För min del vill jag att det ska finnas musiker, filmarbetare, ljudtekniker, författare, bokförlagsredaktörer med mera.
Jag är orolig att ipredlagen kommer att slå sönder allt detta.
Dagens Nyheter skriver:
De allra flesta som kritiserar Ipred riktar in sig på underhållningsindustrin, inte lagstiftaren eller regeringen. Mer konkret låter många av DN.se:s läsare meddela att de i och med Ipred kommer att bojkotta de stora musik-, film- och datorspelsbolagen.
”Blir total bojkott av musik- och filmindustrin från min sida. Tidigare har jag väl lagt i medel en tusenlapp i månaden på bio, dvd-boxar, konserter och en och annan samlings-cd. Lägg därtill tv-abonnemang och tv-licens. Nu är det slut på det. Allt sägs upp.” skriver exempelvis Andreas.
Ipredlagen upplevs som oerhört kränkande och vidrig ur rättsäkerhet. Att plötsligt en part i målet kan få vara som en polis. Det är inte så vi av tradition byggt upp vårt rättssystem i Sverige.
Jag för min del vill inte att allt ska vara gratis. Absolut inte. Att få fram bra musik kostar pengar ibland. Det handlar ju inte om att musikerna kan få inkomst via turnéer och konserter istället. Dels är det inte alla musiker som vill turnera jämt. Dessutom är det fler yrkesarbetare inblandade i att få fram en skiva, som producenter, ljudtekniker med mera.
Och i flera led: att marknadsföra och få ut musiken, filmerna, böckerna med mera. Allt behövs på olika sätt.
Utan att jag kan bevisa med någon statistik har jag en bestämd känsla av och uppfattning att många, många är beredda att betala för kultur. Men vi vill kunna göra det på nya sätt. Nokias nya Comes With Music, som lanserades i fredags är ett bra initiativ. För cirka hundralappen i månaden får de som har den tjänsten hämta hem hur mycket musik som helst. Det främjar musikindustrin och får lyssnare att lyssna på ännu mer och hitta nya artister.
Så jag är orolig som bara den för konsekvenserna av ipredlagen.
Relaterat:
Svenska Dagbladet
Tommy K Johansson
Satmaran
Christian Engström
Opassande
SVD 2
Sydsvenskan
Andra bloggar om: ipred, övervakning, fildelning, kultur, musik, samhälle, ekonomi
Det var det bästa jag läst på väldigt länge börja med politik
He He dom kommer ju bara åt scenen pga att folk golar ner siter.
Ingen site har någonsin stängts ner pga att polis eller fbi eller apb har sniffat trafiken deras enda chans är att pressa folk så dom golar …..
för er som inte vet vad en golare är så lär ni få googla lite då..
ps hela scenen kommer bli mera o mera undanskymd är min gissning.
ev felstavningar bjuder jag på;)
Skönt att se ett nyanserat inlägg för en gångs skull i den här debatten. Jag tycker det är smärtsamt att se uppmaningar till att öppna en massa trådlösa nät för att fortsätta bryta mot lagen, eller att man utnyttjat anonymiseringstjänster. Det är tydligen så viktigt att fildela att man automatiskt prioriterar detta och ser det som enda lösning trots att man alltså blit kriminell. Hur tänker dessa individer i andra sammanhang?
Var gärna anonym på nätet – det är nog rent av sunt, men när man är det för att man tänker bryta mot en lag, då bör man tänka över hur man platsar i samhället.
Det hela är ju faktiskt så enkelt att lösa. Varje gång man tycker att en vara är för dyr så avstår man från att köpa/stjäla/snatta eller kopiera. Man skickar istället ett mail till producenten och talar om att man avstår för att varan är för dyr. När tillräckligt många gör så tillräckligt ofta kommer nya affärsmodeller att utvecklas.