En iPhoneutvecklare har upptäckt en hemlig adress som Apple kan använda för att svartlista iPhoneprogram och få redan köpta program att plötsligt sluta fungera.
Apple tar därmed på sig rollen som en övervakare. Det är klart att om detta bara används i de fall då en iPhone av misstag fått in ett skadligt program, kanske ett program med en trojansk häst, är det bra – men om det används för att kontrollera varifrån programmet köpts börjar det bli obehagligt. Vi har redan för mycket övervakning i samhället. Vi behöver inte övervakas av Apple också.
Jag läste också att ett fejkprogram, som inte gör något alls, har lyckats ta sig in i Apples App Store (där man köper program till sin iPhone och/eller iPod touch). Enligt MacWorld:
Ett program som inte gör någonting alls men kostar flera tusen kronor har dykt upp på butiken för iPhoneprogram, och på något sätt klarat sig igenom Apples prövning.
Sätter man den nyheten i samband med att Apple kan stänga av program i en persons iPhone så kan det ju vara till konsumentens nytta.
Programmet som bara lurar sig på pengar heter ”I Am Rich” och ska enligt MacWorld kosta 7.499 kronor. Vad det gör?
Programmet beskrivs som “ett konstverk helt utan dold funktion”. Däremot kommer det med ett “hemligt mantra” som “kan hjälpa dig vara rik, hälsosam och framgångsrik”.
Själv valde jag att köpa en iPod Touch med 32 GB minne samtidigt som iPhone släpptes i Sverige och jag avvaktar med att skaffa en iPhone. Anledning? Bland annat det här:
Om ett år eller så kommer iPhone att ha utvecklats och vara bättre. Och kanske kan man köpa iPhone med annan leverantör än Telia då. Jag har redan två telefonabonnemang för mobilen, ett hos 3 och ett hos Telenor. Det räcker.
Andra bloggar om: iphone, Apple, ipod, mobilt, smartphone
[…] Jag har bloggat om detta i min blogg Kulturbloggen också. […]