Folkpartiet har tagit ju tillsammans med Dagens Nyheter tagit initiativet till att driva kravet på att bygga ett nytt operahus i Stockholm. Den som vill vara lite cynisk kan ju tänka att det är lite lustigt hur politiker historien igenom vill bygga stora, gigantiska monement över sin samhällsgärning genom att genomföra stora byggnadsprojekt.
För att bygga ett nytt, stort, fräscht operahus kommer att kosta pengar. Mycket.
Tyvärr har inte nuvarande styrande politiker till fullo förstått och insett vidden av hur oerhört viktig kulturen är för människans välfärd, utveckling, välbefinnande, fantasi, medkänsla och mycket, mycket, mycket annat.
För dessa politiker som nu vill genomföra detta stora bygge drar ju samtidigt ner resurserna för förortens teater, som den Fria Teatern.
Torsdagen 17 februari var jag på ett seminarium på förmiddagen i riksdagen där Folkpartiet hade bjudit in en hel del kulturintresserade och framför allt scenkonstintresserade till en slags diskussion kring frågan vad ett framtida nytt hus för operakonsten ska innehålla.
Det var en jätteintressant diskussion som fördes. Panelen bestod av Birgitta Svendén, vd Kungliga operan, Mats Ek, koreograf, Danjel Andersson, chef för Moderna dansteatern och Martin Nyström, kulturjournalist på Dagens Nyheter. Deras uppdrag var att prata om visioner och verklighet för scenkonsten i Sverige 2020.
Birgitta Svendén har en vision om att ett nytt operahus ska kunna vara ett levande torg, en plats både med massor intressant opera och dans men samtidigt öppet för annan kultur, även om operan och dansen ska vara basen.
Hon sade något intressant också om att barn borde tidigare få möta opera, att barn mycket väl kan ta till sig annan musik än enkla barnvisor.
Då tänkte jag lite att om vi vill ha ett riktigt levande kultursamhälle borde inte barn stängas ute från musiken. Idag är det ju bara de barn som redan tidigt är tonsäkra som kan få gå i musikklasser, som i Adolf Fredriks skola. Redan tidigt gallras barnen bort från musiken och får en stämpel på sig att de inte passar för musik. Redan i denna elitistiska inställning sorterar samhället och skolan bort musik och kultur, tror jag.
Alla barn kan så klart inte bli operasångare, det är väl knappast något mål. Men om skolan inte så tidigt sorterar bort barnen från musiken kanske många, många fler skulle uppskatta också operamusik och klassisk musik. De barn som inte redan från början sorteras bort utan får möta musik och kultur i sin utbildning skulle även om de exempelvis blev redovisningsekonomer ha en känsla för och uppskattning av vad operakonsten kan ge dem och andra människor.
Mats Ek var väl den i panelen som var närmast detta då han påpekade att bildning är själva syret i vår civilisation.
Jag saknade lite sådana diskussioner under seminariet.
Jag saknade också att ingen nämnde det Folkets hus och parker gör för att sprida intresset för opera genom livesändningarna runt om i landet av stora berömda operaföreställningar i New York.
Mats Ek sade:
– är ängsligt av regeringen att inte ta bladet ut munnen och säga vad de vill med de statliga scenerna.
Jag skulle vilja komplettera detta med att konstatera att det är sorgligt att statens kaka till kulturen måste vara så begränsad att olika kulturarter och deras behov måste ställas mot varandra.
Det skulle vara bra för samhället, välfärden och medborgarna om både förortsteatrarna kan överleva och engagera människorna liksom att vi får ett levande scenkonsthus i Stockholm som är ett levande torg, där det pågår aktiviteter nästan dygnet runt.
Folkpartiets Madeleine Sjöstedt var också där och hon har bloggat om det.
På Teatermagasinet har Kulturbloggens operaskribent Mogens H Andersson skrivit flera debattartiklar om kampanjen för ett nytt operahus, här är några av dem:
Det som behövs nu är i första hand ett inriktningsbeslut på att det byggs ett nytt operahus nu
Vem skall betala för verksamheten i landets operahus och byggande av ett nytt operahus i Stockholm?
Folkpartiet och husorganet DN driver kampanjen för nytt operahus
Använd gamla operahuset till rockkonserter
Uppdatering: Mogens har skrivit ett svar på det här inlägget i Teaermagasinet.
Debatten om ett nytt operahus eller scenkonsthus förs utifrån en felaktig vinkel
Mer relaterat:
Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter 1, Dagens Nyheter 2, Kaffekopp och cigarettrök och Anders Löwdin som skrivit under rubriken Operahus istället för teater i förorten.
Läs även andra bloggares åsikter om Folkpartiet, operahus, debatt, kulturpolitik
[…] I Kulturbloggen har jag skrivit en del kring paneldiskussionen och om mina funderingar kring den. […]