28/9 2023 Utopia Jazz nedanför … Läs mer om Svängiga och stämningsfulla Dylan-relaterade praliner i jazztappning – Kallerdahl/ Lindgård/ Ward på Utopia

Teaterkritik: Tidens larm på Folkoperan – skarpt och berörande

Tidens larm Regi Tobias Theorell Musik … Läs mer om Teaterkritik: Tidens larm på Folkoperan – skarpt och berörande

Filmrecension: Jordens sång – för privat

Jordens sång Betyg 2 Svensk biopremiär … Läs mer om Filmrecension: Jordens sång – för privat

Filmrecension: Hypermoon – poetiskt, ärligt, filosofiskt och tankeväckande

Hypermoon Betyg 4 Svensk biopremiär 29 … Läs mer om Filmrecension: Hypermoon – poetiskt, ärligt, filosofiskt och tankeväckande

Följ oss på Facebook

Här hittar du Kulturbloggen på Facebook.

Kategorier

  • ..
  • Intervju
  • Kulturpolitik
    • Krönikor
    • Kulturdebatt
  • Litteratur och konst
  • Musik
  • Recension
    • Bokrecension
    • Filmrecension
    • Musikalrecension
    • Recension av TV-serier
    • Skivrecensioner
    • Teaterkritik
  • Scen
    • Balett
    • Dans
    • Film
    • Opera
    • Teater
    • TV
  • Toppnytt

Etiketter

Bok Bokrecension Böcker Dans Debaser Deckare Dramaten ekonomi Filmkritik Filmrecension Göteborg Hultsfred Hårdrock indie Konserter Konst Kultur Kulturpolitik Medier Musik Musikfestival Musikvideo Opera Politik Popmusik Recension recensioner rock Rockmusik Roskilde samhälle Scen Scenkonst skivnytt skivrecension Spotify Stockholm Stockholms stadsteater Teater Teaterkritik Teaterrecension tv TV-serie Video Way Out West

Annonser

SPEL KAN SKAPA BEROENDE

casino utan svensk licens Trustly
Få snabb tillgång till betting utan svensk licens med Trustly

Hitta och jämför casino utan svensk licens hos CasinoUtanGränser.se/casino-utan-licens/
nya casinon utan svensk licens
Hos casino-utan-svensk-spellicens.com hittar du de senaste spelsajterna som inte har licens i Sverige.
Casinogringos
Jämför casino utan licens på onlinecasinos.se
Svenska casinobonusar
Shiba - urhunden med stil

Footer

Om oss

  • Kontakt
  • Om oss
  • Sajtips – länkar

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Logga in