Maktens män
Betyg 4
Sverigepremiär den 4 november 2011
Maktens män är en slags rysare om spelet bakom kulisserna i politikens värld, eller åtminstone inom den amerikanska politiken. Guvernör Morris (spelas av George Clooney) är en drömkandidat till presidentjobbet ur europeisk synvinkel. Han vill bli demokraternas kandidat i presidentvalet. Morris är emot dödsstraff, för fri abort och vill satsa på jobb och forskning i USA. Han vill att USA ska sluta kriga i Irak och Afganistan. Han vill till och med satsa på att stoppa klimatförändringarna och vill satsa på energi som inte förstår miljön och inte bygger på olja. Bästa sättet att bli av med terrorismen är att bygga ett bättre och mer jämlikt samhälle.
Egentligen är han en helt otrolig och omöjlig kandidat till presidentposten. En sådan politiker är nog chanslös i USA.vNu är det dock inte detta som filmen handlar om, inte på ytan i alla fall. Morris har förstår en stor stab av kampanjmakare omkring sig. En av de som arbetar nära Morris hans presstalesman, Stephen Meyers, som spelas av Ryan Gosling.
Maktens män är en luring. Den börjar ganska lugnt och sansat och nästan långsamt. Men sakta men säkert skruvas tumskruvarna åt och allt är upp och ned-vänt.
Filmen början inför primärvalet i Ohio. Två kandidater konkurrerar om att bli utsedda till demokraternas kandidat i presidentvalet: Morris och Pullman. Morris är väldigt vänster för att vara demokrat och leder otroligt nog i opinionsmätningarna. Men det finns fula knep att ta till, i synnerhet som också oberoende och republikaner får rösta i Ohio.
Filmen är fylld av duktiga skådespelare, som Philip Seymour Hoffman i rollen som Morris kampanjmakare Paul Zara, Paul Giamatti som konkurrentens kampanjmakare Tom Duffy och Evan Rachel Wood som den ung kvinnlig praktikanten Molly Stearns och Marisa Tomei spelar en reporter vid New York Times.
George Clooney spelar en av huvudrollerna och har också regisserat. Han är en av de Hollywoodstjärnor som tydligt engagerar sig i samhällsfrågor och i politik. Han har nog inte några falska illusioner om hur spelet går till om den politiska makten. Tvärtom tyder filmen på att han är rätt desillusionerad.
Berättarmässigt är filmen stark och också överraskande. Den föder en hel del tankar om vad som driver människor som tar plats i politikens centrum. Intressant är också hur vi liksom känner med filmens huvudkaraktär och begriper hans agerande, fast vi väl egentligen inser att han bedriver ett fult spel. Men i ett fult spel tvingas alla att agera fult för att överleva. Jag säger inte vem jag menar, för då blir det lite av en spoiler.
I filmens pressmeddelande står:
MAKTENS MÄN är en berättelse om sex, ambitioner, lojalitet, svek och hämnd. I centrum står en ung presstalesman som faller offer för maktspelet som äger rum bakom kulisserna i det politiska livet, liksom för förrädiska manipulationer och lockelser.
Vilket ju är en kortfattad, korrekt beskrivning. Det är en film som alla som är intresserade av amerikansk politik bör se och gärna i sällskap som du kan diskutera saker med efteråt.
Läs även andra bloggares åsikter om George Clooney, Ryan Gosling