
Ifjol liverecenserades Amanda Andréas i Kulturbloggen. Undertecknad har hört henne med band vid fyra tillfällen och därtill åtskilliga gånger lyssnat på skivdebuten som producerats av Simon Ljungman. Hon når ut till en bred publik. Har lovordats av både Lira och HYMN jämte Per Sinding Larsen på SVT. I pressrelease till Kom till mig (när juldagsmorgon glimmar), en jullåt på 2:10 som hon skrivit tillsammans med Erik Björksten, får vi veta mer om en 80-talisten vars kulturella hemvist tidigare varit teatervärlden.
Stimstipendiaten brukar benämnas sångpoet, alternativt stort framtidslöfte inom svensk (vokal)jazz. Andréas har ett eget attraktivt uttryck i vilket flera stilar överlappar. Skivan Som havet innehåller vispoppiga original garnerade med blåsinstrument. Hennes uppsluppna och stämningsfulla konserter går mer i jazzvisans tecken.
Hon önskar att den nykomponerade sången ska få oss att för en stund släppa oro, skingra tankar och tillåta oss att drömma om att få träffa vem vi vill, utan påbud om avstånd. Musiken är inspelad live i studio med svängig kvintett från Göteborg. Förutom Amanda på sång heter musikerna Erik Björksten (gitarr), Malin Almgren (trummor), Boel Mogensen (kontrabas) samt Ida Kjellberg (kör). Amanda & Erik är producenter medan Åke Linton mixat och Claes Persson står för mastring.. Kom till mig släpps digitalt på JUDITHS Music and art.

FRÅGOR TILL AMANDA ANDRÉAS
Hur uppstod idén att göra en kort och klämmig jullåt med ystert tonfall?
“Den kom helt spontant. Refrängen dök upp vid pianot sent en kväll och sedan har hela processen drivits av lust. Tidigare har jag haft ett behov av att skriva text och musik helt på egen hand, kanske för att jag ville bevisa att jag kunde. Tvivlet på mig själv har jag lagt åt sidan då jag bollat, sågat och lekt med min kompanjon. Har i samarbete med Erik Björksten skrivit om både beträffande text och ton. Tror faktiskt jag har pågående Corona-år att tacka för denna arbetsmetod. Detta år av handsprit, restriktioner och utskjutna drömmar har väckt en ostyrig längtan efter att få släppa ängslan; om än bara för ett par minuter.”
Hur resonerade du kring sättning och musiker?
” Liveinspelning med jazzkvartett toppar min önskelista varje år. Nu tänkte jag att det var dags att förverkliga detta och vilka musiker kunde vara mer passande, att ge liv åt en ostyrig juldagsmorgonlåt än de jag valde?”
Många är förtjusta i att göra musik på temat julens högtid, kanske särskilt ett sådant här exceptionellt år. Vad gör du för att nå ut i konkurrensen?
“Eftersom den var klar så tätt inpå stundande högtid, hade det varit strategiskt smart att vänta med singeln tills nästa år 2021. Men väntat på bättre tider är ju det enda vi gjort sedan mars månad, så jag tänker att den som hör den hör. Jag hoppas att vi kan strö lite glittrande eskapism i decemberregnet, om det så bara landar hos sextio personer.”
Du verkar ha en fäbless för refränger som sätter sig i huvudet hos lyssnaren. Är det medfödd eller uppövad talang?
“Tack för påståendet! Jag älskar att skriva musik, men är rätt usel på att skriva ner vad jag komponerar. Därför är vad som sätter sig det som det blir något av. Vanligtvis går jag runt och ruvar på ett tema mer eller mindre omedvetet i veckor. Sedan en dag eller vanligtvis en alltför sen kväll, dras jag till pianot och där och då kommer låten bara ut. Ibland fastnar den inte. I så fall brukar jag sätta refrängen som vers, därefter skriva en ny refräng. Det är väl mitt enda tips på hur man kan gå till väga, förutom att gå på känsla och strunta fullkomligt i huruvida ens idé är trendig eller ej.”

En av flera saker som imponerar i din karriär är samarbetet med den berömde ljuddesignern Åke Linton (brukar kallas fjärde medlemmen i E.S.T). Vad betyder hans erfarenhet? (Intervjuaren blev en smula starstruck vid första mötet med Åke Linton, som lyckligtvis visade sig vara fullkomligt “down to earth”)
“Jag år så glad för samarbetet med Åke. Han är en trygghet i mitt skapande med sin kunskap, generösa tålamod och konstnärliga kreativitet. Han har verkligen öppnat mina öron för ljud och ändrat mitt sätt att lyssna. Är så tacksam för alla timmar jag fått sitta med i hans studio på SGS. Nu är det riktigt nörderi när vi snackar om pappriga trummor, torrare rum och retro panoreringar.”
Hur har pandemin känslomässigt och ekonomiskt påverkat din tillvaro?
“Framför allt har året präglats av oro för nära och käras hälsa. Men självklart har det även genomsyrats av besvikelse över att inte få utöva mitt yrke och min passion. Tack vare konserter på mindre sättning, komponistuppdrag med stöd från Kulturrådet samt stipendium (Svensk Jazz, Konstnärsnämnden och STIM) har vi klarat oss bra trots allt. Men det finns en längtan efter att få möta de som lyssnar på min musik. Saknar publiken mycket. Efter min familj är det den som betyder allra mest.”
Kom till mig (när juldagsmorgon glimmar) finns på Open Spotify