Den som driver en blogg ha ansvar för vad som skrivs i kommentarerna också. En bloggare i Östergötland har dömts för förtal av Norrköpings tingsrätt för förtal på sin blogg och ska betala 5.000 kronor i skadestånd.
Den dömde är Sverigedemokrat och skadestånd ska han betala till en socialdemokratisk politiker, skriver flera medier.
Förtalet bestod i en kränkande kommentar, alltså inte skriven av den Sverigedemokratiske bloggaren själv.
Dagens Nyheter skriver i pappersupplagan att SD-politikern nekade till brott och ansåg att han inte var ansvarig för kommentaren.
Dagens Media berättade i maj om en annan bloggare som fälldes för förtal.
Bloggaren har tidigare arbetat som journalist. I flera års tid har personen gått till hårt angrepp mot ett antal människor via brev till medier, privatpersoner och myndigheter. Bloggaren anmäldes för grovt förtal i höstas och har nu dömts för brottet, till villkorlig dom samt dagsböter om 12.000 kronor.
Dessutom ska bloggaren betala 10.000 kronor i skadestånd till en av de förtalade.
Fast i detta fallet handlade det om innehållet i blogginläggen och inte som i fallet med Sverigedemokraten om vad någon skrivit i en kommentar.
Ett annat fall där Sverigedemokratiska bloggare fällts för förtal i en blogg berättade Skånskan om i november:
Sverigedemokraternas andra vice ordförande Carina Herrstedt från Landskrona döms för andra gången tillsammans med sin sambo Stefan Olsson för förtal.
Den förtalade är Malmöbon Fredrik Jönsson som är politiskt engagerad i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund.
Paret påstod i sin blogg i november i fjor att Fredrik Jönsson varit våldsam mot Sverigedemokraternas ungdomsförbunds Erik Almqvist när han höll ett tal i Malmö och att Fredrik Jönsson hade gripits av polisen.
Vad är då förtal?
Enligt Wikipedia:
Brottsbalkens bestämmelser
Bestämmelser om ärekränkning – brotten förtal och förolämpning – finns i 5 kap. brottsbalken.
Med förtal avses att utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning. Den som lämnat uppgiften ska inte dömas till ansvar om han var skyldig att uttala sig eller det annars med hänsyn till omständigheterna var försvarligt att lämna uppgifter i saken. En ytterligare förutsättning är emellertid att han visar att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den.
Straffet för brott av normalgraden är böter. Om brottet är att anse som grovt ska det rubriceras som grovt förtal. Påföljden kan då bestämmas till böter eller fängelse i högst två år. Vid bedömandet av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om uppgiften genom sitt innehåll eller den spridning den fått eller på annat sätt var ägnad att medföra allvarlig skada.
Förtal får normalt inte åtalas av någon annan än den drabbade (målsäganden). Om brottet riktar sig mot någon som är under 18 år eller om målsäganden i annat fall anger brottet till åtal, får åklagaren väcka åtal om detta av särskilda skäl anses påkallat från allmän synpunkt.
Att innehållet i en dom är offentligt hindrar inte att det, under vissa omständigheter, kan vara förtal att ge spridning åt uppgifter som finns där.
Förtal i massmedia
Förtal som begås genom tryckt skrift är tryckfrihetsbrott enligt tryckfrihetsförordningen. Förtal ska vidare anses som yttrandefrihetsbrott enligt yttrandefrihetsgrundlagen, om gärningen begås i ett radioprogram eller en teknisk upptagning. Vad som i yttrandefrihetsgrundlagen sägs om radioprogram gäller förutom program i ljudradio också program i television och innehållet i vissa andra överföringar av ljud, bild eller text som sker med hjälp av elektromagnetiska vågor.
En omdiskuterad fråga är i vilken utsträckning det kan vara förtal att publicera namn och andra personuppgifter när det gäller misstänkta eller dömda brottslingar. Företrädare för media har i vissa fall, när kritik har riktats mot namnpubliceringar, hänvisat till att det varit försvarligt med hänsyn till omständigheterna att lämna uppgiften. I modern tid har svenska tidningar och andra medier varit återhållsamma med namnpubliceringar. Någon utvecklad rättspraxis finns inte i frågan.
Relaterat: Nyhetskanalen.
Läs även andra bloggares åsikter om juridik, bloggare, förtal, kommentarer, tingsrätt, Sverigedemokraterna
[…] Som bloggare har man ansvar för vad som sägs av läsarna i kommentarsfältet. Förtal får inte förekomma. Det har Norrköpings tingsrätt tydligt visat. […]