Filmrecension: Justice League – fjantig, löjlig, idiotisk

Justice League
Betyg 1
Svensk biopremiär 17 november 2017

Wonder Woman gjorde rätt stor succé när den kom på bio, också av bland filmkritiker hyllades superhjälte-filmen med Gal Gadot i rollen som Wonder Woman. (Filmen fick betyg 4 av Kulturbloggen.) Denna kvinnliga superhjälte är en av huvudkaraktärerna i Justice League som når biograferna den 17 november 2017, ungefär i samma veva som filmen Wonder Woman släpps på dvd och bluray.

Karaktären Wonder Woman är fortfarande väldigt bra, men det räcker inte. Justice League är en riktig flopp, en misslyckad film och då är jag en person som gillar serietidningar och filmer om superhjältar. Denna genre kan vara väldigt bra, både spännande, äventyrliga och samtidigt ha något vettigt att säga om livet och människor.

Filmen kretsar en hel del kring Batman som tyngs av skuldkänslor för att han menar att han är del i att Superman har dött. Ja Superman har dött och det sätter fart på kriminella som ser sin chans att inte längre bli gripna. Det största hotet är att den allra ondaste onda, Steppenwolf, kommer tillbaka.

Här har vi två av filmens stora minus. Steppenwolf är den mest idiotiska och löjliga ärkebov jag sett på film, tror jag. Med sin fjantiga huvudbonad med horn ser han skitdum ut. Han ser så töntig ut att han är en parodi på sig själv. Vad är då hans mål? Att totalt förstöra jorden. Har vi inte kommit förbi den tiden då filmens stora bov är rakt igenom ond och dum i huvudet? Ska det inte finnas någon tanke bakom vad denna onda person vill uppnå? Även om det är en saga om superhjältar kan vi inte förvänta oss några nyanser i den onda? Stackars Ciarán Hinds att ha en sådan idiotisk roll.

Batman är egentligen min favorit bland alla seriehjältar. Jag ska glömma bort den här filmen, ska glömma att Batman är med. För Ben Affleck är helt fel i den rollen. Hans sätt att vara den deprimerade Batman har helt fel utstrålning, hans mörker är inte ett dugg trovärdigt. Varenda en som gjort Batman tidigare har gjort det bättre.

Henry Cavill som superman är ingen riktig höjdare heller. För slickat sockersöt och stel. Nej, det räcker inte att Ezra Miller är väldigt charmig som den unga superhjälten Flash och Jeremy Irons en bra Alfred och att Jason Momoa fungerar som Aquaman. Storyn måste ha någon kvalitet även när genren är ”superhjältar räddar världen”.

De gigantiska resurser som filmarna har till sitt förfogande för att göra en sådan action- och ävenyrsfilm tycker jag vi har rätt att vänta oss något mer nyanserat. Varför ska en ond person vilja ta över världen enbart för att förstöra? Filmen är inte spännande, inte överraskande, inget oväntat händer, den är inte rolig, bara fjantig. Någon slags mer tanke bakom borde filmskaparna kunna ha med.

Filmen har premiär den 17 november 2017 och sorgligt när är en uppföljare är schemalagd att komma ut den 14 juni 2019. Hoppas de tar in en manusförfattare och regissör som kan göra en film med några blir bottnar i berättelsen.

15 november, 2017

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. Nilsson A skriver:

    Har inte sett filmen så kan inte vara helt säker men tror felet mer ligger på manus och regi när det gäller problemen med Batman/Affleck. I BvS funkade han även om filmen var dålig. Kanske därför han inte vill vara Batman längre även fast Matt Reeves ska regissera nästa film.

  2. Rosemari Södergren skriver:

    Jag håller med dig, det är klart manus och regi är anledning till Affleck usla spel. Men jag är överlag kritisk till Ben Affleck, det är något med hans utstrålning som är som de där halvsnygga killarna som fanns då jag var ung, som till varje pris skulle ha snyggaste tjejen i området för att fylla på sin eget självförtroende. Han har den utstrålning oavsett roll, så jag har alltid svårt för honom i filmer. Men den här gången tycker jag han är sämre än vanligt, dessutom. Men hela filmen är en parodi på sig själv. Tycker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *