En slags skräckberättelse i miniformat om världen när politikerna genomfört sina nedskärningar och förändringar av Internet – om alla de förslag som nu verkar vara på gång kommer att genomföras (Telekompaketer, Acta) – det har Lisa Magnusson skrivit i en krönika i Aftonbladet.
Det har gått fort, det här. Internet kom och många med mig fastnade för alla dess möjligheter – och nu sitter vi här och frågan om integritet är faktiskt en av de viktigaste politiska frågorna.
På sina håll hörs det mummel om att integritet bara är en lyxfråga för övre medelklassen och tjänstemän, att arbetarklassen har fullt upp med frågorna om jobb, skola och omsorg.
Hmm?
Att minskad integritet och ökad övervakning alltid i förlängningen missgynnas de svagare grupperna – är väl inte nästan en naturlag?
När en elit får tillgång till mer och mer övervakning av den stora massan – då kommer det alltid att missbrukar. Förr eller senare sitter vi där med en diktator som utnyttjar övervakningen för sina syften eller om det inte blir så illa kommer det alltid att bli någon korrumperad makthavare som missbrukar övervakningen.
Frågan om den beskurna integriteten är viktig. Jätteviktig. Och när övervakningen av oss dessutom ökar av icke-demokratiska parter finns det all anledning att diskutera det här. Som Google. Visst: jag gillar deras sökmotor och använder den hur många gånger som helst varje dag. Men det känns inte helt bra att ett enskilt företag vet hur mycket som helst om oss. Nu har Google börjat ta bilder av gatorna i Sverige, som Aftonbladet berättar:
Kunder i sexbutiker.
Otrogna män och en rockstjärna som dricker öl.
Google ser allt.
I dag börjar kamerorna kartlägga svenska städer.
Jo, jag ser massor av nyttiga användningar av Googles kartläggning. Jag ropar inte ”stäng och förbjud”. Men vi måste fundera på det. Hur mycket ska vi bevakas och av vem? Och hur ska vi kunna bevaka bevakaren och ha insyn i vad som bevakas och hur det används?
Och det gäller både Telekompaketet som EU vill genoföra och det gäller privata aktörer som Google.
Relaterat:
Svenska Dagbladet 1, Svenska Dagbladet 2, Satmaran, Isobel, Aftonbladet och Jonas Morian.
Uppdatering: Yippi: just nu har moderatpolitiker Gunnar Hökmark twittrat från EU-omröstningen U-parlamentets industriutskott har röstat igenom före detta tillägg 138, numera tillägg 46, i telekompaketet. I tillägg 46 slås fast att en person inte får stängas av från internet eller på annat sätt kringskäras i sin tillgång till internet utan rättslig prövning.
berättar Aftonbladet.
En liten framgång mitt i all galenskap. Trots allt.
Fast egentligen: att någon överhuvudtaget funderar på att lagstifta om att stänga av någon från Internet är lika sjukt som att bestämma att någon inte får prata med sina medmänniskor.
Andra bloggar om: google, telekom, integritet, övervakning, storebror, samhälle, politik
Eva-Lena säger
Jo, det kändes väldigt bra att våra socialdemokratiska EU-parlamentariker röstade för tillägget:)
björn brink säger
http://icloud.com/sv/landing
spridas
det går för långt med förbud på internet mm (frihet)