Alice i Underlandet
Betyg 4
Alice i Underlandet från 1951 är en fascinerande visuell fantasi som har hämtat inspiration i Lewis Carrolls berömda böcker om Alice, Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet. Den har nu släppts på dvd och blu-ray.
Böckerna om Alice i Underlandet är fantasifulla böcker där allt kan hända. En kanin kan springa med kläder och hatt och ha bråttom, blommor kan sjunga och vara elaka som tanter, maskar kan röka och bjuda på svampar som du växer i raketfart med eller förminskas. En sak som är speciellt med Lewis Carrolls böcker om Alice är att de inte följer traditionellt sätt att berätta. Händelserna har ingen synlig gemensam tråd. När Tim Burton tolkade Alice i Underlandet med Johnny Depp skulle han absolut lägga in en handling.
Disneys underbara tolkning av Alice i Underlandet har nu fyllt 60 år och är fortfarande i en klass för sig. Disneys Alice i Underlandet har behållit mystiken och låtit händelserna ramla in utan synbar ordning och utan ramberättelse. Så som Alice i Underlandet ska vara.
Alice jagar den vita kaninen och hamnar i det magiska Underlandet som är en galen plats som bara blir underligare ju längre in i landet Alice kommer. Under det vilda äventyret möter hon en hel rad oförglömliga figurer – Hattmakaren, Påskharen, Triddeldi och Triddeldum, Filurkatten, Hjärter Dam och många fler.
Musiken är ett kapitel för sig och den är ofördärvad av nutida hitmaskiner. Tänk att den kom 1951, då fanns inte popmusik, ingen hade hört talas om Beatles. De schlagersånger som skrevs då var av helt annan karaktär är nutida hits.
I denna digitalt restaurerade utgåva finns det exklusiva bonusmaterial ”Genom nyckelhålet – den kompletta guiden till Underlandet” och ett spännande interaktivt spel.
Innan Walt Disney gjorde Snövit och de sju dvärgarna hade han stora planer på att
göra Alice i Underlandet som sin första animerade långfilm, berättar Disney i ett pressutskick. Allt rann dock ut i sanden då Paramount Pictures samma år hann lansera en spelfilmsversion med bland annat Gary Cooper, Cary Grant och W.C. Fields, men Walt Disney övergav inte idén om att göra en film om Alice. 1938 registrerade han filmtiteln Alice in Wonderland hos MPAA (Motion Picture Association of America), men projektet lades hela tiden åt sidan medan Disneystudion gjorde filmer som Pinocchio, Fantasia och Bambi. Till slut hade Alice i Underlandet biopremiär 1951 och filmen Oscar-nominerades för ”Bästa musik” 1952.
Alla figurer i filmen är baserade på Lewis Carrolls karaktärer, utom det talande dörrhandtaget som Walt Disney hittade på själv.
Läs även andra bloggares åsikter om film, dvd, recension, Disney, Alice i Underlandet