Vad händer när hela din världsbild krossas? Och hur skapar du en ny, när du måste ifrågasätta dina närmaste vänner och de sanningar du en gång tog för givna? I dokumentärfilmen Leaving Jesus samlas en grupp före detta religiösa fundamentalister i ett hus i San Francisco för att ta itu med vad de har gått igenom, både som aktiva fundamentalister men också som avhoppare från en församling som gav dem mening i livet. Filmen har svensk biopremiär 26 april 2024.
Kulturbloggen fick en intervju med Ellen Fiske, regissören till filmen. Intervjun är gjord via epost.
I ett pressmeddelande om filmen skriver du:
Jag längtar ofta efter känslan av en större gemenskap och kan ibland avundas människor som identifierar sig som religiösa eller andliga. Min egen svensk-engelska ateistiska uppväxt, med föräldrar som drivits av en stark politisk övertygelse snarare än en religiös, har spelat en avgörande roll. Frågor om existens och större mening har alltid fascinerat mig och jag känner mig ofta som en desperat sökande tonåring under ytan.
Den här filmen handlar dock inte om mig eller min existentiella kris.
Jag kan ändå inte låta bli att fundera: går det att koppla bort sig själv och sina känslor kring det existentiella? Denna dokumentär är ju en slags varning för en form av religion eller förhållningssätt till religion och tro.
Ellen Fiske:
– Jag har aldrig kopplat bort mina egna känslor kring det existentiella, tvärtom har dessa tankar varit en ingång och drivkraft i mitt arbete. Men filmen handlar inte om min historia utan deltagarna på retreatet. Jag hoppas att filmen kan berätta om universella frågor som vi alla möter som människor, trots att deltagarna varit med om någonting väldigt specifikt. Med det sagt är det klart att berättelserna filtreras genom mig och min blick och formas av alla som jobbat med filmen.
Varför och hur fick du reda på retreaten?
– I min examensfilm från STDH följde jag en grupp ensamstående pappor i Skottland, Lone Dads (2015). När papporna kom in på mer existentiella frågor tyckte jag att det blev som mest intressant. Jag började göra research på gruppterapi med en sådan inriktning och hittade senare The Journey Free retreat online. Jag tog kontakt med Marlene som leder terapin och började intervjua henne på distans. När jag och min fotograf Pia Lehto åkte dit visste vi först inte om det skulle finnas en film men kände ganska snabbt att deltagarnas berättelser gjorde starkt intryck på oss. Även om det byggde mycket på ett återberättande om vad de varit med om som aktiva i samfunden så fanns det också ett skeende i själva rummet, i nuet som var intressant att skildra.
Hur lång tid tog det att göra filmen? Du har ju inte filmat från retreaten utan du följer upp flera av deltagarna på andra platser, i deras vardagsliv.
– Det har tagit sex år från första inspelningen till premiär. Tiden har varit en nyckel för att bygga förtroende med medverkande och hitta en dramatisk båge i deras liv och berättelser. Sen har det varit pandemi och jag har fått två barn under de här åren, vilket har lett till att vi haft längre uppehåll i projektet. Klipprocessen var också lång, då det tog ett tag att hitta fram till formen med så många medverkande och ett så stort ämne.
Jag är nyfiken på scenen där två mormoner ringer på hos Dan, som bor i Seattle. Hände det när ni var där eller hur fixade ni den?
– Mormonerna bodde i samma lägenhetshus som Jeff och var och knackade dörr i området. De var på väg in i Jeffs trappuppgång då min fotograf Pia Lehto fick syn på dem från parkeringen. Vi hann precis fånga dem och lyckades be om tillstånd och förbereda dem för att vi ville filma mötet. Jag blev positivt överraskad när de tackade ja och att de faktiskt undvek kameran med blicken under hela besöket! Mötet visade sig senare vara känslosamt då det påminde Jeff både om det han saknar från kyrkan och det som gjorde att han lämnade. Missionärerna kom tydligen tillbaka ett par gånger till och Jeff bläddrade en del i The Book of mormon.
Retreatledaren jämför att tro på gud med fundamentalism ser hon inte möjlighet att tro utan fundamentalism. Jag reagerar på det. Vad tänker du?
– Jag hoppas att de som ser filmen kan ha förståelse för uttalandet i sammanhanget, då deltagarna lämnar ett hårt hållet förhållningssätt till tro och religion. För många (men inte alla) av deltagarna är det ganska svartvitt, antingen så tror de och tillhör sina samfund eller så lämnar de och blir ateister/humanister etc. En mellanväg kan vara svår då de är rädda att falla in i gamla mönster och behöver bryta med sitt förflutna. Några hittar till en annan trosuppfattning, andra förkovrar sig i vetenskap eller filosofi och vissa identifierar sig som troende men på ett nytt sätt. Till exempel Isabel som lämnat pingstkyrkan i Norge identifierar sig idag som andlig men har valt att inte tillhöra kyrkan.
I lokalen finns föremål från andra religiösa inriktningar som new age och shamanism. Har de något med retreaten att göra eller vad den helt enkelt vara inhyrd i en lokal som drivs av någon nyandlig grupp?
– Föremålen har inte med retreaten att göra utan tillhör lokalen som annars hyrs ut till olika grupper i San Francisco. Dock är det flera av deltagarna som har praktiserat meditation och mindfulness vilket också var en del av övningarna på retreatet.
Vad har du fått för reaktioner när filmen visats? Finns det några grupper som kontaktat dig och vill visa den tillsammans med samtal? Jag tänker att det kan finnas intresse för det. Det finns ju människor som brottas med problem efter att ha lämnat grupper som Jehovas Vittnen, Knutby, Scientologerna med flera.
– Fler har kommit fram och sagt att de känner igen sig i deltagarnas berättelser. Vi har blivit kontaktade av en hemlig facebookgrupp i Sverige med hundratals medlemmar som vill se filmen. Nu i dagarna kommer tio deltagare från USA till Sverige för att vara med vid visningar och samtal kring filmen. Filmen kommer bland annat vara en del av konceptet Psykologer tittar på film, visas i samband med samtal med Queer-rörelsen inom kyrkan och med Sektpodden där en av poddmakarna lämnat Knutby församling. Det ska bli spännande att ta del av samtalen och vilka frågor som uppstår.
På retreaten fanns deltagare från samfund och kyrkor som normalt inte definieras som fundamentalistiska, som Pingstkyrkan och Katolska kyrkan. Jag tänker att fundamentalism kan finnas i många sammanhang. Vad tänker du?
– Ordet “fundamentalist” är ganska svårt tycker jag eftersom att de, som du skriver, inte alla nödvändigtvis kommer från fundamentalistiska sammanhang. Det är dock ett ord deltagarna använder själva och som jag upplever används på ett annat sätt i USA där människor faktiskt kan identifiera sig själva som fundamentalister.
Vad tänker du om de existentiella frågorna? Du berättar att du är uppväxt med politik och ateism. När man möter de svåra frågorna om liv och död och svår sorg. Räcker politik och ateism då?
– Jag tror att det är väldigt individuellt. Trots att svår sorg är en del av livet kan det vara lika tungt och ogreppbart för alla människor, oavsett tro. Men en idé om något större kan absolut vara en tröst när man ställs inför de stora livsfrågorna. Min uppväxt må ha varit “ateistisk” men vi diskuterade ändå existentiella frågor. Jag tror att alla människor har perspektiv och tankar kring livet och döden även om man inte tror på Gud. Tvärtom är det dessa frågor jag vill lyfta genom filmen. Inte minst i vår värld just nu som för många upplevs dystopisk är längtan efter gemenskap och större mening stark. För mig som inte identifierar mig som andlig är den mellanmänskliga kontakten bärande.
Vill du berätta något om din existentiella kris? Har du hittat någon väg som passar dig?
– Jag har så länge jag kan minnas funderat mycket över de stora frågorna i livet och saknat ett samtal om dem. Jag närmar mig nu 40 och har gått igenom flera faser i mitt liv som bestått av kärlek, död, barn och sjukdom. Erfarenheter som de flesta liv rymmer. Jag känner ibland en saknad av sammanhang, plats och kontext för att möta dessa utmaningar. Genom filmen har det dock öppnats upp för samtal om de stora frågorna och jag hoppas att filmen väcker liknande tankar hos publiken.
Leaving Jesus – trailer from Folkets Bio on Vimeo.