När Folk & Världsmusikgalan kommer till Louis De Geer konsert och kongress i Norrköping är det nionde gången denna folk- och världsmusikens stora årliga manifestation arrangeras. Såväl etablerade stjärnor som spännande nykomlingar återfinns på galascenen där det är självklart jämställt vad gäller manliga och kvinnliga artister.
Ett pressmeddelande berättar:
Från den norska delen av Sápmi kommer en spännande konstnär och musiker Elle Márjá Eira som med hjälp av film och musik berättar historier om sin uppväxt i en renskötarfamilj. På hennes konserter, som beskrivs som både poetiska och politiska, får man uppleva starka visuella inslag i en folkelektronisk musikmiljö.
För första gången kommer uppmärksammade färgstarka duon Hazelius Hedin att vara med på gala- scenen. Deras repertoar omfattar allt ifrån medeltida ballader, äventyrssånger och kärleksballader till instrumentala danslåtar, både traditionella och nykomponerade.I år firar duon dessutom 10 år tillsammans och släpper ett nytt album.
Svensk folkmusik blir det också med den prisbelönta trion Ahlberg, Ek & Roswall, en av de mest spännande och populära akterna på dagens folkmusikscen som har gjort succé på flera av de största folkmusikfestivalerna. Deras musik kännetecknas av både pop- och barockinfluenser, en stor klanglig bredd och ett alldeles oemotståndligt sväng.
Kartellet är ett norskt danskompani som kännetecknas av ett fysiskt samarbete mellan män. Alla dansare i Kartellet har en stark individuell stil och utnyttjar sina kroppsliga färdigheter för att skapa en nära visuell upplevelse. Gruppens föreställningar utforskar begreppet man, manligt fysikalitet och lek. Ett våldsamt sådant.
Systerduon Abjeez (SE/IR) har turnerat i Europa, U.S.A och Kanada under de senaste 12 åren. Nu är det dags för deras uppträdande på Folk- och Världsmusikgalan. De blandar orientaliska grooves med reggae, ska, flamenco, latin och rock, och framför det med en trovärdig hip hop attityd. ”Abjee” är persisk slang för syster och ”syrrorna” är Melody (NYC) och Safoura Safavi (Sthlm) som skriver text, musik och frontar, backade av talangfulla musiker som alla präglar musiken på sina egna unika sätt.
Nästa duo, Långbacka/Bådagård, vill kalla sig för mer än bara en artistduo och ett produktionskollektiv. Det är också ett systerskap; en kraftkälla som skapar musik över gränser. Som om Regina Spektor flyttat till de nordiska fjällandskapen och lärt sig spela fiol.
Bandet Crash Nomada har uppmärksammats över hela världen för sin unika blandning av punk och olika sorters folkmusik. De har gjort sig kända för vilda spelningar och turnerat flitigt i Europa och Sverige. Som ett av Sveriges mest etablerade banden i sin genre har de ett grundmurat rykte som ett explosivt liveband.
Sohair Chkair är född i Damaskus och är en berömd och välkänd sångerska som turnerat i såväl arabvärlden som Europa. Hon tillhör den grupp musiker som var pionjärer inom den nya protestmusi- ken som växte fram i Syrien på 80- och 90-talet. Sen kom kriget – och hon tvingades att fly. Hon har bland annat medverkat i det omtalade projektet Min väg – Everybody is a refugee, där hon spelade tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester.
Folk & Världsmusikgalan och Linköpings Folkmusikfestival har inlett ett nytt samarbete genom att förlägga båda sina evenemang på Louis De Geer konsert och kongress i Norrköping den 6–7 april. Det blir två dagar fullmatade med konserter, galakväll med prisutdelning, workshops, seminarier, VM i studentspelmanslag och mycket mer. Linköpings folkmusikfestival byter alltså både årstid och östgötastad 2018.
– Med Linköpings Folkmusikfestivals väldokumenterade fingertoppskänsla för både svenska och in- ternationella högkvalitativa folkmusikakter, innebär vårt samarbete en utveckling för genren. Med våra respektive kunskaper och kompetenser kan vi tillsammans skapa ett ännu bättre program och nå en större publik – säger Niclas Pereira dos Reis Lindblad från Riksförbundet för Folkmusik och Dans, verkställande producent och projektledare för galafestivalen.
Folk & Världsmusikgalan arrangeras av Riksförbundet för Folkmusik & Dans, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Eric Sahlström Institutet, Svenska Folkdansringen och Kulturens Bildningsverksamhet.
Mer information på www.folkgalan.se