Nio månader bodde Tiger Lou i Berlin – och ägnade tiden till att ge låtarna på nya albumet tid att växa fram.
-Den här gången ville jag låta det ta tid. Jag ville ha tid att ställa upp olika val av hur det ska låta, ställa valen emot varandra, hinna känna mig fram, berättar Tiger Lou när Kulturbloggen träffade honom i en lokal hos konsertarrangören Luger i Stockholm.
Tiger Lou heter egentligen Rasmus Kellerman och i slutet av oktober släpptes hans tredje album: Partial Print.
Han var i Berlin nio månader. Hans fru, Andrea Kellerman, som också är musiker, var med och jobbade under tiden med att spela in sin nya skiva, medan Tiger Lou utförde några frilansuppdrag som formgivare, badade och promenerade i Berlin, såg mycket film och lät nya skivan växa fram.
– Det var fantastiskt att ge sig själv tid att koncentrera sig. Att få arbeta med musiken och låta en låt få växa i flera vecka innan jag gjorde en demo, säger Tiger Lou.
Varför blev det just Berlin?
– Både jag och min fru har turnerat mycket i Tyskland och vi har spelat massor av gånger i Berlin. Det var enkelt att stanna där och att hitta en lägenhet. Berlin känns som en ny stad, trots att den är gammal. Den har inte fått växa till sig riktigt än.
Partial Print, släpptes i slutet av oktober och onsdag den 5 november hade han premiärspelning på höstturnén, i Nyköping.
Under turnén har han med bandet, men när han spelade in skivan har han i stort sett spelat alla instrument själv, med undantag av att Rolf Klinth spelat bas på några låtar.
– I bandversionern blir det aldrig annorlunda men ändå annorlunda, eftersom alla är olika och spelar på sitt instrument på sitt sätt. Min andra skiva med väldigt levande och dynamisk under turnén, säger Tiger Lou.
Den nya skivan skiljer sig från de två tidigare genom att den är så mycket mer genomarbetad menar han. Arrangemangen har många detaljer att hitta och upptäcka.
– Den kanske inte är lika lätt att ta till sig snabbt, kan kräva tid att lyssna på. Jag hoppas mina fans från tidigare ger skivan den tiden, säger han.
Varför spelar han själv nästan alla instrument på skivan?
– Jag vill få fram min vision, det är enklaast att få fram den om jag för alla delar själv, även om bandmedlemmarna är bättre på sina instrument än jag. Roffe är till exempel en mer proffsig basist än jag. Men det känns viktigt att få fram min vision.
Tiger Lou skriver de flesta låtar på gitarr, men när riffen kommer och låten tar form i hans huvud hör han de andra instrumenten samtidigt, berättar han.
– Ja basen och trummorna hör jag inom mig samtidigt som gitarrens melodi.
Tiger Lou bor numer i Stockholm. På svenska wikipedia står det att Tiger Lou är från Oxelösund. Men själv säger han att han är uppväxt både i Oxelösund och Nyköping. Men det var en tillfällighet att turnéstarten blev just där.
– Nyköping har ett nyöppnat ställe, jag visste inte att det fanns knappt.
Tiger Lou har ett förflutet som punkmusiker. Det första bandet han spelade med var punk/hardcore. Men den första musiken han lyssnade på mer aktivt var dels shoegaze och band som The Cure och Depeche Mode. Första stora konserten han var på var just med The Cure, på deras Wish-turné.
– Det var musik som mina större syskon lyssnade på. Men så upptäcke jag punken och det var jättekul att hitta skivor och band som mina syskon inte kände till, berättar han.
Det var via punk och hardcore som han först började spela i band.
– Det var sådan stämning då. Med punken upptäckte ungdomar att man kunde spela i ett band. Jag förstod plötsligt att man kunde spela i band under andra förutsättningar än att stå på scenen i Globen.
Runt om i landet var det ett vitalt musikliv.
– Det fanns ett sådan engagemang, med ett nätverk av musikintresserade. Det växte upp skivbolag i många småstäder.
Tiger Lou inte bara spelade i ett band, han startade ett skivbolag (som hann ge ut en skiva) och ett fanzine också.
Kanske var det då han upptäckte sin talang som formgivare? Vid sidan av musiken försörjer han sig som formgivare, har formgett bokomslog med mera. Och förstås: omslaget till nya skivan.
– Det känns viktigt, form och musik hör ihop och ska förmedla samma känsla.
Vad gör han när han inte sysslar med formgivning eller musik?
– Jag har börjat med kickboxning, för första gången i mitt liv har jag skaffat en hobby. Och så går jag långa promenader i skogen med vår hund Bess.
Namnet Tiger Lou kommer av karaktären Tiger Lu från filmen Fong Sai-Yuk (1993).
Text: Rosemari Södergren
Foto: Anders Löwdin
Så här ser turnéplanen ut för Tiger Lou:
6.11 Gävle, Spegeln
8.11 Uppsala, V-dala Nation
12.11 Göteborg, Brew House
13.11 Norrköping, Skandiateatern
14.11 Linköping, Konsert & Kongress
23.11 Stockholm, Debaser Medis
Tiger Lous hemsida
Tiger Lou på Myspace
Newsdesk, pressmeddelande om turnén
Helsingborgs Dagblad om turnén.
Kulturbloggens recension av Partial Print
Andra bloggar om: intervju, Berlin, skivnytt, turné, Nyköping, indie, Tiger Lou, Rasmus Kellerman, Partial Print, formgivning
[…] Du kan läsa en intervju med Tiger Lou på Kulturbloggen. […]