Pirzadehs Fjäril i koppel – färgstarkt om en ung kvinnas liv och uppbrott från Iran

Skribent:

En ung kvinna sitter i Teheran och planerar sin flykt från make och fosterland. Från lägenheten i Teheran tänker 19-åriga Shirin tillbaka på sin barndom och tonårstid. En livfull berättelse om såväl goda som onda dagar målar upp sig framför läsaren.

Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh handlar om Shirins far- och morföräldrar, mor och far, syskon och andra nära släktingar och vänner. Vi får glimtar från hennes egen uppväxt och från hur livet förändras i och med revolutionen och den nyordning som kom med Ayatollan Khomeini när Shirin var i lägre tonåren. Villkoren hårdnar nu framför allt för kvinnorna och bidrar till att Shirin blir bortgift mot sin vilja som 16-åring.

Shirins historia är baserad på Zinats egen. Zirat Pirzadeh flydde till Sverige med sin 2-årige son 1991. Fjäril i koppel avslutas med att Shirin lämnar Iran med sin 2-åriga dotter. Även om delar av historien är fiktion så känns boken väldigt självbiografisk, som om minnena skrivits ned i den takt de poppat upp.

Språket känns lite barnsligt, men samtidigt lyckas Zinat förmedla en spännande berättelse som griper tag. Det brokiga och färgstarka persongalleriet bidrar till en mer nyanserad och mångbottnad bild av livet i Iran. Så även om författarstilen känns lite omogen så sugs man in i berättelsen och får ett mycket levande förhållande till Shirin och hennes släktingar.

Zinat har en förmåga att skildra svåra upplevelser osentimentalt och dramatiskt på samma gång. Boken har en lättsamhet blandad med stort allvar och starka känslor som känns igen från Zinats komikerframträdanden. Zinat Pirzadeh är idag ståuppkomiker, syokonsulent, skådespelare och föreläsare. Fjäril i koppel är hennes debutroman.

Fjäril i koppel
Zinat Pirzadeh
Utgiven: 2011-09-14
Piratförlaget
ISBN 978-91-642-0365-6

Relaterat: Recension i HD

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
 

19 september, 2011

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *