I George Orwells skrämmande framtidsvision bytte makthavarna ut orden. Och det är väl vad de med den ekonomiska makten försöker göra. Att vrida Sverige hundra år tillbaka är enligt Svenskt Näringslivs ordförande att modernisera Sverige. Fast det i själva verket handlar om att försöka vrida samhället tillbaka hundra år i tiden, återta ett gammalt samhällssystem där eliten har ännu mer makt över småfolket.
Expressen berättar att Bengtsson vill avskaffa arbetarnas möjlighet att hävda sin rätt.
Arbetsgivarna har stor makt på arbetsplatserna. Det enda arbetarna har att sätta emot är att sluta sig samman, att vara starka tillsammans. Det går inte alltid så bra, men det är det enda sättet. En ensam liten löntagare har inte mycket att sätta emot när makthavarna bestämt något.
Ur Expressen:
Svenskt näringslivs nya ordförande Kenneth Bengtsson vill skippa las och riva upp strejkrätten.
– Strejka är ett omodernt sätt att umgås, säger han i en intervju med tidningen Veckans Affärer.
Antingen är han historiskt okunnig och varken förstår eller vet att arbetstagarnas rättigheter är något som arbetarna fått kämpa länge för. Och sedan har det blivit fler och bättre arbetsmiljo och arbetslagsstiftning allt eftersom.
Men strejkrätten är också ett mycket kraftfullt verktyg som arbetstagarna har att kunna tillgripa i nödfall, när alla förhandlingsvägar brutit samman. Det är självklart inget omodernt i att arbetstagarna har ett värde och en möjlighet att sätta hårt mot.
Arbetsgivarna och makthavarna har ändå mer makt i de flesta lägen.
Hur ett samhälle blir när en liten elit får styra, det har vi sett oändliga många skrämmande bevis på i mänsklighetens historia.
Den som tror på allas lika värde måste givetvis också se att de små arbetstagarna måste ha något verktyg att kämpa med om och när deras rättigheter hotas.
Peter Andersson tar också upp detta:
Den maktförskjutning som jag tycker mig se i Sverige får på något sätt ännu en bekräftelse i dag. Svenskt Näringslivs ordförande som i Expressen och Veckans Affärer upprepar näringslivets krav på inskränkningar i strejkrätten. ”Ett omoderns sätt att umgås”, menar organisationen.
Menar du att du vill ta bort strejkrätten?
(Lång tystnad) ”Jag vill modernisera strejkrätten utifrån hur den ser ut i dag. Att strejka är ett omodernt sätt att umgås, inte minst vad gäller sympatiåtgärder. Men då måste vi hitta andra sätt för arbetstagarna att visa sitt missnöje. Jag vill inte ta bort utan modernisera arbetstryggheten.”Saknar kanske något om lockouträtten. Debatten, eller snarare kravet, är inte nytt. Men trots det har det ändå funnits en samsyn, den så kallade svenska modellen. Parterna har erkänt varandras roller. Även om det hos arbetsgivaren i kraft av sitt ägande ligger en makt i sig har ändå kollektivavtalen, konflikträtten och det samtalsklimat som ändå har funnits, bidragit positivt till tillväxt och företagande. ”Modellen” har erkänt gett oss ett betydande ”lugn” på arbetsmarknaden jämfört med andra länder.
Många fler har bloggat om detta:
Martin Moberg, Peter Högberg, Johan Westerholm,. Alliansfritt, Löntagarbloggen,
Alexandra Einerstam om ett anställningsnummer. Peo Wågström.
Relaterat: Veckans Affärer
Läs även andra bloggares åsikter om Kenneth Bengtsson, strejkrätt, arbetsrätt, fackligt, samhälle
[…] Svenskt Näringslivs ordförande vill vrida Sverige hundra år tillbaka i tiden […]