Mr Mercedes – Stephen King – en mästerlig thriller som skildrar det amerikanska samhällets förfall

mr-mercedes

Mr Mercedes
Författare: Stephen King
Utgiven: 2015-05
Översättare: Boo Cassel
ISBN: 9789100146214
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Stephen King är en mästare i att skriva skräckhistorier som inte bara är till för att skrämma läsaren utan samtidigt berättar något om mänskligt liv. Ofta passar hans berättelser dessutom utmärkt att filmatiseras. Nu har han gett ut sin första helt renodlade thriller, Mr Mercedes, och också i denna genre är han mästerlig. Mr Mercedes är spännande ända till sista kapitlet. Och den kommer att bli mycket bra som film, när någon filmproducent tar tag i berättelsen.

Handlingen startar i en tidig morgon i en amerikansk stad mitt i USA som har drabbats hårt av finanskrisen. Kön med frusna arbetslösa män och kvinnor ringlar lång utanför hallarna hela natten där en jobbmässa ska öppna på morgonen. Men innan portarna hinner slås upp dyker lyktorna på en bil upp i dimman. En ensam förare plöjer rakt genom människohopen i en stulen Mercedes. Åtta människor dör, femton skadas. Bland de döda finns en ung ensamstående mamma och hennes baby. Mördaren får namnet ”Mr Mercedes”.

Månader senare kan den nypensionerade och deprimerade kriminalaren Bill Hodges fortfarande inte släppa fallet med ”Mr Mercedes”, mördaren som lyckades fly. Så får han ett brev från någon som påstår sig vara gärningsmannen. Hodges inser att Mr Mercedes kan slå till igen. Tillsammans med två oväntade medhjälpare ger han sig in i en farlig katt-och-råtta-lek i kamp mot klockan. Ska han lyckas förhindra en ny katastrof?

Stephen King fångar så mycket så exakt, hopplösheten, arbetslösheten, ensamheten, bitterheten, egoismen men samtidigt finns där också ljus när människor vågar tillåta varandra att vara sig själva. ”Mr Mercedes” är en mästerlig thriller som skildrar det amerikanska samhällets förfall.

Ett av många ställen i boken jag fastnade för:
… Rika människor kan vara generösa, till och med de som har de mest blodisande politiska åsikter kan vara generösa, men de flesta tror på generositet på sina egna villkor och under ytan (inte särskilt djupt heller) fruktar de alltid att någon ska stjäla deras presenter och käka upp födelsedagstårtan.

Thrillern är spännande och har många överraskande vändningar och samtidigt är skildringen samhällsmedveten. Stephen King går hårt åt det amerikanska samhället, kanske är detta hans mest politiska bok? Det är en thriller som jag inte kunde slita mig ifrån och bara ville läsa, läsa, läsa …

8 juli, 2015

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. […] Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Bokhyllan, Bibliotekskatten, Läsa & Lyssna, Bims blogg och Kulturbloggen […]

  2. […] om Mr Mercedes: Bibliotekskatten, Bokföring enligt Monika, Bokhyllan, Johannas deckarhörna, Kulturbloggen, Lottens […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *