• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Kulturbloggen.com

Sveriges största kulturmagasin: musik, film, litteratur, kulturpolitik, teaterkritik

Litteratur och konst

Bokrecension: Blind vrede av Malin Thunberg Schunke – rätt usel litteratur

19 maj, 2022 by Rosemari Södergren

Blind vrede
Författare Malin Thunberg Schunke
Serie Esther Edh och Fabia Moretti (del 4)
Utgivningsdatum 2022-05-06
Förlag Piratförlaget
ISBN 9789164207708

En våg av våldsbrott i samband med demonstrationer drabbar Europa. På Eurojust i Haag arbetar en internationell utredningsgrupp med den svenska åklagaren Esther Edh i spetsen. Gruppen misstänker att en grupp eller ledare ligger bakom allt trots att de demonstrationer som urartat till våldsamma sammanstötningar med polis och samhälle haft väldigt olika arrangörer. I samband med våldet återfinns nämligen en och samma symbol.

Detta är den fjärde spänningsromanen i serien om den svenska åklagaren Esther Edh och den italienska åklagaren Fabia Moretti, som lever under dödshot från maffian.

Att läsa denna deckare efter att ha upplevt påskupploppen då islamist-jihadister från stora youtubekanaler uppmanade till upplopp i Sverige och bilar fyllda med färgpreparerade stenar kördes till platserna för upploppen känns denna deckare väldigt felplacerad. Den känns feg och svår att alls tro på. Författaren målar fram djurrättsaktivister och EU-kritiker som våldsbenägna och farliga, som att de är redo att med våld attackera vårt samhälle.

Författaren tycks ha syftet att visa att våldsamma grupper finns bland både höger- och vänsterextremister. I berättelsen finns däremot inte en enda våldsam islamist-jihadist. Då berättelsen aldrig går på djupet i skildringen av karaktärerna och dessutom är skrivet med korta, korta kapitel där vi hoppar mellan olika platser och människor har jag svårt att ta denna på allvar. Den är aldrig ens spännande. Däremot kommer den förmodligen att bli en film eller tv-serie av den och det är denna berättelse mer lämpad för. Men som deckare eller spänningsroman – nja, den är ytlig och nästan hånfull när den inte har med en enda jihadist bland de våldsamma.

Dessutom tycks historien om hotet från maffian mot Fabia Moretti hänga helt i luften och vävs inte alls in på något naturligt sätt i handlingen.

Arkiverad under: Bokrecension, Litteratur och konst, Recension, Toppnytt

Barnen, Berättarministeriets författare, ska skriva Världens Längsta Berättelse i stafettform

16 maj, 2022 by Redaktionen

Berättarministeriet fyller tio år och har bjudit in sina författare – barnen – på torgfest där vi ska skriva Världens Längsta Berättelse i stafettform. Vi börjar i Stockholm på Hagsätra torg den 19 maj, fortsätter på Husby torg 20 maj och avslutar på Gamlestads torg i Göteborg den 2 juni, berättar ett pressmeddelande:

Ett bokförlag skulle inte vara ett bokförlag utan sina författare. Berättarministeriets uppburna författare är barnen som varje dag kommer till utbildningscentren. I mer än tretusensexhundrafemtio dagar – över tio år – har Berättarministeriet fått ta del av barnens fantasi och skapat tusentals berättelser.

Det vill vi uppmärksamma genom torgfester där vi firar, tar fantasifulla författarporträtt, skapar poesi och Världens Längsta Berättelse. Berättelsen kommer att bli en minst 100 meter lång skapelse i form av en rulle. Den kommer att resa mellan utbildningscentren och arbetas på av 200 författare. Den kommer inte bara att bli väldigt lång utan även ett tidsdokument över våra författare, Berättarministeriet och de platser vi verkar på.

Fakta om Berättarministeriet. Berättarministeriets vision är ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet. Vi erbjuder kreativa och lustfyllda skolprogram till lärare i skolor med högt socioekonomiskt index. Våra utbildningscenter finns i Hagsätra och Husby i Stockholm och i Gamlestaden Göteborg.

När klassen kommer till utbildningscentret stiger de in i en Alien Supermarket. En affär för utomjordingar. Här finns allt en besökare från yttre rymden kan behöva. Dragningskraft på burk, tankeöverföringshjälmar, glasögon för tre-ögda, vakuum på flaska med mera. Här sätts fantasin och berättelsen i gång. Eleverna får i uppgift att komma på det hemliga lösenordet som öppnar den dolda dörren och vips, befinner de sig hos Bokförlaget Berättarministeriet där den buttre redaktör Schwartz huserar bakom en stängd dörr. Bokförlagets medarbetare har förlorat sin fantasi och eleverna lovar hjälpa dem. Besöket resulterar i att alla skrivit en bok och blivit publicerade författare, men det slutar inte här. Programmet fortsätter i klassrummet med olika inriktningar.

Utvärderingar visar att 9 av 10 lärare ser Berättarministeriet som ett stöd i undervisningen och rekommenderar sina kollegor att ta del av utbudet. Alla skolprogram, läromedel och artefakter är helt kostnadsfria för de skolor vi riktar oss till.

Arkiverad under: Kulturpolitik, Litteratur och konst

Muminklassikern Hur gick det sen? fyller 70 år

12 maj, 2022 by Redaktionen

Muminklassikern Hur gick det sen? fyller 70 år.

Ett pressmeddelande berättar:
Från mjölkbutiken klockan fem, ett litet Mumintroll gick hem.

År 2022 fyller denna älskade klassiker av Tove Jansson hela 70 år! Bokens djärva och okonventionella färgval, hålen i sidorna, de konstanta överraskningsmomenten och skrämmande landskap – inklusive jättedammsugare och borttappade mammor – gjorde boken unik i sitt slag redan då den gavs ut första gången år 1952.

Arkiverad under: Litteratur och konst, Toppnytt Taggad som: Mumin

Nordiska museet får europeiskt hederspris

10 maj, 2022 by Redaktionen

Europeiskt hederspris till Nordiska museet, berättar ett pressmeddelande:

Under årets museikonferens European Museum of the Year Award fick Nordiska museet ta emot hederspriset ”Special Commendation 2022”. Priset ges till museer som har utvecklat nya och innovativa aspekter av museiupplevelsen som andra europeiska museer kan lära ifrån.

– För Nordiska museet är det en stor ära att få detta hederspris och ett kvitto på att museets omfattande förnyelsearbete och stora satsningar håller en internationell standard. Det ger oss kraft åt att fortsätta vårt arbete inför museets 150-årsjubileum 2023, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

Juryns motivering till ”Special Commendation 2022” till Nordiska museet:

“This is one of the oldest museums in Sweden telling the story of Nordic lifestyle. The museum has carried out a very successful renovation preserving its identity and at the same time giving it a modern touch. Its current work showcases the impact that there will be from the changing climate, the global warming and the melting of the ice in the Arctic.”

European Museum of the Year Award instiftades 1977 och delas årligen ut av European Museum Forum. Totalt var 60 museer nominerade varav två från Sverige: Nordiska museet och Sörmlands museum. 2022 års vinnare i olika kategorier tillkännagavs den 7 maj under konferensen European Museum of the Year Award i Tartu, Estland. Konferensens huvudtema var i år “Museums Addressing Local and Global Issues in and with Their Communities”.

Priset ”The European Museum of the Year Award 2022” gick till Museum of the Mind, Nederländerna.

Totalt delades sju hederspriser ut, dessa var:

Ghent University Museum, Belgien
Experimenta, Tyskland
Sigismondo Castromediano Museum, Italien
Nicolaus Copernicus House, Polen
Nordiska museet, Sverige
Swiss Museum of the Blind, Schweiz
The Box, Plymouth, Storbritannien

Arkiverad under: Litteratur och konst, Toppnytt Taggad som: Nordiska museet

Verk av surrealisten René Magritte kommer att visas i Sverige i sommar

2 maj, 2022 by Redaktionen

Verk av surrealisten René Magritte kommer att visas i Sverige i sommar. Nordiska Akvarellmuseet visar en unik separatutställning med den belgiska surrealisten René Magritte. Genom teckningar och gouacher får vi följa hur konstnären närmade sig välbekanta ting för att gestalta dem i sina idag mest kända verk.

Ett pressmeddelande berättar:
Den senaste utställningen med René Magritte visades på Moderna Museet i Stockholm 1967. 55 år senare är det nu dags igen. René Magritte: Idéernas laboratorium låter oss återupptäcka hans konst i en utställning som består av nästan 250 objekt, varav många aldrig tidigare visats. I gouacher, collage, teckningar, brev, skisser och annonser får publiken möjlighet att greppa ett universellt konstnärskap som omfattar poesi, filosofi och bild.

René Magrittes karaktäristiska bildspråk, som vi känner igen från hans mästerliga oljemålningar, utvecklades steg för steg ur skisser, illustrationer och kommersiella uppdrag. Det var på pappret som Magrittes idéer fick gro. Därifrån kommer också utställningens titel: René Magritte: Idéernas laboratorium. Magrittes verk på papper är knappt utforskade, även om de ligger till grund för hans måleri. Nordiska Akvarellmuseet erbjuder en unik möjlighet att se dessa verk, i en utställning som inte kommer att visas någon annanstans.

Utställningen är sammanställd av Magrittespecialisterna Julie Waseige och Xavier Canonne, i samarbete med La Fondation Magritte. En rikt illustrerad utställningskatalog på svenska och engelska kommer att publiceras av Nordiska Akvarellmuseet och förlaget Ludion (Belgien).

Utställningen pågår 8 maj till 4 september 2022.

Nordiska Akvarellmuseet ligger på Tjörn, på västkusten i Sverige.

Arkiverad under: Litteratur och konst, Toppnytt

  • Gå till sida 1
  • Gå till sida 2
  • Gå till sida 3
  • Interimistiska sidor utelämnas …
  • Gå till sida 317
  • Go to Nästa sida »

Primärt sidofält

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – kostnadsfritt


Prenumerera på Kulturbloggens Nyhetsbrev

Mikael Jensen

Spel kan skapa beroende

Viktigt om spel
casino med svensk licens

Nytt

Stimulerande tillställning med Fabian i förarsätet – Fabian Kallerdahl Amazing jazz band på Unity

20/5 2022 Jazzkrogen Unity i … Läs mer om Stimulerande tillställning med Fabian i förarsätet – Fabian Kallerdahl Amazing jazz band på Unity

Lyssna: Adolphson & Falk – Tre dedikationer

Adolphson & Falk blev inbjudna till … Läs mer om Lyssna: Adolphson & Falk – Tre dedikationer

Bokrecension: Blind vrede av Malin Thunberg Schunke – rätt usel litteratur

Blind vrede Författare Malin Thunberg … Läs mer om Bokrecension: Blind vrede av Malin Thunberg Schunke – rätt usel litteratur

Roligt och gripande om vartannat signerat storartad duo – Efter Fedra på Hagateatern

16-18/5 2022 (gästspel av Ö2 … Läs mer om Roligt och gripande om vartannat signerat storartad duo – Efter Fedra på Hagateatern

Glimrande experimentlysten kornettist låter sig inte begränsas – Silver Needle av Tobias Wiklund

Tobias Wiklund Silver … Läs mer om Glimrande experimentlysten kornettist låter sig inte begränsas – Silver Needle av Tobias Wiklund

Följ oss på Facebook

Kulturbloggen
Casino utan spelpaus
Casinogringos
Jämför casino utan licens och ta reda på mer om den svenska regleringen kring spel.
Jämför olika nätcasino och hitta de bästa alternativen.

Att spela på casinon blir mer vanligt, läs recensioner på casinon.com
Spela casino utan svensk licens på casinoorbit.com
Svenska casinobonusar

Kategorier

  • ..
  • Intervju
  • Kulturpolitik
    • Krönikor
  • Litteratur och konst
  • Musik
  • Recension
    • Bokrecension
    • Filmrecension
    • Musikalrecension
    • Recension av TV-serier
    • Skivrecensioner
    • Teaterkritik
  • Scen
    • Dans
    • Film
    • Opera
    • Teater
    • TV
  • Toppnytt

Etiketter

Bok Bokrecension Böcker Dans Debaser Deckare Dramaten ekonomi Filmrecension Göteborg Hultsfred Hårdrock indie journalistik Konserter Konst Kultur Kulturpolitik Medier Musik Musikfestival Musikvideo Opera Politik Popmusik Recension recensioner rock Rockmusik Roskilde samhälle Scen Scenkonst skivnytt skivrecension Spotify Stockholm Stockholms stadsteater Teater Teaterkritik tv TV-serie USA Video Way Out West

Kulturbloggen Twitter

Tweets by Kulturbloggen

Bloggportaler

Bloggtopp bokbloggar 2017
Blogglista.se 

Footer

Om oss

  • Kontakt
  • Om oss
  • Sajtips – länkar

Copyright © 2022 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Logga in