I annan himmel – nyskriven opera om nätkärlek

Skribent:

pressbild-ivan-och-amora

I annan himmel – testföreställning
Eric Ericsonhallen, Skeppsholmen
Den 18 januari 2014

Det är inte så ofta man får vara åskådare till nyskriven opera. Lördagen den 18 januari var ett undantag. Då framfördes sju akter av en opera som är så ny att den inte ens är färdig i Eric Ericssonhallen i gamla Skeppsholmskyrkan i Stockholm.

Operan handlar om ett ämne som är tidlöst – kärlek med förhinder – och dagsaktuellt – nätkärlek. Ivan och Amora är båda nyskilda och söker kärleken på internet. Efter att ha byggt upp en passionerad kärleksrelation i cyberspace åker Amora från sin lilla stad till Ivans storstad för att träffas IRL.

”Med en identifierbar handling kan operaupplevelsen bli mer angelägen för en större skara människor än för den mer traditionelle operabesökaren. Vidare tror jag att det är angeläget att opera spelas på andra scener än våra konventionella operahus, inte minst för att göra den mer tillgänglig”, säger Anna Larsdotter Persson, verksamhetschef på Eric Ericson International Choral Centre (EIC), i programmet.

Det ska bli spännande att se hela operan när den är färdig att framföras och jag hoppas att den kan bidra till att locka en ny publik.

teamet

Premiären är planerad till senhösten 2014 i Eric Ericsonhallen. Under sommaren 2014 ska akustiken i hallen förbättras och operan kommer att framföras i ett tvåsidors arenakoncept som regissören Niklas Hellberg har skapat. Efter två föreställningar är det tänkt att operan ska gå på turné.

Ivan: Karl Rombo, tenor
Amora: Karin Ingebäck, sopran
Exmakan: Maria Sanner, alt
Exmaken: Staffan Liljas, baryton
musik: Lennart Westman
libretto: Lennart Westman med textidéer & inspiration från Christina Nilsson Öberg
regi: Niklas Hellberg
producent: Thomas Annmo
konstnärlig ledning: Frédéric Iriarte

Bild: Teamet – Niklas Hellberg, Maria Sanner, Karl Rombo, Lennart Westman, Staffan Liljas, Karin Ingebäck

foto: Frédéric Iriarte

19 januari, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *