Wikipedia stänger ett dygn i protest mot amerikanska lagförslaget som förstör Internet (SOPA)

Wikipedia, en av världens populäraste webbplatser, stängs ned i ett dygn, i protest mot de kontroversiella internetlagar som behandlas i USA:s kongress, rapporterar flera medier idag, bland annat Göteborgsposten som berättar:
”Elever varnas – gör läxan i förtid. Wikipedia protesterar mot dåliga lagar på onsdag!”, skriver grundaren Jimmy Wales på Twitter.

Lagförslaget som Wikipedia protesterar mot förkortas SOPA eller PIPA.

Wikipedia är inte den enda jätten på Internet som protesterar mot lagförslaget. Google och Facebook med flera har jämfört lagförslaget med censuren i ofria länder som Kina och Iran.
De som stöder lagförslaget säger att lagen är till för att kunna jaga de som piratkopierar.

IT-experten och bloggaren Tommy K Johansson skriver om detta:
Tillsammans med Linkedin, Mozilla, Yahoo och eBay har ovan nämnda företag offentligt kritiserat SOPA. Wikipedia tar nu ett rejält steg i sin protest genom att helt sonika släcka ner den engelska sajten för att ersätta den med en protestsida. Det ska bli intressant att se huruvida de övriga företagen hakar på och gör något liknande. Jag tror inte att Google eller Facebook släcker ner sina sidor, men man kan väl hoppas.

Kulturbloggen håller med: Det är oerhört viktigt att Internet inte censureras. Amerikanska vinstintressen får inte förstöra Internet. Kampen för upphovsrättsinnehavare måste ske på annat sätt.

Bojkotten då Wikipedia stängs ned i 24 timmar startar vid midnatt natten mot onsdag, kalifornisk tid, alltså vid sextiden svensk tid. Det är den engelska versionen som stängs ned.

Nyheter 24 berättar mer om SOPA:

SOPA står för Stop Online Piracy Act och är ett förslag till en ny internetlagstiftning som just nu är uppe i USA:s representantshus. Syftet med lagförslaget är att utöka möjligheterna för USA:s brottsbekämpning och upphovsrättsinnehavare för att bekämpa all form av piratkopiering, främst inom musik- och filmbranschen.
Lagen förbjuder bland annat människor att länka till upphovsskyddat material på nätet. Om lagen godkänns blir obehörig streaming av upphovsskyddat material brottsligt.

SOPA har stort stöd av musikindustrin i USA, men även handelskammaren och Hollywood.

Fler som rapporterar om Wikipedias kampanj mot SOPA:
Aftonbladet och Svenska Dagbladet och Dagens Media och bloggaren HAX.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

17 januari, 2012

Det här inlägget har 9 kommentarer.

 1. […] Engelskspråkiga Wikipedia kommer alltså att släcka ner under ett helt dygn för att protestera mot SOPA. Kulturbloggen, som jag absolut vill rekommendera att man läser lite då och då skriver om detta här: Wikipedia stänger ett dygn i protest mot amerikanska lagförslaget som förstör internet (SOPA) […]

 2. […] missat något), utan det är istället i bloggosfären man har fått söka sig till för att på svenskt håll få upplysningar om […]

 3. […] onsdags släcktes tiotusentals sajter, bland annat de engelskspråkiga delarna av Wikipedia, i protest mot nya amerikanska lagförslag som de menar hotar det öppna, fria internet. Protesterna har vunnit […]

 1. Freddie skriver:

  Det som så många kallar för yttrandefrihet (fildelning och intrång i andras upphovsrätt) är egentligen ingen yttrandefrihet – det är olagligt och ska motarbetas på alla tänkbara sätt. Internet har varit en anarki i så många år, så det är verkligen på tiden att det börjar regleras.

  • gizmologic skriver:

   Ändamålet helgar medlen.

   Stora delar av film och musik industrin, har varit trögstyrda kolosser på lerfötter.
   De har inte varit medvetna om förändrade konsumtionstrender och har inte tagit vara på tillfället att erbjuda musiken digitalt för rimliga slantar, sedan beklagar man sig varför flera väljer andra sätt att konsumera film och musik.
   Självklart skall artister och andra med IP ha rätt till ersättning, men denna lobby verksamhet löser inte det ursprungliga problemet, och skapar en hel del andra begränsningar i yttrande friheten.
   Som Benjamin Franklin sa: They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.
   Detta är relevant både i avseende hur vi ger upp all personlig integritet och frihet för en falks trygghet, men även i form av yttrandefriheten som äventyras, återigen av dem med ekonomiska medel och en stark lobby organisation.
   Internet har varit en av de viktigaste medlen för kommunikation, kunskapsdelning och utövande av yttrandefrihet – värna om det. Annars har vi snart en munkavle serverad.
   /giz

 2. Rosemari Södergren skriver:

  Ja Freddie, visst är det otäckt när också de som inte har råd att köpa dyra tryckpressar kan komma till tals. Visst är det otäckt om folk i allmänhet kan föra ut sina åsikter.
  Visst är det otäckt när musikbolagen inte kan fortsätta lura sina artister och artister själva kan föra ut sin musik. Visst är det otäckt när stat och kapitalägarna inte kan censurera debatten. (hoppas ni förstår att jag bara översätter vad Freddie som kommenterat ovan egentligen säger).

 3. Freddie skriver:

  Synd att man inte kan föra en saklig debatt här på sidan.

  Jag antar att jag kan kopiera av hela kulturbloggen.com och lägga den på kultursajten.com? Inkl. alla inlägg, bilder, texter etc.? Om ni tycker att det är okej så är det ju inga problem. Men om någon inte tycker det är okej så förstår jag inte varför man inte ska få bestämma det.

 4. Rosemari Södergren skriver:

  Tycker du att det var rätt att fängsla oskyldiga kulturarbetare under Hoover-eran, för att heller fängsla fler än färre i jakten på kommunister, exempelvis? Tycker de att det är rätt att övervaka allas Internet och telefonsamtal i jakten på pirater?
  Självklart ska musikskapare, filmskapare och författare kunna få sina löner och sin ersättning. Jag stöder projekt som Wimp, exempelvis. Men att censurera Internet är definitivt fel väg att gå.
  För övrigt tycker jag det är totalt meningslöst att fildela för att få tag på musik, när det nu finns flera lagliga sätt att lyssna på ny musik. Själv köper jag också cd-skivor, för att jag gillar att ha dem.
  Så du menar att det är helt OK med vilka övergrepp som helst på människor i jakten på fildelare? Det kan du inte mena.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *