Call Girl
Betyg: 4
Premiär på bio: 9 november 2012
Efter tokhyllade tv-serier som Lasermannen och Upp till kamp kommer nu Mikael Marcimains första långfilm, Call Girl som delvis baseras på den av största bordellhärvan i Sverige på 1970-talet. Med Hoyte van Hoyteman bakom det visuella har Mikael Marcimain skapat en nervkittlande, och, enligt honom själv, hudnära svensk thriller.
Handlingen utspelar sig under 1970-tale och det är bara några månader kvar till riksdagsvalet i Sverige. Något som ska komma att bli den största sexskandalen i svensk historia är på väg upp till ytan. Männen i maktens korridorer sitter som på nålar, en del är beredda på att gå hur långt som helst för att sanningen ska förbli begravd.
En bit utanför storstaden flyttar 14-åriga Iris och hennes jämnåriga kusin in på ett ungdomshem. Med bristande respekt för regler smiter tjejerna ut på nätterna för att åka in till stan för att dricka alkohol och träffa killar. I nattlivet möter flickorna Dagmar som skämmer bort tjejerna med sprit, pengar och dyra kläder. I en dimma av tappad verklighet blir flickorna lurade till att ha sex med Dagmars kunder, varav många är både kända och mäktiga.
Call Girl är en väldigt bra film, inledningen är lite långsam, men när det väl kommer igång är den svår att slita sig ifrån. Skådespeleriet i filmen är makalöst bra, speciellt Pernilla August som spelar bordellmamman Dagmar, i scenerna där hon växlar mellan beskyddande hönsmamma och iskall härskarinna är det svårt att inte få kalla kårar. Var det någon som viskade guldbagge?
Även David Dencik är otroligt duktig i sin roll som den väldigt obehaglige och mystiska Aspen, jag önskar att hans karaktär fått ta ännu mera plats. Även nykomlingarna Sofia Karemyr och Josefin Asplund gör väldigt bra insatser som Iris och Sonya.
Det som är viktigt att komma ihåg när man ser denna film är att den bara delvis bygger på verkliga händelser, i filmen pekas vissa personer ut som sexköpare och det finns inget säkert dokumenterat att det verkligen varit så. Vissa händelser har hittats på för att ge filmen mer spänning och ”wow”-effekt. filmen är alltså inte helt verklighets baserad utan den bör ses som fiktion med viss inspiration från verkliga livet.
Med det sagt, Call Girl är en av de bättre svenska filmer som kommit på länge och den bör absolut ses. Call Girl är öppningsfilm på Stockholms Filmfestival som drar igång den 7:e november, och har premiär på svenska biografer den 9:e november.
Adeln har i alla tider föraktat Palme och sett honom som en svikare. Det är därmed föga förvånande att det kommer anklagelser, lögner och påhitt som skadar socialistiska instutitioner, forskning etc etc.
Men att en viss dubbel von (Marietta von Hausswolff von Baumgarten) får elva miljoner av filminstitutet (statliga pengar) för att ta sig friheten att skända och förtala någon – i det här fallet Olof Palme – är mycket beklagansvärt.
Inom presskåren finns pressombudsmannen, (och det är förbjudet att utpeka någon som brottsling och visa bilder på någon i en situation som inte stämmer överens med verkligheten) skall det verkligen behövas inom filmbranschen!!??
Antar att dom inte alls skäms. Men man kan ju hoppas att Mikael Marcimain tar sig en funderare nästa gång han väljer att regissera borgarnas propagandafilmer.