Daily – ipadtidningen som ska vända nedgången för traditionella medier

Ekonomiansvariga för traditionella medier brukar hävda att Internet är en anledning till deras sämre ekonomi. Människor kan få tag på nyheter gratis på Internet och är mindre benägna att betala för nyheter tryckta på papper.
Det är så klart att iPad ses som en möjlig frälsare för de traditionella medierna. Med läsplattor som iPad kan medier skapa applikationer som det kostar att få tillgång till.

Onsdag 2 februari släpps The Daily, mediemogulen Rupert Murdochs satsning på en dagstidning via ipad.

För min del tror jag att vi behöver traditionella medier. Genom att journalister på heltid kan ägna sig åt att granska makthavare har vi ett skydd för demokratin. Traditionella medier har också tillgång till helt andra resurser än alla aktiva personliga bloggare, vilket borde betyda möjlighet att hålla jämnare högre kvalitet. Tyvärr tycker jag de rika medierna allt som oftast faller i fällan och istället jagar lätta klick genom skvallerjournalistik, som den enorma uppmärksamheten som Charlie Sheen från tv-serien 21/2 men får. Det är inte befogat ur allmänhetens intresse, egentligen. Om vi ska vara ärliga.

På onsdag lanserar den brittiske mediemogulen Rupert Murdoch en dagstidning som bara går att få tag på via Ipad: Daily.

Det är spännande. En webb-baserad tidning som görs med kvalitet och som använder mediets alla möjligheter med rörliga bilder, interaktivitet, länkar med mera, kan bli hur bra som helst. Vi får se hur mycket webb den blir och hur mycket det blir papperstidning överförd i en applikation.

Dock är jag samtidigt lite oroad. Det får bara inte vara början på slutet på allas möjlighet att nå ut via webben. Om det blir mer och mer så att det krävs att ha stora resurser för att ha råd att publicera sig via applikationer – då har webbens värde devalverats. Fast å andra sidan sägs det ju ofta att den bästa applikationen på Ipad är webbläsaren.

Daily ska tydligen kosta 99 cent i veckan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

31 januari, 2011

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Elisabeth skriver:

    Personligen tycker jag denna utveckling är enormt intressant. Jag tror vi kommer att få se en annorlunda journalistroll framöver. Det ska bli spännande att se hur den förändras allteftersom. Redan nu ser vi att kraven höjs i och med alla sociala medier

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *