Chefen för arbetsförmedlingen gör inte sitt jobb: hon bör avgå

På något sätt borde väl Angeles Bermudez-Svankvist, Arbetsförmedlingens generalsekreterare, avgå. Hur fullföljer väl inte sitt uppdrag när hon hellre skickar pengar till statens kassa än hjälper arbetslösa?

Ur Aftonbladet:
Arbetsförmedlingen går med plus – trots tusentals människor i arbetslöshet.
På fem år har Arbetsförmedlingen skickat tillbaka nära 18 miljarder till statskassan.

Arbetsförmedlingen förmedlar inte jobb. Det är sant. Men myndigheten kan göra mycket för att underlätta för människor att få jobb. Det fanns en tid då Arbetsförmedlingen i samarbete med AMS arrangerade exempelvis massor av IT-kurser som gjorde att många, många kunde få vettiga jobb.

Den som chefar för Arbetförmedlingen är väl anställd för att myndigheten ska ge bra stöd åt människor så de kan få jobb – eller kan starta eget och försörja sig på det.
Varje människa som kan försörja sig själv är en vinst för samhället.

Med så hög arbetslöshet som vi har i Sverige är det stor skandal att Arbetsförmedlingen inte gör mer. Att återlämna 18 miljarder till statens kassa borde inte vara den myndighetens uppdrag.
Att inte använda dessa för vettiga projekt som hjälper människor att få jobb är att misslyckas med sitt jobb, det är att ge upp, att inte ens försöka.

Det finns massor att göra för den som har den allra minsta fantasi och engagemang.

Chefen för arbetsförmedlingen gör inte sitt jobb: hon bör avgå.

18 miljarder skulle kunnat ge många arbetslösa kompletterande kurser och utbildningar och Arbetsförmedlingen skulle kunnat ha anställt fler arbetsförmedlare med mera, med mera.

Kunskap är en nyckel för att få jobb.

En annan är att motverka åldersdiskrimineringen som gör att varken unga eller människor över 50 blir anställda.

—–
DN konstaterar samtidigt att inkomstskillnaderna i Sverige fortsätter att öka, trots att hushållens ekonomiska standard i genomsnitt ökade med 12 procent 2006-2010, mätt som relativ inkomst.
Det betyder att de som har det sämst fått det ännu sämre. Många av de som har det sämst är arbetslösa. Tänk vad 18 miljarder kunde förändrat för deras situation.
Det är läskigt att den styrande regeringen verkar så uppgiven inför den skenande arbetslösheten.

Relaterat:
Dagens Nyheter 1 och Dagens Nyheter 2 och Expressen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

16 april, 2012

Det här inlägget har 5 kommentarer.

 1. […] Kulturbloggen har också skrivit om Arbetsförmedlingens misslyckande. […]

 2. […] Media: DN, Ab, Tv4, eKuriren, eKuriren2, eKuriren3, Ekot, Ekot2,  Dagen, Ex, Ex2, Ex3, Ab2, Ab3, Svd Blogg: Göran, RB, AW, Tord, Mattias, Björn, Karin, Jan, Roger, Monica, Moberg, Ola, Kulturbloggen […]

 1. zoega59 skriver:

  I så fall bör fler chefer avgå

 2. Kerstin skriver:

  Så fungerar de flesta av regeringens ”reformer”, det är mycket ylande och litet eller inget resultat, och det får ju framförallt inte kosta något.

 3. Kent Karlsson skriver:

  Är själv arbetslös nu och har en a-kassa som ligger under existensminimum! Ni som regering har skapat regler för arbetsförmedlingen som innebär att några insatser därifrån, utöver att vara ”polis” åt a-kassorna, kan du inte förvänta dig förrän tidigast efter sex mån. då du räknas som långtidsarbetslös!
  Inga utbildningar kan komma ifråga innan dessa sex mån. har förflutit??? Jag påtalade för min arbetsförmedlare att utan omedelbara insatser, som ex utbildning, då riskera att öka antalet långtidsarbetslösa. Han höll med mig men sådana är reglerna som han uttryckte det. Det blir ju lite av moment 22 sade jag. Jo så blir det sade han!

  Alliansen började sin första mandatperiod med att kraftigt skära ner på vuxenutbildningen/arbetsmarknadsutbildningen när arbetslösheten då låg på 6%! Hur tänkte de där? Handlade det beslutet om logik eller ideologi? Nu har de ”duttat” dit lite mera resurser på dessa utbildningsmöjligheter och kallar det ”stora satsningar” när det i praktiken handlar om lite marginella återställningar av tidigare indragna resurser!
  På det ”glada 90-talet” gick jag en sk. AMS-utbildning till ett yrke jag sedan dess jobbat inom, ja fram till arbetslösheten i december förra året då!

  Näringslivet ropar efter kompetens och infrastruktursatsningar och de arbetslösa ropar efter ett ökat jobbutbud!
  Regeringen duttar dit några miljoner här och några miljoner där och ägnar sig i övrigt åt att ”förvalta” och under tiden går Sveriges kugghjul allt långsammare och långsammare!

  Okunnighet eller ideologisk blindhet? Antagligen en kombination!
  Skall det här landet överleva som en export och industrination måste Alliansen bort 2014! Om inte kommer vi att förvandlas till en tjänstenation där de fåtal som har jobb kommer att ägna sig åt att städa varandras hem och tvätta varandras skjortor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *