Kulturbloggen mötte upp bröderna Peder och Anders Stenberg från Deportees på deras skivbolags kontor för att prata om deras fjärde fullängdare Islands & Shores som ges ut den nittonde oktober. Det lät ungefär så här.
Kan ni förklara valet av titel till er nya skiva? Islands & Shores, är det en metafor?
Det är en typ av ingångspunkt till skivans tematik. Texten till titelspåret går ”in a world where everyone’s an island I find myself there waiting at the shore”. Albumet kretsar kring utanförskap och bristen på ett kollektiv. Folk står där på sina stränder och tittar på olika öar.
Mitt intryck av era nya låtar är att de är lite mindre organiska än förra skivan, har ni bytt musikalisk riktning?
Det är en korrekt analys. Vi har flyttat oss lite granna från vår trygghetszon, till exempel använde vi inte bara akustiska gitarrer. I hopp om att kunna bryta mönstret bestämde vi oss på förhand för att vi inte skulle låsa oss vid en viss miljö. The Doctor in Me lät i slutändan inte alls som grundversionen. Först innehöll den drivande akustiska gitarrer men sen fick vi ett infall och lät oss inspireras av Steve Reich och minimalism så nu bygger den på slagverk, marimbas och xylofoner.
När vi spelade in Under the Pavement – The Beach var det som att vi gick in i en fin studio med det vi hade gjort i replokalen och bara fräschade till det lite grann. Den här gången ville vi göra det på ett annorlunda sätt. Till viss del var det en inställningsfråga, vi spelar instrumenten på ett annorlunda sätt. Vi försökte hitta essensen av låten och förädla den maximalt. Vi var helt enkelt mer disciplinerade och tyska i vårt förhållningssätt till vad vi tyckte var kärnan av låten.
På en krass nivå bidrog det simpla faktumet att vi inte använde akustiska gitarrer till en helt ny rymd och vi blev själva rätt så förvånade över skillnaden. Låtarna är ju skrivna på samma sätt som förut och hade säkert även låtit bra akustiskt.
Förra skivan gav oss ett nytt självförtroende. Förut har vi nästan varit övertydliga i vår iver att få folk att förstå men nu har vi fått ett ökat förtroende för omvärlden. Det finns väldigt mycket substans i kompositionerna och vi kan kosta på oss att våga lita på att folk kommer hitta det.
Kan ni beskriva arbetet bakom Islands & Shores? Uppstod det några svårigheter under processen?
Att göra skivor är damn hard work. Vi har slitit oss i håret ett antal gånger men en insikt vi kommit till ju längre vi har hållit på är att hårt arbete lönar sig i slutändan. Det är ingen idé att gräva ner sig. Vi har fått ett större tålamod, även om det är tufft vet vi att det blir bra till slut. Det är alltid jobbigt att behöva börja om på nytt när du spenderat flera timmar på att göra pålägg, den här gången gjorde vi det på ett radikalt sätt och längre in i processen.
Hur ser ni på er karriär? Är ni stora utomlands? Hur stora vill ni bli utomlands?
Vi är inte alls stora utomlands. Det är en tråkig detalj men vi har tidigare varit juridiskt bundna till en world wide deal med ett och samma bolag men nu har vi bytt och har bara ett avtal i Skandinavien. En del var peppade på att släppa oss utanför Sverige redan tidigare men det var svårt när vi var i ett sånt avtal. Nu är det några som har hört av sig och visat intresse. Vi har inget exakt datum men vi planerar att bli nya U2 under 2012.
Sverige är ändå ett litet land, för ett band i vår kategori finns det cirka femton orter att spela i. I vissa storstäder kan vi spela flera gånger med mellanrum. För att få proportion skulle vi vilja komma ut och spela mer på nya ställen nu när vi lagt ner så mycket tid på nya skivan. Att vi sjunger på engelska beror på att vi är formade av världen vi lever i. Med våra ambitioner och typ av anslag finns det ingen anledning till att vi bara skulle vara en nationell angelägenhet.
Vad driver er till att göra musik?
Det var ganska länge sen vi ställde oss den frågan. Det här är vi bra på så det är inget vi reflekterar över. Vi har spelat ihop i olika band sedan 1995. Det är något vi alltid har gjort som har blivit en del av ens identitet. Det ger ju någonting tillbaka, i texter och musik når vi ut med något. Folk är bra på olika saker och det här är vi bra på.
Skulle ni beskriva er musik som introvert eller extrovert?
Man kan prata i det begreppsparet fast själv tänker jag ofta i mikro/makro och personlighet generellt. Om vi använder dina begrepp kan något i början vara introvert. Det händer någonting inombords men sedan ser man att det även händer i andra. Då lyfter det, man säger något om världen vi lever i och nuet. Det börjar alltid i det personliga men jag nöjer mig aldrig med att vara introvert. Från den utgångspunkten hoppas jag säga något om världen. Det går såklart även att vara introvert. Folk känner igen sig i en, det har en viss styrka, men det är inte exakt så i vårt fall.
Oroar ni er över hur Islands & Shores kommer mottas?
Nej, faktiskt inte. Med det sagt är vi inte ointresserade men det är mer förväntan än oro. Det är alltid en konstig känsla när något man har jobbat hårt med når det offentliga rummet. Oavsett om det är bra eller inte så är det en konstig grej att kritiker ska tycka till, det är inte så många professioner det gäller men det spelar en viss roll. Vi vill att folk ska tycka om vad vi gör. Vi gör musik vi själva skulle lyssna på i förhoppningen att folk gillar det.
Ni spelar på Berns den tredje december, vad har vi att se fram emot gällande er liveshow?
Vi vill lyfta fram ett ännu mer utpräglat tänk i vår ljussättning och i vårt upplägg av låtar. Precis som på skivan har vi funderat över våra möjligheter och begränsningar. Vi är helt bestämda att vara bättre på scen än vi någonsin varit tidigare. Det känns lyxigt att ha med sig fyra plattor, vi börjar få en mäktig katalog av låtar. Mest peppade är vi ju så klart på att spela låtarna från de senaste skivorna.
Hur ser era planer för 2012 ut?
Just nu är vi fortfarande i ett planeringsstadium så det är inte så mycket som är helt klart ännu. Vi ger några konserter i slutet av 2011 och vi kommer säkert spela lite grann i början av 2012 också.
Hur blir det med festivaler?
Det är först nu det börjar komma på tals. Sedan får vi se hur det blir med utlandsgrejer, det är fortfarande lite oklart. Det kan säkert bli lite sånt i vår. Vi håller det öppet för att kunna hoppa på om någonting läckert dyker upp.
[…] på Kulturbloggen » Intervju på Kulturbloggen » ← Webbtv – intervju med […]