Den Indien-intresserade kan hitta mycket intressant i utbudet på Södra Teatern i Stockholm i höst:
Indien är hett i Stockholm i höst. Ett antal scener och aktörer gör temasatsningen Indien/Indien och presenterar musik, intressanta filmare, internationella konstnärer, gränslösa artister, kultiga författare, världsledande modeskapare. Välkommen till landet som superaccelererar in i framtiden, där sitarer bor granne med IT och religionerna är nästan lika många som språken. Ett högteknologiskt land med rika naturtillgångar, som rycker fram som ett av världens tongivande. Samtidigt placerar det sig på listan över världens 40 fattigaste länder. Går det att greppa Indien? Kulturhuset, Södra Teatern, Dansens Hus, Bollywoodbio/Bio Rio, Söderbokhandeln, Etnografiska Muséet, Galleri Kontrast med flera gör ett försök.
Satsningen innehåller en hel del musik. Indisk musik har under lång tid influerat vår västerländska musik. Från 60 talets Psykedeliska musik till de senaste decenniernas hippa dansgolv. En av Indiens populäraste artister Raghu Dixit är en av gästerna liksom Teddy Boy Kill, en hypad electro -duo från New Delhi. Det blir också klassisk nordindisk musik med en av Indiens främsta flöjtister Pandit Nityanand Haldipur. Han ackompanjeras av tablamästaren Pandit Sadanand Naimpalli. Tigerstyle är legendarer inom sin genre bhangra och Re:Orient club goes Bollywood, bland annat med hjälp av ÖFA-kollektivet.
-Jag fascineras av den indiska nationens musikliv därför att den är omöjligt att få ett grepp om. Den indiska klassiska musiken är i vissa avseenden mer avancerad än den västerländska klassiska musiken, samtidigt som bollywood och bhangra kanske är den enklaste och svängigaste partymusiken. Motsägelsefullt kanske, men 100% logiskt när man lyssnar på den, säger Niclas Pereira Dos Reis Lindblad, producent på Södra Teatern.
Programmet är brett, förutom musik blir det litteratursamtal, dagsaktuella politiska diskussioner, feministiska möten, diskussioner om Indien som ekonomisk framgångsmaskin och film. På Södra Teatern blandar vi lika delar fantasy på hindi, bhangra (punjabisk skördemusik), kvinnokamp á la Robin Hood, det indiska perspektivet på ”kriget mot terrorismen”, Bollywood-club, ungt stadsliv i Bengaluru, ekonomiska profetior och danceoke. Det hela avslutas med en stor fest den 11 december. Klassiskt indiskt och punk-electro från New Dehli står på programmet tillsammans med ett möte med en ung författare som skriver erotiska noveller från ett dekadent Bombay.
I Södra Teaterns entré och i trapphuset finns foton av Martin von Kroogh, Håkan Elofsson, Johanna Frenkel och Mikael Lindström. I baren har vi hela hösten Old monk rum-tema (drinkar baserade på Old munk rum är den indiska kulturelitens favvo).
Det här händer på Södra Teatern:
5 okt: CULT FICTION [SAMTAL] Zac O’Yeah med gäster, om indisk litteratur idag.
Anjum Hasan skriver den nya indiska city-romanen och skildrar den unga, framåtsträvande och något förvirrade medleklassen i Bangalore. Samit Basu fullkomligt sprutar ur sig fanatsyböcker och serier. Han är oerhört populär bland hinditalande ungdomar. Deras ciceron Zac O’Yeah räknar sig numera som halvindier och debuterar i höst på den indiska bokmarknaden. De tre möts i ett samtal om den indiska läsekretsen, om utvecklingen av olika bokgenrer, om vardagen som författare i Indien, om att kultförklaras.
10 okt: DET ROSA INDIEN [SAMTAL] För första gången i Sverige; Sampat Devi Pal som startade och driver Gulabi gang, ”Kvinnor i rosa saris”. Gulabi gang är en mycket framgångsrik, subversiv, feministisk Robin Hood-rörelse i de allra fattigaste delarna av Uttar Pardesh. Sampat Devi Pal samlar kvinnor som har fått nog av orättvisor och våld mot kvinnor. Hon lär dem försvara sig och slåss med påkar, hon startar skolor och sätter press på polis och myndigheter att försvara kvinnors rättigheter. Nu kommer hon till Sverige för första gången. Urvashi Butalia som startade Indiens första feministiska förlag ger oss andra bilder av den moderna indiska kvinnan. CS Lakshmi tamilsk författarinna som också driver Sparrow, ett center för dokumentation av kvinnohistoria/kultur i Mumbai är den tredje rösten i samtalet. Hon skriver under pseudonymen Ambai, på svenska har hon givit ut novellsamlingen FLOD.
16 okt: THE PRIVATE FACE OF TERROR and the public face of love [SAMTAL] Journalisten, författaren och bloggaren Amitava Kumar om islamofobi och kriget mot terrorismen. Medverkar gör också Sabrina Dhawan, manusförfattarinna till filmen Monsoon weddings och Hussain Zaidi, mannen som satte ord på terrordåden i Mumbai (1993) tillika författare till boken Black Friday som för övrigt blev film med samma namn. Tillsammans diskuterar de smygrasism, växande islamofobi och det globala kriget mot terrorismen. Kumar har i sin senaste bok gjort oerhört omfattande research på hur muslimen skildrats i film, böcker, media och konst efter terrordåden 11 september. Han är också en tung röst i debatten om byggandet av en moské vid Ground Zero.
16 okt: TIGERSTYLE [KONSERT/KLUBB]
Het bhangra. De två bröderna Raj och Pops har under mer än 10 år varit några av de mest tongivande på den brittiska bhangrascenen och kan kallas dess legender. Därtill har de samarbetat utanför gränserna med stora namn som Wisin Yandel, Don Omar, M.I.A., Vybz Kartel och Busta Rhymes. Tigerstyle har nått sin position genom att ha moderniserat bhangran, den traditionella punjabiska skördemusiken. Här hörs reggaeton, dancehall, hip hop och tung bas bland skörderytmerna som det vore det mest naturliga i världen. Kanske beror deras särpräglade stil på att Tigerstyle kommer från Skottland och inte Birmingham, Englands bhangrahjärta och centrum.
“They are without doubt the next Asian/Bhangra act that will break through into the mainstream – it is only a question of time.” (Bobby Friction BBC Radio 1)
22 okt: RAGHU DIXIT [KONSERT]
Raghu Dixit är en indisk singer-songwriter som inte har mycket gemensamt med vare sig Indiens stora klassiska tradition eller Bombays Bollywood musik. I stället leker han med influenser från rock och funk, varvat med traditionella folksånger och reggae. Skickligt väver han samman textfraser från sufisk poesi, indisk folklore och filosofiska betraktelser över vardagens små enkla ting. Han sjunger också på flera av Indiens språk som tex hindi och kanaresiska vilket gjort att han är omåttligt populär. Trots att Raghu Dixit står utanför Indiens gigantiska filmindustri var det ironiskt nog Bollywood som gjorde honom känd. Bollywoods hippa producent duo – Vishal & Shekhar släppte hans debutskiva vilket blev 2009 års mest sålda cd utanför Bollywod genren. Superstjärnor som Shah Rukh Khan och Karan Johar till hör också hans hängivna fans. Raghu Dixit har som enda indiska artist gjort en turné på Indiska fängelser. Hans musik speglar ett modernt Indien som inte glömt sina rötter. Det är ett rent nöje att luta sig tillbaka och njuta av den. Vi utlovar en av höstens musikaliska höjdpunkter.
13/11 NRITYAGRAM DANCE ENSEMBLE [DANS] Färgstark odissidans á la 2010.
De är helt unika i sitt slag för att de utifrån den klassiska östindiska tempeldansen – odissi – arbetar både traditionsbundet och radikalt modernt. Nrityagram Dance Ensemble ses som ett av de mest framgångsrika och nyskapande indiska kompanierna.
13/11 RE:ORIENT CLUB BOLLYWOOD EXTRAVAGANZA [KLUBB]
DJ Elite och DJ Suzi lovar att göra denna kväll till en alldeles sprakande sådan! Och därtill ÖFA-kollektivets alldeles underbara Bollywood flash-mob och danceoke. Kollektiv indisk dansextas!
16/11 PÅ G TILL INDIEN [SAMTAL] Vi är väl alla på väg till Indien, förr eller senare. Samla nu på dig tips om retreats, ashrams och yogaställen, hur du tar dig genom Indien matvägen och hur du dessutom undviker att bli magsjuk. Per J Andersson, resejournalist och Indienkännare, föreläser och inspirerar tillsammans med Lisa Martinsson, Magdalena Mecweld och Anna Lind Lewin.
INDIEN
21/11 FILMSÖNDAG OCH JULMARKNAD [FILM] Gratis filmfestival Bombay style, söndagsmys och indisk julmarknad. Vi har den stora äran att bland annat ha en first time, one time svensk visning av Sooni Taraporevalas allra senaste film Little Zizou (2010), prisbelönt i Indien och över hela världen.
24/11 RUPEE ME [SAMTAL] Experter ur svenskt och indiskt näringsliv hjälper oss lära känna nästa ekonomiska supermakt; Indien. Är Indien den nya ekonomiska framgångsmaskinen med IT och äldreomsorg på export, genomsyrat av okuvlig optimism? Eller är det präglat av extrem fattigdom, ökande klyftor, mark som tvångstas för att förse utländska bolag med prime land, och fattiga arbetare som exploateras? Vår panel nyanserar bilden.
11/12 INDISK FEST [KONSERT/SAMTAL]
Punk-electro från Dehli, klassisk nordindisk flöjtmusik med tablas och nattligt möte med en ung indisk författare och bästsäljare. En ”alltdukanönskadig” indisk fest!
Teddy Boy Kill är en hypad electro-duo från New Delhi som består av Toymob (Ashhar Farooqui) sång, gitarr och AudioPervert (Samrat B) syntbas, trummaskin, loopar och EFX.
Pandit Nityanand Haldipur och Pandit Sadanand Naimpalli. Pandit Nityanand Haldipur är en av indiens främsta flöjtister. Han spelar i traditionen efter Pannalal Ghosh som gjorde den folkliga Bansuri-flöjten till ett konsertinstument i den nordindiska traditionen. Han spelar tillsammans med Pandit Sadanand Naimpalli, tablamästare som hör till den handfull som indisk radio och TV rankar som ”Top Grade Artist”; en fantastisk ackompanjatör och enastående solist. Välkommen till en kväll med spännvidd från varm, innerlig, meditativ ragamusik till ett solistiskt fyrverkeri som får en att tappa hakan.
Siddharth Dhanvant Shangvi. Siddharth är en ung indisk författare med två bästsäljare (The last song of dusk och Lost flamingoes of Bombay) och flera litterära priser bakom sig. Han skildrar dekadenta miljöer i ett av pengar sjukt Bombay och provocerar med explicita sexskildringar. Siddharth bjuder denna kväll på ett exklusivt nattligt samtal. Indien och Sverige smälter samman, på väg mot morgondagen. ”Love is only a form of conversation” (SD Shanghvi)…
Läs även andra bloggares åsikter om Indien, Södra teatern