Efter det folkpartistiska utspelet om att det behövs ett nytt operahus i Kungliga huvudstaden har det uppstått en viss debatt. Det är alldeles utmärkt!
Rosemari på Kulturbloggen, tror jag var först med att lansera idén om att även använda operahuset till annat än att spela opera. Nu har Tomas Melin hakat på detta och ytterligare ett inlägg har hamnat i bloggosfären, men det inlägget tillför ju inte frågan om ett nytt operahus något nytt, utan är endast ett konstaterande att många eller flera är intresserade av att vi får ett nytt operahus i Sverige – Stockholm.
Jag anser att Tomas Melin för fram många vettiga synpunkter, men samtidigt har jag en känsla av att han precis som Rosemari har glömt bort att det också finns en balett som måste ha plats någonstans
Jag är inte riktigt säker på varför de här två nämnda debattörerna poängterar eller är angelägna om att ett nytt operahus även skall vara platsen för till exempel rockkonserter, men kanske tror man att om någon har varit på en rockkonsert på Kungliga Operan, så skall det bli enklare att hitta dit igen? Hur som helst det tror jag inte ett ögonblick på.
Om det är möjligt har jag inga avgörande invändningar mot att huset upplåts till andra kulturarrangemang, men jag har ett annat förslag.
Enligt min uppfattning hade det varit mycket bättre och mer ändamålsenligt att upplåta nuvarande operahus till sådana arrangemang. Om jag har förstått diskussionen korrekt så har det varit ett hinder i diskussionen om ett nytt operahus, nämligen att man inte har vetat vad man skall göra med den gamla byggnaden. Det ser jag inte som något stort problem. Det borde inte vara något som helst problem här kan till exempel alla fria grupper, som så önskar få en given spelplats, ingen nämnd ingen glömd. Detta föreslog jag för övrigt i ett av mina första inlägg i operahusfrågan.
Detta tror jag är ytterst viktigt att det nya huset i huvudsak blir ett hus för opera- och balett – scenkonsthus. Självfallet går det att hyra ut lokalerna även för andra ändamål, men jag tror att det är av central betydelse att diskussionen handlar om ett nytt scenkonsthus dvs ett hus för opera- och balett.
Dessutom anser jag att det är viktigt för finansieringsdiskussionen att vi är helt överens om vad det är som skall betalas för.
För att detta skall bli möjligt överhuvudtaget så fordras det att regeringen avsätter nödvändiga medel och då är självfallet fem miljoner, en droppe i havet. Här gäller det att ställa till förfogande de medel som Kungliga operan tidigare har äskat, men som av någon anledning som jag inte känner till uteblev.
Tomas Melin tar också upp en ganska omfattande diskussion om var det nya scenkonsthuset skall placeras, men den diskussionen kan jag inte delta i på grund av att jag känner till för lite om de olika tänkta placeringarna och dess läge.
Det är oerhört viktigt att vi så snart som möjligt får ett inriktningsbeslut på att det byggs ett nytt scenkonsthus i Stockholm, men det är precis lika viktigt att nuvarande operahus uppfyller alla krav på en god och säker arbetsmiljö. Samma krav som ställs på andra företag och organisationer skall självfallet även gälla för huset vid Gustav Adolfs torg.
Operan ligger vid Gustav Adolfs torg, mittemot UD och slottet. Antag att det byggs ett nytt operahus, i modern stil, var skulle det ligga? Att riva gamla operan är uteslutet, den är ett sammanhang med slottet, UD och riksdagshuset. Däremot finns det väldiga mängder av hungriga inflytelserika regeringsbyråkrater som älskar gamla hus att placera pärmarna, skrivborden och fötterna i, de skiter i opera, men spenderar gärna skattebetalarnas pengar på att bygga ett operahus vid tex Ropsten eller i Farsta om Stockholms dyraste tomtmark blir ”ledig”, särskilt om det man investerar i blir ett slags ”Konsert & Kongress” som i praktiken är till för politikers och företags sammanträden, men också går att ha konsert i. Vi ska nog vara glada om vi får behålla den gamla operan, i stil med repertoaren, och på historisk mark. Behöver operan mer plats? Bara om man frågar dess anställda. Den som finns är fin.
Att det kommer att byggas ett nytt operahus i Stockholm är jag ganska säker på, men det innebär inte att jag är öppna för andra förslag. Mats Ek föreslog att man kunde bygga ut det nuvarande huset och det är ett förslag som är väl värt att fundera vidare på.
Det är inte särskilt troligt att någon kommer att komma på idén att riva det nuvarande operahuset, så jag anser att man bör fundera på att renovera nuvarande operahus så att det uppfyller arbetsmiljölagens föreskrifter precis som gäller för andra företag.
När renoveringen är klar så finns det ju goda möjligheter till att huset kan användas till andra föreställningar än opera, men självfallet skall det ju vara möjligt att fortsätta att spela opera i huset av andra operasällskap eller grupper.