Hallå: sedan när blev 42 procent nästan hälften? ”Nästan varannan svensk struntar i FRA-frågan”, skriver Ulf Bjereld och Henrik Oscarsson på DN Debatt.
Rubriken kunde lika gärna varit över hälften bryr sig om FRA-frågan.
Men att 42 procent säger sig inte tycka FRA-frågan är viktig, det förklarar varför ungefär 42 procent kan tänka sig rösta på högerpartierna i regeringen, som ju infört FRA, ipred och den ena övervakningslagen efter den andra.
Annat mer intressant finns att lyfta fram från undersökningen då den även visar att bara 23% är positiva till FRA-lagen.
MinaModerataKarameller tycker också att rubriken är missvisande.
Det var en befriande ärlig partiledardebatt på söndagskvällen i Agenda också.
Reinfeldt tyckte inte att ungdomsgenerationen blev särskilt jagad i fildelningsjakten.
Vänsterpartiet och miljöpartiet var tydliga med att tala om att de vill tillåta fildelning.
Maud Olofsson skyllde dessutom alla högerregeringens beslut om FRA, ipred med mera på Socialdemokraternas Bodström.
What? Om Olofsson inte har mer rågrad än att hon måste genomföra Bodströms idéer tycker jag hon borde fundera på sin roll i politiken.
Maud Olofsson tror fortfarande att det ger mer jobb att sänka skatterna, och det har det ju visat att det inte gör.
Och jag säger bara: De som sitter och röstar i Aftonbladet och säger att Reinfeldt vann debatten: de måste ha sett ett annat program. Blekare politiker får man leta efter, ju.
Kanske det roligaste eller mest skrattretande var väl att Björklund tror att mer kärnkraft och euro ska ge fred och mer jobb.
Relaterat: Expressen
Maud Olofssons parti stödde ju en mer långtgående implementation än vad Ipred-direktivet krävde. Litet svårt att skylla det på Bodström…
Aja, nu var iof FRA ett påhitt av S (Thomas Bodström). Att vänstern hade kunnat rösta ner beslutet (om de hade orkat dra sina arslen till Rosenbad) är också rätt intressant. Hade Vpk, Mpk och Socialbidragsdemokraterna alla dykt upp och röstat mot FRA så hade lagen inte gått igenom. De valde att inte göra det, uppenbarligen tyckte de inte att det var viktigt nog (inte så konstigt då det som sagt var deras idé från början, fast nu kunde de få både sin lag och lite bra PR genom att låtsas som om de var mot det).
Båda sidorna suger (ut det svenska folket) och det är dags att hitta alternativ. För Sverige.
Med tanke på hur mycket våra politiker lovar och hur lite de håller så är det på plats att våra politiska system reformeras därefter. De gamla grekerna hade detta i åtanke.
Makten korrumperar och berusar ens omdöme, oavsett hur ”god” man än är.
Det är något mänskligheten har brottats med så länge vi har funnits.
De gamla grekerna tyckte att de löste detta genom att rösta på de som de ansåg sskulle få gå i exil.
Som politiker gällde det då att se till att man helst inte fick några röster alls. Det var ett bevis på att makten inte korrumperat dennes omdöme.
Hej,
jag kan tipsa om ett inlägg på Second Opinion:
Henrik Oscarsson: FRA-frågan ingen elitdebatt
”Nästan varannan svensk struntar i FRA-frågan”. Den rubriken sätter DN Debatt på ett debattinlägg om SOM-institutets senaste opinionsmätning. Men både rubrik och ingress är missvisande.
– De skriver att FRA-frågan är en elitdebatt, den slutsatsen skulle jag aldrig dra, säger Henrik Oscarsson som varit med och skrivit debattartikeln.
http://www.second-opinion.se/so/view/436