Vi är tio personer som fått möjlighet att se Sharigruppens Hedda! på premiären den 28 april. Vi befinner oss mitt i händelsernas centrum i Heddas och Jörgens hem, publiken sitter längs långväggarna av det 18 kvadratmeter stora rummet – Teater Giljotins Grey Room. När pjäsen börjar sitter Hedda på en liten avsats vid ena kortsidan. En liten pappersfågel balanserar på en tråd. Hedda försöker symboliskt styra den ut till friheten genom ett litet hål i väggen, men den stöter gång på gång emot väggen och blir kvar i rummet. Jörgen försöker locka henne tillbaka till vardagen, till att skriva listor på allt som behöver göras.
Hedda och Jörgen är nygifta och har precis kommit hem från en lång bröllopsresa till sitt nya tjusiga hem. Deras liv har en vacker yta, men under ytan lurar tomheten. Vi känner igen ramarna från Henrik Ibsens klassiker Hedda Gabler, som Sharikompaniets nyskrivna pjäs är en fri tolkning av. Till Hedda har teatergruppen också hämtat inspiration från Hanna Arendts bok Människans Villkor från 1958.
Hanna Arendt beskrev det moderna arbetssamhället där maskinernas ”värld” ersätter den verkliga världen. I denna pseudovärld är det arbetet och prestationen som blir livets mening. I Hedda är fotografen Jörgen framgångsrik, men på ett pseudoplan. Det finns inget äkta djup i hans konstnärskap utan det är snarare en roll som han spelar. Likadant är det för de besökande vännerna, Thea och Eilert. Thea har hittat sin roll i att leda in och hålla fast Eilert i hans konstnärsroll.
Det är bara Hedda som inte har hittat sin roll. Hon blir betraktaren som ser på livet utifrån och det hon ser förmår inte hålla henne kvar. Thérèse Svenssons Hedda utstrålar en känsla av utanförskap och sårbarhet. Hela ensemblen är imponerande i sina rolltolkningar som de framför bara på någon meters avstånd från publiken. Med små medel och en dialog i samtalston lyckas de få fram stora känslor och de komplexa relationerna mellan rollgestalterna.
Sharikompaniet vill med pjäsen ge en inre förståelse för en människa och en insikt om att man inte är fången, att det alltid finns ett val. Det tycker jag att de har lyckats med. Man vill gärna ruska om Hedda och de andra och få dem att se sig själva utifrån. Hedda! spelas på Teater Giljotin den 9, 11, 12 och 13 maj. Eftersom premiären blev uppskjuten hoppas jag på att gruppen får några extra föreställningar så att några fler får tillfälle att se pjäsen.
Läs mer i Teatermagasinets recension samt i intervjun med Shari Sabel Strandmark och Thérèse Svensson.
Läs om Ibsens Hedda Gabler och om Hannah Arendt på Wikipedia.
Läs även andra bloggares åsikter om Henrik Ibsen, Hedda Gabler, Teater Giljotin
[…] Läs mer om Hedda! på Teater Giljotins hemsida och på Kulturbloggen. […]