Natthärbärget
Maksim Gorkijs storverk i regi av János Szász
Av Maksim Gorkij
Regi János Szász
Översättning Kajsa Öberg Lindsten
Bearbetning Irena Kraus/János Szász
Scenografi Márton Ágh
Kostym Kajsa Larsson
Ljus Tamás Bányai
Musik Anna von Hausswolff
Peruk och mask Frida Ottosson, Melanie Åberg.
Medverkande Kicki Bramberg, Erik Ehn, Duncan Green, Karin Franz Körlof, Thomas Hanzon, Rita Hjelm, Johan Holmberg, Ellen Jelinek, Hamadi Khemiri, Ingela Olsson, Torkel Peterson, Shanti Roney, Andreas Rothlin Svensson, Kristina Törnqvist, Pierre Wilkner
När ridån går upp, inser vi att vi är medverkande i ett pågående drama, precis där, just då när scenens ljuskrona hissas upp och ner för att markera tidens gång. Femton utmärkta Dramaten-skådespelare står på scenen med Ingela Olsson som Luka, lyssnare och betraktare, kanske ”profet”, lysande tolkat.
Den kände regissören Janos Szasz och scenografen Marton Agh får oss inkluderade i dramat, som saknar egentlig handling, men är rykande aktuellt. Vi måste lyssna till femton röster från samhällets botten och spegla oss själva.
På Dramatens hemsida står det om föreställningen: Det finns ett ljus i slutet av tunneln – men vägen dit är fylld av kamp.
Szász Natthärbärget utspelar sig på Dramatens stora scen i en nära framtid. En katastrof har just ägt rum och på teatern utkämpar några vilsna individer en kamp för överlevnad. Här möts samhällets utstötta och genom berättelsen går vandraren Luka som med sina moraliska anekdoter duperar sin omgivning.
Föreställningen är stark, en totalupplevelse som gör att vi är som bedövade länge efteråt, så tagna är vi av det vi upplevt från scenen och i salongen. Regi och skådespelare, scenografi, ljus, ljus och den viktiga musiken. Anna von Hausswolff har komponerat nyskriven musik till uppsättningen. Pjäsen har nyöversatts mycket skickligt av Kajsa Öberg Lindsten som bland annat översatt verk av Svetlana Aleksijevitj till svenska.
Det är en berörande föreställning som talar till djupet inom oss och jag tror ingen kan se den utan att bära den med sig, länge efteråt. Trasiga människor möts i ruinerna av en förstörd teatersalong. En scenbild som blivit ännu mer påtagligt aktuell efter att ryssarna bombade en teater i Ukraina för några dagar sedan och vi sett bilder i medier får detta. Flera miljoner ukainare är på flykt nu och det är något Janos Szasz, denna uppsättnings regissör kan känna igen sig i. Han lämnade sig land Ungern med sin familj på grund av antisemitismen i Ungern och deb ungerska premiärminister Orbáns politik.
Fakta om regissören:
János Szász är ungersk film- och teaterregissör, som nyligen, liksom många andra kulturarbetare i Ungern, utsatts för förföljelser av polisen. Szász har fått ett antal internationella priser och bland annat vunnit European Film Award för sin filmatisering av Woyzeck 1994, efter Georg Büchners berömda pjäs. Hans filmatisering av Ágota Kristófs roman Den stora skrivboken har också belönats med priser. Szász har även varit verksam i USA där han regisserat flera uppsättningar vid American Repertory Theater, bland annat Mor Courage, Mordet på Marat och Onkel Vanja. Det är första gången János Szász regisserar i Sverige och han har med sig ett ungerskt konstnärligt team.
Om Gorkij:
Maksim Gorkij (1868–1936) var en rysk författare och dramatiker och en av de främsta företrädarna av socialrealismen som litterär stil. Med På botten från 1902, i svensk översättning ofta kallad Natthärbärget efter den tyska titeln Nachtasyl, vann Gorkij stor framgång. På Dramaten gästpelade Natthärbärget under Bergmanfestivalen 2012, i regi av Oskaras Koršunovas.