Alatriste
Betyg: 4 av 5
Sextonhundratalet och trettioåriga kriget har många gånger skildrats från en svensk synvinkel, även fast kunskapen om slaget vid Lützen och Gustav II Adolf oftast sträcker sig att han var kungen som dog där. Den riktigt stora europiska makten var under 1600-talet Spanien och deras regionalt rekryterade regementen eller ”tercios”.
Den spanska ”tercios” hade dominerat den förmoderna slagfältet sedan början av 1500-talet och skaffat sig många kopior bland annat den svenska armé. Spanska härförare var de första som blandade den defensiva piken med musketörer och skapade ett infanteri som kunde möta alla de trupper som fanns under den här tiden. De spanska trupperna var obesegrade under hela denna period när de möte motståndare på slagfältet. Den europeiska region som fick känna av det hårda spanska styret mest var Flandern och dess nära granne det protestantiska Holland, det är denna konflikt som
skildras ingående i filmen Alatriste.
Berättelsen om kapten Alatriste skildrar en spansk hjälte och som tillhör en av de otaliga ”tercios” som den spanska armén bestod av. Det är en äldre Diego Alatriste som vi möter som redan som tonåring vunnit sina sporrar och utnämndes till kapten utmärkt spelad av Viggo Mortensen på flytande spanska.
Att dagarna var räknade för det spanska imperiet framkommer tydligt under kung Filip IV, korruption och släktband värderades mer än kompetens. Första hälften av 1600-talet var en period när det stolta spanska
imperiet var stadd i nedgång, som den veteran han är har Alatriste svårt att anpassa sig. Han hyr ut sina tjänster
som lönnmördare och utför tjänsterna diskret. Det är under ett sådant uppdrag som han gör sig till fiende till
sicilianaren Malatesta spelad av Enrico Lo Verso. Det blir en fiendskap som följer dem båda under hela deras liv.
Alatriste blir även han skyldig att hjälpa en väns son som numera står utan familj.
Filmen som bygger på Arturo Perez- Revertes romaner ger en annan skildring av den gängse anglofila bilden av Spaniendär alla skurkar är katoliker eller tillhör inkvisitionen. Det är både en vacker och brutal tid som visas upp där miljön får ta en stor plats.
Det vore ingen 1600-tals film om den inte har med någon fäktning. Fäktscenerna i filmen kan jag intyga är något av det bästa jag har sett på film. Ett extra plus får även hur det historiska Spanien skildras.
Alatriste är ingen burlesk musketörsskildring utan en mycket bra historiskt drama.
Läs även andra bloggares åsikter om Voddler, historia, film, recension
[…] Tidigare publicerad i Kulturbloggen 2011 […]