Inte trodde jag att jag skulle få läsa detta i den konservativa tidningens ledarblogg:
I USA hörs från en del håll förskräckta rop om socialism när Bush vill nationalisera finansföretag, men det är snarare kritiken av marknaden som sticker ut med krav på mer reglering och mindre girighet.
Det är dock bara en västanfläkt mot hur det låter i Europa. President Sarkozy rasade i veckan i Toulon mot förställningen om att marknaden alltid har rätt och att det skulle vara rena galenskapen att politikerna lägger sig i: tiden för laissez-faire är förbi. Och här hemma väntar vänsterseminarier på temat: Finanskrisen – Dödskyss för nyliberalismen?
Jo, jo …
Nej, det är inte så att ledarbloggens skribent i det här fallet helt säger att finanskrisen i USA hundra procent är dödskyssen för nyliberalismen. Lite pliktskyldigast kommer en liten slutkläm: Men Richard Bransons nya bok Business Stripped Bare (Virgin Books) säger oss mer om verkligheten. Visst är det ett slags kris för marknadsekonomin säger Branson, men tillägger att ”jag känner inte till något bättre sätt att öka människors välstånd och lycka”.
Kommunismen med statligt styrande och ägande av allt tar bort människors initiativkraft och ger framgång åt byråkratiska manipulatörer. Men det gör totalt fria marknadskrafter också. Den gyllene medelvägen fungerar bäst i längden.
De forna Sovjetstaterna nämrar sig västerländska marknadsstyrda staters ekonomi, men nu börjar det bli dags för de mest marknadsstyra att ta in lite statlig inblandning, inte bara i USA. Storbrittanien har också drabbats hårt av finanskrisen och där tar nu förmodligen stat över ett bolåneinstitut:
Det brittiska bolåneinstitutet Bradford & Bingley kommer att förstatligas, rapporterar mediebolaget BBC. Den brittiska regeringen sade dock sent på lördagen att diskussionerna om företaget fortfarande pågår.
Det blir i så fall den andra brittiska finansinstitutionen som tas över i år på grund av den internationella bankkrisen. Northern Rock förstatligades i februari. Källa: Aftonbladet.
Enligt medierna är en uppgörelse nära i USA, förhoppningen och racet går ut på att för det klappat och klart innan börsöppningen i USA på måndag morgon. Jo, det skulle vara skönt. Jag har faktiskt en gång köpt ett par aktier i Ford. Jag gjorde det för jag tycker Ford är en rätt skön bil och jag ville lära mig lite om hur aktier fungerar. Och gissa … Eller, tja, det behöver ni knappast: på ett år har de gått ner till halva värdet av vad jag köpte dem för.
Marknadsliberalen har också kommenterat Ledarbloggen och Hanna Wagenius och Hayek-institutet.
Artiklar om finanskrisen och förhandlingarna:
SVD: Genombrott om finanspaket
DN: Brittiskt bolåneinstitut förstatligas
DN: Genombrott i kongressen om krispaket
Andra bloggar om: finanskris, börsen, ekonomi, USA, bolåneinstitut, nyliberalism, dödskyss, Bush
[…] ClaesKrakts Arvid Falk Kulturbloggen Zaramis TomasRJ Motbilder […]