• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Kulturbloggen.com

Sveriges största kulturmagasin: musik, film, litteratur, kulturpolitik, teaterkritik

Litteratur och konst

Sex nominerade till Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2023

20 september, 2023 by Redaktionen

Maaza Mengiste, foto Nina Subin

Sex nominerade till Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2023, berättar ett pressmeddelande:

De titlar som är nominerade till 2023 års internationella litteraturpris av Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm har offentliggjorts. Priset tilldelas årligen ett framstående skönlitterärt verk i berömvärd svensk översättning. För första gången finns en diktsamling med bland de nominerade böckerna. Översättningarna prisas av juryn och beskrivs som utmärkta, sömlösa, språkviga och gjorda med absolut gehör. Vinnarduon som utses den 24 oktober tilldelas en prissumma på 150 000 kr som delas lika mellan författare och översättare.

– Vi är glada att kunna presenta sex starka utländska titlar i enastående svensk översättning, på inte mindre än fyra språk. De sträcker sig från den etiopiska kolonialismens historia till vänskap mellan flickor på Teneriffa. I år har vi för första gången i prisets historia också nominerat en diktsamling, säger Athena Farrokhzad, ordförande för juryn och programansvarig för litteratur på Kulturhuset Stadsteatern tillsammans med Ida Linde.

De nominerade är:

Skuggkungen av Maaza Mengiste (Etiopien/USA), översättning Örjan Sjögren, Bokförlaget Tranan
Ankor, Newburyport av Lucy Ellmann (USA/Storbritannien), översättning Eva Åsefeldt, Albert Bonniers Förlag
Hemma av Judith Hermann (Tyskland), översättning Jesper Festin, Weyler förlag
Dansa i Odessa av Ilya Kaminsky (Ukraina/USA), översättning Lars Gustaf Andersson, Rámus
Åsnesommar av Andrea Abreu (Spanien), översättning Hanna Nordenhök, Nirstedt/litteratur
Fördolt är minnet av människan av Mohamed Mbougar Sarr (Senegal/Frankrike), översättning Cecilia Franklin, Albert Bonniers Förlag

Juryns motiveringar lyder:

Skuggkungen av Maaza Mengiste i översättning av Örjan Sjögren
(Bokförlaget Tranan)
Skuggkungen lyfter fram kvinnornas roll i det etiopiska motståndet mot Mussolinis invasionsstyrkor. Med såväl ett lustfyllt och glasklart berättande som ett omsorgsfullt tecknat persongalleri lyckas Maaza Mengiste med konststycket att förvandla år av forskning till en magnifik historisk roman. Ett intryck som förstärks av Örjan Sjögrens som alltid klockrena översättning.

Ankor, Newbryport av Lucy Ellmann i översättning av Eva Åsefeldt
(Albert Bonniers Förlag)
Det faktum att en pajbakande hemmafru i Ohio låter den amerikanska verkligheten sugas upp och verbaliseras i en lång medvetandeström där den lilla världen är den stora, där våldet, oron och galenskapen finns såväl om hörnet, som i resten av landet, är tillsammans med det faktum att Eva Åsefeldt lyckats ge Lucy Ellmans Ankor, Newburyport en utmejslad rytm och tydlig svensk röst, inget mindre än en litterär bragd.

Hemma av Judith Hermann i översättning av Jesper Festin
(Weyler förlag)
En namnlös kvinna har lämnat sitt gamla liv bakom sig och bor nu ensam i ett hus vid havet för att arbete på sin brors restaurang. Judith Hermann utforskar vår motsägelsefulla längtan efter både hemvist och frihet. I en på samma gång drömsk och glasklar prosa, utmärkt översatt av Jesper Festin, blir romanen en suggestiv minnesbok om att leva med det förflutna och att hitta hem på nytt.

Dansa i Odessa av Ilya Kaminsky i översättning av Lars Gustaf Andersson
(Rámus)
Ilya Kaminsky låter minnet färdas genom gatorna och husen i den födelsestad han lämnade 1993. Med absolut gehör översätter Lars Gustaf Andersson denna platsens poesi som i Dansa i Odessa befolkas av judisk historia, av äldre kolleger så som Osip Mandelstam, Isaac Babel och Paul Celan, samt av en brokig familjeskara vars öden skildras levande och suggestivt, som om de vore frammanade av Marc Chagall.

Åsnesommar av Andrea Abreu i översättning av Hanna Nordenhök
(Nirstedt/litteratur)
I en konservativ bergsby på Teneriffa utforskar två tioåringar livet och sin sexualitet. Medan de vuxna sliter på turisthotellen nere vid stranden sporrar flickorna varandra att utmana gränser. På en grovkornig kanarisk slang – språkvigt och känsligt överförd till svenska av Hanna Nordenhök – skildrar Andrea Abreu vännernas relation och dess blandning av avund och beundran, kärlek och hat.

Fördolt är minnet av människan av Mohamed Mbougar Sarr i översättning av Cecilia Franklin
(Albert Bonniers Förlag)
En ung afrikansk författare, som tror sig ha genomskådat det franska litterära maskineriet, snubblar över ett bortglömt mästerverk som vänder upp och ner på hans tillvaro. Han beger sig ut på ett sökande och får möta både historiens fasor och sitt eget mörker. Romanen, sömlöst och uppmärksamt översatt av Cecilia Franklin, leker med metafiktionens troper och stöper om dem till ett hisnande spänningsäventyr.

Juryn består av Jonas Thente (DN), Claes Wahlin (Aftonbladet), Yukiko Duke (SvD), Mara Lee (författare), Marc Matthiesen (Kulturhuset Stadsteatern) och Fredrik Lind (Kulturhuset Stadsteatern), ordförande Athena Farrokhzad (programansvarig Litteratur, Kulturhuset Stadsteatern) och sekreterare Hanna Karlsson (producent, Kulturhuset Stadsteatern).

Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris finansieras av Kulturhuset Stadsteatern med stöd av Bonnierförlagen, Natur & Kultur och Norstedts.

Vinnarna presenteras den 24 oktober 2023.
Pristagarna delar på prissumman 150.000 kronor.

Arkiverad under: Litteratur och konst, Toppnytt Taggad som: Litteraturpris

Nordiska museet släpper jubileumskollektion med Alexander Stutterheim

14 september, 2023 by Redaktionen

I samband med sitt 150-årsjubileum lanserar Nordiska museet ett designersamarbete där Alexander Stutterheim ger föremål från museets samlingar ett nytt liv. Ett pressmeddelande berättar:

Den 13 september lanseras en samtida kapselkollektion där Alexander Stutterheim tillsammans med Nordiska museet tolkar fyra stickade föremål ur museets samlingar.

– Att utgå från museets samlingar är fundamentalt i allt vi gör. Vi bjöd in Alexander, som själv finns representerad i samlingarna, med sin gedigna erfarenhet och nyfikna utifrånblick att leta i samlingarna, vilket ledde till en kreativ gemensam gestaltningsprocess. Museet sitter på en skatt av föremål med människors berättelser och denna jubileumskollektion är en lika stor hyllning till vår dåtid som hantverkets framtid, säger Vanessa Gandy, chef över museiupplevelsen på Nordiska museet.

Både mönstrade vantar och stickade höga raggsockor som skänktes till museet 1873 har inspirerat kollektionen, tillsammans med en halsduk stickad under andra världskriget och en mössa från förra sekelskiftet. Alexander som själv arbetar mycket med småskalig, lokal produktion har sin bas på Öland och den handskyttlade kapselkollektionen är helt skapad i ekologisk ull från ön.

Arkiverad under: Litteratur och konst

Bokrecension: Kvinnan i leran av Peter May

7 september, 2023 by Rosemari Södergren

Kvinnan i leran
Författare Peter May
Serie En Enzo Macleod-deckare (del 6)
Utgivningsdatum 2023-07-14
Förlag Modernista
Översättare Åsa Brolin
Originaltitel Cast Iron
ISBN 9789180636797

En stabil deckare i Enzo Macleod-serien. Den börjar i lugn takt men blir en nagelbitare mot slutet.

Macleod är en skotsk kriminaltekniker som hamnat i Paris och slagit vad om att han ska lyckas lösa sex kalla fall. För den som läst tidigare deckare i serien är det ett välkommet återbesök i Macleods miljö, men det går absolut att hänga med i berättelsen även om man bara läste någon av böckerna i serien eller inte ens läst någon. Peter May är skicklig på att skriva och lyckas få in förklaringar av vem som är vem utan att det känns krystat.

Det kalla fall han har i uppdrag att försöka lösa är från 1989 då tjugoåriga Lucie Martin sänkts ner i en pittoresk sjö, livlös och med en plastpåse virad runt huvudet i Västra Frankrike. Fjorton år senare hittas kvarlevor av henne då en sjö förvandlats till en lergrop när en värmebölja dragit in över landsbygden.

Det finns stora skäl till att fallet blir kallt. Bevisföringen är knapp. En före detta hallick, Régis Blanc, misstänks. Han har redan mördat tre sexarbetare. Men han har ett vattentätt alibi. När Enzo Macleod börjar nysta i fallet märker han att det är mer komplicerat och farligare än han först förstod. Det finns mäktiga och farliga krafter som vill tysta honom och det kan drabba också hans anhöriga.

Peter May bjuder in både till en spännande kriminalroman och en färd genom olika delar av Franrike. Han är duktig på att beskriva både hus och natur så det känns som att jag är med där och ser samma sak.

Om författaren:
PETER MAY [f. 1951] är en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike, vars böcker sålt i över 12 miljoner exemplar världen över. Hans Lewis-trilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod har hyllats av kritikerna både internationellt och i Sverige, och har vunnit en rad priser. Vintergraven är hans nya fristående thriller, där klimathotet har blivit verklighet och är lika skrämmande som själva mordgåtan.

Arkiverad under: Bokrecension, Litteratur och konst, Recension, Toppnytt

Bokrecension: En gnista i mörket av Stacy Willingham – en välskriven thrillerdebut

28 augusti, 2023 by Rosemari Södergren

En gnista i mörkret
Författare Stacy Willingham
Utgivningsdatum 2023-03-07
Förlag Modernista
Översättare Svante Skoglund
Originaltitel A Flicker in the Dark
ISBN 9789180632058

En lättläst men skickligt sammanvänd thriller av den den amerikanska författaren Stacy Willingham. Boken är hennes deckardebut. Jag förstår att den kommer att bli film eller tv-serie framöver. Men den är inte skriven på det sättet att det är tydligt mål för författaren att bli filmatiserad, vilket jag tycker är ett stort plus. Litteratur, även kriminalhistorier och thriller, ska ha någon form av litterär kvalitet.

Huvudpersonen Chloe Davis är dotter till en seriemördare som dömts och fängslats när hon var tolv år. Detta har självklart förstört och förändrat familjen. Chloe har ändå lyckats bygga upp ett nytt liv. Hon har utbildat sig till psykolog och är numera verksam i en egen mottagning Baton Rouge. Hon har också en pojkvän och är på väg att gifta sig, fast hennes bror är tveksam till att det blir bra. Brodern varnar henne för pojkvännen.

Men även om Chloe utåt sett lyckats bra har hon sina inre problem. Ibland får hon ångest och blir paranoid och tar i smyg lugnande piller.

Offrens kroppar till de mord hennes pappa dömts för har aldrig påträffats och plötsligt försvinner flickor på samma sätt som då hennes pappa dömdes. Och när en ung flicka, som också är en av Chloes egna patienter, försvinner, blir Chloes värsta mardröm verklighet. Som bokens titel säger: En gnista är allt som behövs för att allt i tillvaron ska förvandlas till aska och mörker.

Hur kan flickor försvinna under precis samma omständigheter som då hennes pappa blev dömd? Han sitter ju i fängelse. Har han en copycat? Chloe bestämmer sig för att försöka hitta vem som ligger bakom de nya försvinnandena.

Författaren lyckas få mig som läsare att känna Chloes panik, öven om jag ibland vill skaka om henne och få henne att andas lite lugnt och inte göra saker i panik. Det är skickligt att skriva då. Vi förs genom hennes väg och vi misstänker än den ena, än den andra.

En välskriven thriller-debut.

Om författaren:
STACY WILLINGHAM är en amerikansk författare bosatt i Charleston, South Carolina. Hennes thrillerdebut En gnista i mörkret har haft stora säljframgångar och gick rakt in på bestsellerlistorna i både New York Times och USA Today. Boken ges ut i fler än 30 länder och en TV-adaption för HBO Max är under utveckling.

Arkiverad under: Bokrecension, Litteratur och konst, Recension, Toppnytt Taggad som: Bokrecension, Deckare

Bokrecension: Den oavslutade litteraturen av Kristoffer Leandoer – Fascinerande, inspirerande och ger sådan läslust

1 augusti, 2023 by Rosemari Södergren

Den oavslutade litteraturen – en essä om allt som inte blev klart
Författare Kristoffer Leandoer
Utgivningsdatum 2023-01-05
Förlag Natur & Kultur
ISBN 9789127170001

En djupdykning i litteraturen ur alla tänkbara synvinklar. Fascinerande. Lärorikt. Inspirerande. Jag vill rusa till biblioteket och låna alla böcker som nämns.

Kristoffer Leandoer är författare och litteraturkritiker. Denna bok är en essä och litteratur som inte blev färdigskriven men om mycket mer. Det är en betraktelse över vad en berättelse är eller inte är.

I beskrivningen av boken står:
Vissa böcker blir aldrig klara. Ändå räknas de till våra klassiker. Hit hör Vergilius Aeneiden, Chaucers Canterburysägner, Gogols Döda själar, Musils Mannen utan egenskaper och otaliga andra.

Men egentligen: varje berättelse växer ju inne i den som tar emot den och därmed tolkar och format den. Därför finns inte ett enda avslut eftersom alla berättelser fortsätter att leva inne i den som hör den eller läser den.

Den här essän tar sin tid att läsa. Det är inte en bok jag klarade att läsa över en helg. Varje kapitel tog tid, jag behövde tänka och fundera själv. Det är en essä när den är som bäst och som starkast. Den är smart skriven, den är briljant och en sak är säker: när jag läst de böcker och författare som tas upp i essän och som jag inte tidigare läst: då kommer jag att läsa om denna essä. Och jag tänker också läsa alla de författare som tas upp och som jag tidigare läst. För nu har Leandoer satt nytt ljus på dem.

Fakta on författaren:
Kristoffer Leandoer är författare och litteraturkritiker, när boken skrevs och gavs ut var han bosatt i Tirana. Han har nominerats till Augustpriset två gånger, senast för essäboken Längta hem, längta bort (2020), och tilldelats åtskilliga priser och utmärkelser, senast Madeleine Gustafsson-priset för litteratur kritik av högsta kvalitet.
På Natur & Kultur har han utgivit romanerna September och De försvunna böckernas bibliotek.

Arkiverad under: Bokrecension, Litteratur och konst, Recension, Toppnytt

  • Gå till sida 1
  • Gå till sida 2
  • Gå till sida 3
  • Interimistiska sidor utelämnas …
  • Gå till sida 332
  • Go to Nästa sida »

Primärt sidofält

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – kostnadsfritt


Prenumerera på Kulturbloggens Nyhetsbrev

Nytt

Rekordmånga skolbarn samlas för det fria ordet

3 oktober 2023 inleddes en helt … Läs mer om Rekordmånga skolbarn samlas för det fria ordet

Filmrecension: How to Save a Dead Friend

How to Save a Dead Friend Betyg 4 Svensk … Läs mer om Filmrecension: How to Save a Dead Friend

Teaterkritik: Dansen – stora livsfrågor i poetiskt, absurt skådespel framfört med humor

Dansen Av Ivan Vyrypajev Regi Olof … Läs mer om Teaterkritik: Dansen – stora livsfrågor i poetiskt, absurt skådespel framfört med humor

Filmrecension: Golda – en skildring om maktspelet bakom krig och fred

Golda Betyg 4 Svensk biopremiär 6 … Läs mer om Filmrecension: Golda – en skildring om maktspelet bakom krig och fred

Bejublad reunion för ikoniskt fusionband – Hawk on Flight på Valand

30/9 2023 Valand i Göteborg … Läs mer om Bejublad reunion för ikoniskt fusionband – Hawk on Flight på Valand

Teaterkritik: Bröderna Lejonhjärta – en pjäs med många bottnar

Bröderna Lejonhjärta Bygger på Astrid … Läs mer om Teaterkritik: Bröderna Lejonhjärta – en pjäs med många bottnar

Svängiga och stämningsfulla Dylan-relaterade praliner i jazztappning – Kallerdahl/ Lindgård/ Ward på Utopia

28/9 2023 Utopia Jazz nedanför … Läs mer om Svängiga och stämningsfulla Dylan-relaterade praliner i jazztappning – Kallerdahl/ Lindgård/ Ward på Utopia

Teaterkritik: Tidens larm på Folkoperan – skarpt och berörande

Tidens larm Regi Tobias Theorell Musik … Läs mer om Teaterkritik: Tidens larm på Folkoperan – skarpt och berörande

Filmrecension: Jordens sång – för privat

Jordens sång Betyg 2 Svensk biopremiär … Läs mer om Filmrecension: Jordens sång – för privat

Filmrecension: Hypermoon – poetiskt, ärligt, filosofiskt och tankeväckande

Hypermoon Betyg 4 Svensk biopremiär 29 … Läs mer om Filmrecension: Hypermoon – poetiskt, ärligt, filosofiskt och tankeväckande

Följ oss på Facebook

Här hittar du Kulturbloggen på Facebook.

Kategorier

  • ..
  • Intervju
  • Kulturpolitik
    • Krönikor
    • Kulturdebatt
  • Litteratur och konst
  • Musik
  • Recension
    • Bokrecension
    • Filmrecension
    • Musikalrecension
    • Recension av TV-serier
    • Skivrecensioner
    • Teaterkritik
  • Scen
    • Balett
    • Dans
    • Film
    • Opera
    • Teater
    • TV
  • Toppnytt

Etiketter

Bok Bokrecension Böcker Dans Debaser Deckare Dramaten ekonomi Filmkritik Filmrecension Göteborg Hultsfred Hårdrock indie Konserter Konst Kultur Kulturpolitik Medier Musik Musikfestival Musikvideo Opera Politik Popmusik Recension recensioner rock Rockmusik Roskilde samhälle Scen Scenkonst skivnytt skivrecension Spotify Stockholm Stockholms stadsteater Teater Teaterkritik Teaterrecension tv TV-serie Video Way Out West

Annonser

SPEL KAN SKAPA BEROENDE

casino utan svensk licens Trustly
Få snabb tillgång till betting utan svensk licens med Trustly

Hitta och jämför casino utan svensk licens hos CasinoUtanGränser.se/casino-utan-licens/
nya casinon utan svensk licens
Hos casino-utan-svensk-spellicens.com hittar du de senaste spelsajterna som inte har licens i Sverige.
Casinogringos
Jämför casino utan licens på onlinecasinos.se
Svenska casinobonusar
Shiba - urhunden med stil

Footer

Om oss

  • Kontakt
  • Om oss
  • Sajtips – länkar

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Logga in