Klingsor
Författare: Torgny Lindgren : Klingsor
ISBN:9789113058368
Förlag: Norstedts
Den som noggrant skärskådar hans målningar ser det genast: där finns inte en enda färgfläck eller punkt som tillkommit av en slump eller i hastigt mod.
Ur kapitel 15 i Torgny Lindgrens nya roman ”Klingsor”.
Det är en sammanfattning av Torgny Lindgrens nya mästerverk. ”Klingsor” är ett verk av en stor författare, förmodligen den nya största svenska författaren. Ingen i romanen finns av en slump, allt är utmejslat noggrant, kargt och ödsligt och perfekt och storslaget i de små detaljerna.
”Klingsor” handlar på utan om att skriva en biografi om en konstnär med namnet Klingsor. Klingsor kommer från Västerbotten, är född och uppväxt i en enkel familj – och det Torgny Lindgren berättar om är konstens, kulturens mening – om att kultur/konst är tätt sammanväxt med vårt sökande efter svar på existensens stora – eller små – frågor.
Konstnären Klingsors farfar ställde en dag ett snapsglas i skogen, på en stubbe. En dag hittar Klingsor detta glas som under decennier format efter det sneda underlaget:
Hur han än vände och vred på glaset inför sina glupska ögon stod det snett och lutande. Det lutade mycket kraftigt, än hit, än dit. Att stå rakt upp som ett anständigt glas förmådde det inte. Glaset hade helt enkelt rätat på sig.
Men eftersom det stod på en stubbe som varit sågad mot alla regler och i strid med alla anvisningar från skogsbolagen hade det blivit rakt upptill, snett nedtill. Med sin överdel hade det siktat mot stjärnorna, med sin bas hade det varit bundet vid jorden och slav under tyngdkraften.
Och med ens stod det klart för honom att den döda materien inte är död.
Det var i den stunden han blev konstnär.
För Klingsor är det helt uppenbart att glaset hade levat sitt liv, det hade insett sin snedhet och sin lutande belägenhet och beslutat sig för det stolta upprättståendet. Utan att riktigt förstå konsekvenserna. Om glaset haft ett namn hade det hetat Klingsor.
Bokförlaget skriver att Klingsor är en roman om skapandets villkor. Med det gripande porträttet av konstnären Klingsor visar Torgny Lindgren återigen att han tillhör våra allra största berättare.
Det är inga överord. ”Klingsor” är ett mästerverk, ett konstverk – en karg roman där varje ord, varje formulering, står helt naken och stark och lysande. Liksom Klingsor inte vill göra vackra konstverk utan i det mest vardagliga söker den innersta, djupaste sanningen berättar romanen om hur ivets storslagenhet hittas just i det enklaste.
För min del försöker jag finna historien om personernas/Torgnys uppväxt i Västerbotten och de livsbetingelser som formade honom, han föräldrar och omgivning, såväl i nutid under hans levnad som dåtid. Alla som om före.
Vad skapar en människas egenskaper, vad skapar kulturer och seder, vilken miljö, vilken natur, vilka kulturella faktorer medverkar? Vilka egenskaper i fysisk uthållighet, tron på något och drömmar påverkade människorna i deras kamp att överleva och utveckla sitt livsrum och samhälle i en karg natur? Hur kolloniseras Norrland, av vilka människor och hur formade det dem? Allt detta kan jag skönja men också söka i Lindgrens böcker. Hur ser framtiden. Torgny en modern och utvecklande författare. Man anar hans väg på hälleberget. Varje bok går över nya marker men på samman berggrund. Tore.