Sweeney Todd
Musik och sångtexter Stephen Sondheim
Manus Hugh Wheeler efter en bearbetning av Christopher Bond
Nyöversättning Calle Norlén
Regi Tobias Theorell
Musikalisk ledare/dirigent Mikael Jöback
Scenografi och kostym Magdalena Åberg
Ljus Ellen Ruge
Ljud Oskar Johansson
Koreografi Roine Söderlundh
Mask Susanne Von Platen
Premiär 4 december 2013 på Stora scenen, Stockholms stadsteater
Vilken stämning det var i salongen till Stora scenen på Stockholms stadsteater. Förväntan dallrade i luften. Peter Jöback på scen i skräckmusikalen Sweeney Todd. Publiken applåderade för fullt många gånger under föreställningens gång, efter sånginslagen och direkt när föreställningen var klar reste sig publiken och applåderade och applåderade. Sweeney Todd på Stockholms stadsteater är en given succé.
En tidig morgon kliver Sweeney Todd av ett fartyg i Londons hamn. 15 år har gått. Nu är han tillbaka för att hämnas. 15 år tidigare blev han oskyldigt dömd och ivägskickad till Australien som fånge på livstid. Han hade varit en ung, stilig barberare med namnet Benjamin Barker och han hade en fru han älskade över allt och en liten dotter. Domare Turpin, en man med makt i London, hade fått ögonen på hans fru. Det var ingen konst för en mäktig man som domaren att få den enkle barberaren dömd och ur vägen så domaren kunde förföra den vackra unga frun. Benjamin har kommit tillbaka, han har bytt namn och har bara ett syfte med sitt liv: han ska hämnas. Han söker upp en grannfru, Mrs Lovett, som sparat hans rakkniv. Planeringen för hämnd kan börja. Oturligt nog dyker en konkurrent inom barberaryrket upp och utövar utpressning mot Sweeney. Att utpressa en hämndlysten, pressad man är inte smart. Utpressaren blir dödad och Mrs Lovett kommer på ett bra sätt att få bort kroppen. Att köpa kött till hennes pajer är dyrt, varför inte använda den döda kroppen? Karusellen av mord är igång.
Mrs Lovetts pajbutik får ett fantastiskt uppsving. Med ett enkelt snitt skär Sweeney Todd halsen av sina kunder. Som köttkvarnen snabbt förvandlar till en delikat fyllning i Mrs Lovetts pajer. Alltmedan Sweeney Todd väntar på chansen att få sätta kniven i domaren och hans hjälpreda Beadle.
Myten om Sweeney Todd är en saga och melodram med ursprung i det viktorianska England. Kompositören Stephen Sondheim upptäckte 1973 en uppsättning av Christopher Bond på en liten teater i London. Hans egen musikaliska version av Sweeney Todd hade premiär på Broadway 1979 och blev en stor succé.
Peter Jöback visar vilket fullblodsproffs han är. Han behärskar kombinationen av skådespel, tal och sång och dans in i minst detalj. Rollen som Sweeney Todd är Peter Jöbacks debut på Stadsteatern. Han fick sitt genombrott som Robert i Kristina från Duvemåla 1995 och har sen dess haft stor framgång i Cabaret, Miss Saigon och The Phantom of the Opera i London och på Broadway.
Det är dock inte bara Peter Jöback som imponerar, hela ensemblen är peppad och ger allt, det märks. Philip Zandén är mäktig som den vidrige domare Turpin och Niklas Hjulström är trovärdig som hans vakt Beadle, en man som lyder sin domare men samtidigt har mjukare sidor. Vanna Rosenberg är så levande i sin tolkning av Mrs Lovett.
Musiken är stark och mörk och berättar lika mycket som spelet. Scenografin, maskerna och ljussättning samverkar för att få fram en dov, gothinspererad stämning av de mörka kvarteren i London. Föreställningen är en snygg helhet, spännande och svår att slita sig från, trots det makabra innehållet.
Det jag frågar mig är om föreställningen säger oss något eller är det bara underhållning? Det tror jag är upp till betraktaren. För min del är det en skriande berättelse om vad hämnden kan få människor att göra. Sweeney Todd är helt enkelt en bombastisk mörk succé.
I rollerna:
Anthony Hope James Lund
Sweeney Todd Peter Jöback
Tiggerska Linda Olsson
Mrs Lovett Vanna Rosenberg
Domare Turpin Philip Zandén
Beadle Niklas Hjulström
Johanna Maja Rung
Tobias Ragg Anton Lundqvist
Pirelli Robin Keller
Ensemble: Tove Edfeldt, John-Alexander Eriksson, Glenn Edell, Michael Jansson, Cilla Silvia, Tua Dominique, Niklas Hjulström, Rudolf Suttner, Vendela Duclos, Joakim Jennefors, Niklas Andersson
Musiker: Johan Ahlin, Birger Thorelli, Magnus Bagge, Jenny Eklund, Martin Höper, Emil Jonason, Jonas Lindeborg, Peter Nilsbo, Patrik Svedberg, Anna Wallgren
Foto: Carl Thorborg
[…] https://kulturbloggen.com/?p=78115 […]