Science Fiction har aldrig slagit riktigt i Sverige på TV, något som är underligt, speciellt idag när det finns så många bra serier med dessa teman att se. En av de mer intressanta TV-serier som har kommit under de senaste åren är SF-serien Battlestar Galactica som började sändas 2003 och produceras av den amerikanska kabelkanalen Sci-Fi Channel. TV-serien som är en remake av en 70-tals serie med samma namn, skiljer sig på många plan från de andra kända SF-serier som har gjorts, som exempelvis Star Trek och Babylon 5.
Med större budget, bättre skådepelare och en infernalisk intressant intrig har serien blivit en av Nordamerikas populäraste serier. I Battlestar Galactica har människan erövrat rymden för många generationer sedan, så pass långt tillbaka i tiden att jorden blivit en legend. De tolv kolonierna som planetsystemet kallas är teknologiskt utvecklat men samtidigt mycket likt nittonhundratalet.
Människorna skapade robotar som kallas cyloner som användes som arbetskraft och tjänare till människorna. Cylonerna gjorde uppror och utkämpade ett krig mot deras forna herrar. När serien börjar har fred mellan människorna och cylonerna pågått i fyrtio år.
I ett överraskningsanfall bombas och erövras de viktigaste planeterna, och runt 50 000 människor lyckas fly med hjälp av de rymdskepp som klarat sig. Den rymdkoloni som spontant skapas leds av det gamla stridskeppet Galactica. Det är nu som serien tar sin början. Vi får följa Battlestar Galacticas besättning och även den civila regering som skapas för att hålla ihop de olika fraktionerna av människor.
Amiral William Adama spelat av James Olmos, och president Laura Roslin av Mary Mcdonnel som ärver ämbetet av en slump. Det övergripande målet för de överlevande människorna blir att försöka hitta jorden igen. Samtidigt jagas de konstant av cylkonerna som har bestämt sig en gång för alla att bli av med människorna.
Många av de 1900-talets problem återkommer på mikronivå i serien, vad skall man göra med fångarna i ett fångstskepp nu när de finns så få människor? Framför allt är det en serie som många gånger ställer frågan: hur bygger man en civilisation? Skall man låta militären styra eller den civila regeringen?
En annan intressant sak är även religionens roll i de 12 kolonierna som är utpräglat polyteistiskt, något som skiljer sig från cylonernas monoteistiska gudsbegrepp.
Cyloner är inte heller mekaniska robotar utan ser numera ut som människor, och för att göra saken ännu svårare för mänskligheten, har de påbörjat att infiltrerar människorna på de olika skeppen. Vem är cylon och vem är människa?
Det är synd att en av de bästa SF-serier som har gjorts är så styvmoderligt blivit behandlad av kanal 5, sändningstiden brukar vara vardagar runt kl 2.00 på morgonen. Gör som jag och många andra beställ de tre första säsongerna direkt från någon dvd shop. Jag lovar att du inte blir besviken. Serien är inne på sin 5 säsong eller vad de kallar för 4,5 som snart kommer att visas även här.
Text: Alexander Sanchez
7 min promo för första säsongen
Relaterat: Battlestar Galactica kanal 5
Andra bloggar om: Science Fiction, tv, SF, kanal 5, Battlestar Galactica
Kul att ni upptäckt den! De första säsongerna var, i mina ögon, den bästa populärkulturella kommentaren över kriget mot terrorismen man kunde tänka sig. Och det senaste avsnittet, som gick i fredags kväll amerikansk tid, var en briljant kommentar över delar av problematiken kring Mellanöstern. Lysande serie.
Bra inlägg, Rosemari. Jag tycker precis som du. Kanal 5 borde förlora rätten att sända den här serien. Den är så bra och ställer så mycket intressanta frågor kring vad det är som gör människor till människor. Den skulle kunna användas i skolan! Var är bloggstormen?
Jonas: Fast om du kikar på inlägget ser du att det står text: Alexander Sanchez. Det är han som skrivit och inte jag:)
Som sagt tidigare i texten, jag är ett stort fan av hela tv-serien som är en av de bättre saker som visas nu. Jag har under många år även läst och köpt många av de nya SF- författare som skriver idag, speciellt gillar jag den senaste tidens engelska våg som har kommit (där räknas även Skottland, som leder utvecklingen).
Hela den nya SF-vågen har inte tidigare smittat av sig på vilka typer av filmer eller tv-serier som har gjorts, men BSG kommer nära.
Här har vi författare som Peter F Hamilton, Ken Mcleod och Richard Morgan för att nämna några, som har gjort mycket för att förnya genren. Richard Morgan tror jag tom. översatt, så kolla upp dessa om du gillar tv-serier som BSG.
En annan anledning varför jag gillar BSG är att den totala avsaknaden av töntiga propsmasker som i Star Trek, där viljan att skapa upp fler aliens med konstiga öron/näsor/hud etc. är stor. Star Trek borde ha satsat mer på historien de vill berätta istället för en ny alien varje vecka.
Du skriver att en serie har blivit Styvmoderligt behandlad av kanal 5 !
alltså illa behandlat..
Nu är det så att det rent faktiskt finns färre styvmödrar än styvfäder, av förklarliga skäl. Fler fäder än mödrar överger
sina barn. Det är inte styvmödrar som sitter fängslade för att de har förgripit sig på sina styvbarn….Kanske en enstaka gör det, det stora problemet är att det är styvfäder..
Det är fler människor som har dystra minnen av sina styvfäder än styvmödrar. Då det finns fler styvfäder. Och dessvärre så är inte dessa alltid så passande som sådana. Språket och vad vi gör med det.. hur vi förvränger verkligheten genom att vända på begreppen.
som Alliansen.. hur man genom språket döljer hur det faktiskt förhåller sig.. att det är mödrarna, styvmödrarna, som är problemet för barnen. När det i verkligheten är precis tvärtom…
inte speciellt upplyst! och genomtänkt..