Bokrecension Patrik Centerwall – Minnen av en sång

Skribent:

KMBT_C654e-20161011095303

Minnen av en sång
Författare Patrik Centerwall
Förlag: Undrentide Förlag, 2016
ISBN: 978-91-982518-4-5

För att parafrasera Forest Gump är novellsamlingar som en chokladask – vi vet aldrig vad vi får.

Patrik Centerwalls andra novellsamling, Minnen av en sång innehåller 11 välskrivna noveller. En sak jag gillar är att de är av varierande längd. Novellsamlingar där alla texter är ungefär lika långa brukar i längden bli lite träiga, eftersom samtliga berättelser då brukar ha ungefär samma upplägg.

Jag kan inte låta bli att få en känsla av att Centerwall har sett väldigt mycket på The Twilight Zone. Speciellt den inledande novellen ”Minnet av en sång” är väldigt mycket Zone, den hade faktiskt kunnat bli ett bra avsnitt av klassikern.

Min favorit är annars Kulturkontrollanterna där vi får följa en man som kontrollerar att svenskarna firar jul på rätt sätt, dvs följer de kulturella krav som sätts upp för medborgarskap. En berättelse där ironin döljs under en yta av allvar och parallellen till dagens debatt om kulturell tillhörighet är glasklar.

Ett annat guldkorn är avslöjandet om Guds död. Så där lite i förbifarten får vi veta att Gud, Lucifer och så gott som alla änglar dog i det stora kriget om himlen. Guds skapelse, Universum, fortsätter dock att fungera utan sin skapare och de ovetande religiösa ber oförtrutet till den sedan länge döde guden. Jag gillar sånt.

Minnen av en sång är som alla novellsamlingar något ojämn, men väl värd att läsa. Centerwall gav 2013 ut novellsamlingen Skymningssång, frågan är om hans nästa alster blir ytterligare en novellsamling eller om han är redo för en roman?

Peter Johansson

11 oktober, 2016

Det här inlägget har 1 kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *