Hjärnstorms nya nummer skapar ett mellanrum

Skribent:

hjarnstorm

Kulturtidskriften Hjärnstorm har kommit ut med sitt 101:a nummer, som innehåller en blandning av essäer, reflektioner, lyrik, prosa och bilder som talar för sig själva.

Jag fastnar för Ida Ömalm Ronvalls artikel ”Att skapa ett mellanrum” om relationen mellan mode och konst och om gränslandet mellan de två. Vad är konst och vad är mode? När blir mode konst och när blir konst mode? Frågor som dessa är speciellt intressanta nu inför Stockholms modevecka och Londons Fashion Week som börjar den 15 respektive den 19 februari. Nog är många av catwalkens kreationer mer konst än mode?

Artikelförfattaren har intervjuat konstnären Ulrika Gunnarsdotter, kulturproducenterna Fashionplay och modevetaren Madelene Gunnarsson, som alla ger sitt perspektiv på frågan.

”Uppdelningen och definieringen av mode och konst ger inte längre så mycket för mig. Jag tror att dessa modedesigners/konstnärer är på väg mot något nytt och spännande, som kanske ännu inte går under ett specifikt namn och det är den utvecklingen jag vill fokusera på”, säger Madelene Gunnarsson i ett tänkvärt citat.

Några andra bidrag i Hjärnstorm nummer 101 är Niclas Östlinds artikel om Monika Larsen Dennis konstnärliga synliggöranden av sinnlighet och begär; fyra brev av ryska Olga Sedakova som reflekterar kring Rembrandts verk och Sara Mannheimers dagbok från Addis-Abeba dit hon rest för att undervisa i svensk glasblåsning.

Hjärnstorm positionerar sig i skärningspunkten mellan ord och bild och har som syfte att följa och driva kultur- och idédebatten. Tidskriftens avskalade form gör att fokus hamnar på det skrivna ordet. Ibland har Hjärnstorm ett tema som håller samman ett nummer. Den här gången finns inget tydligt tema. Ändå finns det en naturlig koppling mellan bidragen – eller kanske i mellanrummet mellan dem – som håller ihop numret.

Hjärnstorm på webben.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 februari, 2010

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Kulturtidskrifter, Rosemari Södergren. Rosemari Södergren said: Hjärnstorms nya nummer skapar ett mellanrum – New Blog Post on Kulturbloggen you can find it here http://bit.ly/aOFxl2 #svblogg #fb […]

  1. Vivian Gustin skriver:

    Jag köpte ett nummer av Hjärnstorm, som hade ensamhet som tema. Jagkänsla kontra vikänsla. Våra rollers tillblivelse som subjekt. Symbolik – Tornet. Mycket att läsa, varierade, givande och med mening fyllda texter. Jag ska fortsätta genom de övriga skrifterna och har blivit sugen på att införskaffa flera nummer av tidskriften.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *