Statsminister Fredrik Reinfeldt satt i Studio Ett och svarade på telefonsamtal från radiolyssnare onsdagen den 25 januari. Det var tredje gången Reinfeldt deltog i ett sådant telefonväkteri. Det märktes att det är långt till nästa val, han fick ganska snälla frågor och det hettade inte till mer än en gång, egentligen.
Bengt Hansson från Skepplanda ställde frågor om jobbskatteavdraget och sjukpengen. En person som jobbar och blir svårt sjuk får dels lägre inkomst, eftersom han/hon får sjukpeng istället för lön, dessutom betalar den som är sjuk högre procent i skatt än vad den som arbetar betalar. Den som arbetar har ju jobbskatteavdrag, som sänker skatten.
– Tror du att vi blir friskare när vi får sämre ersättning? frågade Bengt Hansson.
– Vi gick till val på att det ska vara bra att jobba. Vi har sänkt skatt för förvärvsinkomster och det är ett mycket verkningsfullt sätt att höja arbetsnivån, sade Fredrik Reinfeldt.
– När vi blir sjuka får vi ju högre skatt, envisades Bengt Hansson.
Och Reinfeldt fortsatte med sina argument, som ett väl inövat mantra:
. Vi har inte höjt skatten utan vi har sänkt skatten för de som jobbar. Vi för en jobbskapande politik.
– Du glömmer att den som är sjuk får betala högre skatt och högre avgifter till sjukvården efter att ni höjde högkostnadsskyddet, fortsatte Bengt Hansson.
Bengt Hansson fortsatte och Reinfeldt tycktes bli lite irriterad och sade:
– Nu tycker jag att du drar iväg i partipolitisk argumentation.
Fel på partipolitik?
Hmm? Jag som satt och lyssnade reagerade på det. Är det något fel på partipolitik?
Bengt Hansson avslutade med:
– Verkligheten för den som blir sjuk är krass. Jag tycker du skulle lyssna lite mer på sjuka människor.
Reinfeldt för sin del stod förstås fast vid sin åsikt:
– Vi hade en icke-hållbar utveckling i Sverige av alldeles för många som lyfte bidrag.
Den första frågan han fick i telefonväkteriet handlade om Socialdemokraternas före detta partiledare Håkan Juholt. Reinfeldt:
– Det måste ha varit väldigt prövande och jobbigt för honom, självklart. Det är lätt att sätta sig in i den situationen och det myckna tryck som han säkert har upplevt och gått igenom.
Statsministern sade också att han upplevt att det varit svårt för honom och övriga i högeralliansen att föra ut sin politik de senaste månaderna, eftersom mediers rapportering kretsat så mycket kring Socialdemokraternas problem.
Statsministern fick också frågan om det har underlättat eller försvårat för alliansen att föra ut sin politik när det inte har funnits någon slagkraftig opposition.
– Under lång tid har väldigt mycket av mediediskussionerna rört sig kring socialdemokratins inre liv. I den meningen är det svårt att få plats och komma ut med annat. Det tycker jag i grunden är synd.
En fråga som därför inte fått den uppmärksamhet i medier som den borde är Europakten.
– Vi har fört förhandlingar och det är möjligt att vi kommer fram till ett avtal på måndag, berättade Reinfeldt efter telefonväkteriet då ett antal inbjudna journalister (inklusive Kulturbloggen) fick ställa kompletterande frågor.
Något jag saknade under telefonväkteriet var frågor om Fas 3 för arbetslösa. Det tror jag är en fråga som hade dykt upp mycket mer om det hade varit närmare ett val.
Själv fick jag ställa tre frågor:
Vad betyder kulturen för ett samhälle?
– Det är ryggmärgen och kanske också samhällets sköld. Kultur är något som utmanar, ett sätt att utöva samhällskritik, något som återspeglar människors villkor.
När kommer högerregeringen att komma med några kultursatsningar?
– Vi har kommit med flera kultursatsningar. En bra satsning är skapande skola, där unga får tillgång till kultur och kulturarbetare kan komma ut till skolor. Vi för samtal nu inför nästa budget, men jag tänker inte avslöja vad det handlar om nu. Det är hårda tider ekonomiskt, många skär ned på kulturen, men det har inte vi gjort.
Vad har du för tankar kring SOPA och PIPa de amerikanska lagförslagen kring upphovsrättsfrågor?
– Jag är inte så insatt i de amerikanska lagförslagen och vill inte kommentera dem. Men jag ser inte upphovsrättsfrågorna som så svåra, det har kommit många bra lagliga alternativ.
Ja fler frågor fick jag inte ställa, jag fick trängas med fotografer och reportrar från Expressen, Sveriges Radio, TT, DN och några till. Men det gick ändå ganska lugnt till och alla reportrar fick ställa några frågor. Jag har varit med om värre armbågstävlingar med journalister.
Du kan läsa mer om Reinfeldts telefonväkteri på Sveriges Radions webbplats.
Läs även andra bloggares åsikter om Sveriges Radio, Studio Ett, Fredrik Reinfeldt, telefonväkteri, europakten
Oskar E. säger
Uppenbart att Reinfeldt ljuger om SOPA/PIPA. Han vet exakt vad det handlar om och är mycket väl instat i frågan. USA har ett enormt tryck på Sverige i denna fråga och jobbar hårt för att vi ska fortsätta pusha deras lagar in i vårt samhälle. Fråga Blidt så får du ett tydligt svar i frågan. Har folk glömt vilka som fick Sverige att skaffa FRA/IPPRED? Just det, det var ju USA.
Annonym säger
Kunde inte sagt det bättre själv. Hycklare som vanligt. Undra vad mer Carl Bildt blev uppmanad att göra på bilderbergmötet han var på förra året.
M.L säger
Vi för en jobbskapande politik. Varför går svenskarna på detta? Han ljuger ju. Hur många är arbetslösa idag?Han är inte lämplig som ledare för oss.