DN borde skämmas över att publicera Hanne Kjöllers skröna om psykiatrin

Jag känner en kvinna som har MS och som inte kan ta sig ut ur sin lägenhet själv och inte kan gå på toaletten. Läkarna som är experter på MS har sagt att om hon får personlig assistent varje dag som kan hjälpa henne att träna då kan hon bli ganska bra. Riktigt bra kan hon dock inte bli, sjukdomen är kronisk och kommer att bli sämre och sämre på sikt.
Försäkringskassan nekar henne personlig assistens. Trots att hon är ganska ung får hon alltså inte den hjälp hon behöver för att kunna bli bättre.
Hon blev hänvisad till hemtjänsten som beviljar henne hjälp två timmar per dag.
Om hon blir kissenödig utöver de tillfällen när hemtjänsten är där måste hon ringa så kommer de inom två  timmar.

Så ser samhället ut för många. Att bli sjuk och/eller handikappad är inte lätt för den som inte har stora finansiella muskler, det kan jag lova.

Dock inte i DN-skribenten Hanne Kjöllers fantasivärld. I Dagens Nyheter har hon skrivit en vidrig skröna om människor som låtsas sitta i rullstol för att få pesonlig assistent 24 timmar om dygnet och sedan sågs den personen gå på stan utan problem.

Vilken skröna! En sådan där hemsk vandringssägen som bara är till för att få människor att misstänkliggöra systemet med sjukförsäkring.

Hanne Kjöller påstår att Försäkringskassan delar ut personliga assistenter så lättvindigt. Det är ju inte ens sant. Försäkringskassan gör ju personliga hembesök hos var och en som får personlig assistent och rätten till assistent utreds på nytt efter viss tid, om och om igen.

Hanna Kjöller breder ut sig med flera skrönor. Hon berättar om en kvinna från Libanon som varit sjukskriven för ångett i tio år och nu bad om förlängd sjukskrivning över hela sommaren eftersom hon skulle tillbringa hela sommaren i Libanon.

Det är så hemskt hru Hanne Kjöller på det här sätter också sprider främlingsfientlighet. hon sprider misstankar om att människor från Libanon kommer hit för att missbruka och utnyttja vårt system med sjukförsäkring.

Hanne Kjöller hävdar dessutom att det finns mottagningar där det i reklamfoldern kan se ut så här:

PRISLISTA
Läkarbesök: 350 kronor
Besök hos sjuksköterska: 70 kronor
Sjukskrivningsintyg: 350 kronor

Jag undrar vilken värld Hanne Kjöller lever i. Jag har tillbringat massor av tid på olika sjukvårdsinrättningar med sjuka anhöriga och aldrig någonsin sett något sådant. Tvärtom är läkarna väldigt restriktiva och försiktiga med att skriva sjukskrivningsintyg.

Antingen så är det så att Hanne Kjöller far med osanning eller inte ser verkligheten, eller så lever hon som välbärgad övre medelklass i en helt annan verklighet än vi som inte lever i något ekonomiskt överflöd och inte kan gå till privatmottagningar.

Frågan är då varför Hanne Kjöller sprider de här uppgifterna som ger mig starka vibrationer från de falska uppgifter om att svenska skolan var så extremt dålig som spreds av Folkpartiet med Björklund i spetsen inför det val då högern fick regeringsmakten. Är det valrörelsen som redan startat och är det ytterligare nedmontering av sjukförsäkringen som står på den borgerliga agendan?

Visst, det kan finnas några få som missbrukar försäkringssystemet, men för den stora massan är det fortfarande hemskt att hamna i myndigheterna händer och att vara beroende av att få sin sak prövad om och om igen, att leva sjuk och handikappad utan någon trygghet och utan att kanske ens kunna ta sig till toaletten utan att först vänta i minst en timme på hemtjänsten. Och att inte få någon träning för att kunna bli bättre. Det är den verklighet som de flesta sjuka lever i.

———-

Hanne Kjöller riktar sin drama mot psykiatrin. Tänk om hon ville använda sin energi och sitt inflytande på att förbättra för alla som drabbats av psykiska besvär och funktionshinder. Det råder sådana fördomar mot människor med psykiska sjukdomar i samhället idag. Till exempel har facket ett medlemslån där låntagaren kan få en försäkring som betalar lånet om han eller hon blir sjuk. Försäkringen gäller dock inte om låntagaren drabbas av psykisk sjukdom. Precis som om sjukpengen räcker bättre för den som blir psykiskt sjuk eller röjer den regeln en förutfattad mening om att den som blir psykisk sjuk bara låtsas?

Tankesmedjan har också tagit upp detta:
Problemet är inte att folk sjukskriver sig falskt, utan att alltför många går till jobbet trots att de egentligen är sjuka. problemet är att regeringen utförsäkrar folk som är så sjuka att de knappt kan gå till läkaren för att få intyg på det. Problemet är inte att myndigheterna kollar de funktionshindrade för lite, utan snarare för mycket. Problemet är inte att för många får LSS utan att för få får LSS och assistans!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

20 juli, 2012

Det här inlägget har 14 kommentarer.

 1. […] tycker dagens ord är vårdkund, andra att Hanne Kjöller göder fördomarna, att DN borde skämmas, en annan att det är prov på konsten att lura en väljare. Andra ställer frågor som har DN […]

 2. […] tycker dagens ord är vårdkund, andra att Hanne Kjöller göder fördomarna, att DN borde skämmas, en annan att det är prov på konsten att lura en väljare. Andra ställer frågor som har DN […]

 1. mille skriver:

  Du skulle nog behöva lämmna din ostkupa och komma ut i friska luftan.
  Här i Halland är assistansfusket i miljardklassen. Det är en hel industri.

 2. Rosemari skriver:

  Mille skulle behöva ta bort skygglapparna och möta de sjuka och de handikappade och se hur utsatta de är till myndigheternas godtycke. Jag förmodar att Mille aldrig träffat någon utanför den välbärgade skyddade övre medelklassen som kan köpa sig gräddfil inom vården.

  • Gere skriver:

   Mille och Rosemari och artikelförfattaren,

   Naturligtvis finns det många som inte får den hjälp de borde, och det är en stor skandal.

   Men samtidigt är fusket utbrett, och det dränerar systemet på de pengar som borde gå till dem som verkligen behöver medlen!

 3. nils skriver:

  det är ju sant som dn skriver, varför skulle man skämmas då?
  om sanningen inte får sägas kan man vara säker på att problemen är stora.
  Rosmari har fel eftersom ett slentrianmässigt utnyttjande av välfärdsystemen leder till att de verkligt behövande i förlängningen lämnas åt sitt öde. Det har inte med övre medelklass att göra utan är bara sunt förnuft.

 4. Thomas skriver:

  Förstår inte din smutskastning av Hanne Kjöller. De exempel hon drar fram är ju sådan som hon har fått information om. Att kalla det för skrönor känns ganska magstarkt. Det har dessutom redovisats ett antal fall i pressen med fällande domar som t ex den s k Kaninmannen. Varför kan inte både dina och hennes exempel vara sanna samtidigt? Trist med den här Pavlov-reaktionen att ropa främlingsfientlighet om allt som inte passar den egna, inkrökta världsbilden.

  • Petra skriver:

   Jag håller fullständigt med dig Thomas, särskilt: ”Varför kan inte både dina och hennes exempel vara sanna samtidigt?”

   Jag tycker det är bra att Kjöller vågar sticka huvudet under vattenytan med en djupdykning och inte endast skrapar på ytan. För det här är något som verkliegn händer i samhället och behöver tas upp långt över ytan och granskas så det kan ske förändringar – sedan kommer vi nog aldrig ifrån att det alltid kommer att finnas de som sätter i system att manipulera samhällssystem i ett land. För sådana är vi människor – mänskliga med allt vad det innefattar. Men att stå och se på hur vuxna medmänniskor systematiskt drar nytta av andra för att slippa ifrån ansvar, där går gränsen – nästan likställt som att stå och se på när någon systematiskt bryter ner en person i någon form av kränkning. Att ge de som blir drabbade en röst, det är av Hanne Kjöller gör i sin artikel (och i många andra hon skriver).

 5. Louise Pettersson skriver:

  Det går givetvis alltid att hitta berättelser folk som fuskar, eller läkare som har sådana här erfarenheter. Om de är sanna eller inte kan vi inte kontrollera. Frågan är snarare om de är representativa och om de är tillräckligt representativa för att de bör spridas på en ledarsida i en av Sveriges största tidningar. Lägg märke till att det står på ledarsidan och inte i en nyhetsartikel. Det enda skälet jag kan se att sprida sådan här dynga är att man önskar att folk ska sluta lita på sjukförsäkringssystemet som för övrigt är överfinansierat – dvs drar in pengar till staten och i stället börja teckna privata sjukförsäkringar. Samtidigt kan man öka människors rädsla för sjukdom och arbetslöshet så att de inte sticker upp eller ifrågasätter de förhållanden de lever under. I all synnerhet inte kollektivt.

 6. Nicklas Eriksson skriver:

  Fusket är bara så utbrett som borgare som Mille vill få oss att tro. Hellre att tio fuskare slipper igenom än att en handikappad blir ställd på gatan för min del.

  • christoffer skriver:

   Det var fint sagt. Du har ett stort hjärta. Kan du berätta för oss också hur detta stegrande fusk ska betalas.

 7. Jan skriver:

  Vi kan visst kontrollera om fusket är sant, Louise. Åtskilliga har redan dömts för fusk och sitter i våra fängelser. En enorm härva av organiserat fusk uttreds sedan år tillbaka av polisen i Halland. Vi talar om fusk i miljardklassen och hör och häpna invandrare är kraftigt överrepresenterade – även om det inte får sägas. Hört talas om kaninmännen?

  Din åsikt att sanningen bör förtigas på DN:s ledarsida får stå för dig. Min åsikt är den rakt motsatta. Jag är emot politisk censur.

  • Nind skriver:

   Det här handlar inte enbart om denna artikel. Det handlar om att en dagstidning, och en skribent, gör sitt yttersta för att vinkla allt som skrivs i detta ämne på ett sådant sätt så att tillvaron för oss som faktiskt är utförsäkrade utan grunder får det ännu svårare. Finns det fuskare så sätt dit dem men sitt inte och framhåll saker så att det i allmänhetens ögon framstår som något alla bidragstagare sysslar med. Om Hanne någon gång skrev något nyanserat om hur systemet faktiskt inte fungerar för dem som behöver det vore det enklare att förstå hennes fäbless för att vända på varenda sten efter fuskare och tolka alla regeringens siffror i ett guldskimrande ljus till reformens fördel. Detta utan att så mycket som nämna att ingenting är svart eller vitt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *