Med forskning går det att bevisa både det ena och det andra. ”Kött ingen stor klimatbov”, är rubriken på en artikel i Svenska Dagbladet som hävdar att forskare säger att vegetarisk kost inte är någon stor klimatåtgärd. I en del forskarrapporter har det hävdats att frukt kan förebygga och minska cancer. Nu skriver SVD att andra forskare kommit fram till att stora mängder frukt och grönt inte minskar risken för cancer särskilt mycket. Däremot minskar det risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.
Kulturfyran börjat utifrån detta.
1. Hur mycket frukt äter du varje dag?
2. Vilken är din favoritfrukt?
3. Hur mycket kött äter du?
4. Jag tänkte ta tag i mitt viktläge på fullt allvar nu i vår och gå mig smal. Åtminstone en fem-sex kilo borde jag kunna gå bort. Aftonbladet hävdar bestämt att vi kan gå oss smala på sex veckor.
Hur mycket promenerar du dagligen?
Glöm nu inte att lämna länken till ditt svar här i en kommentar. Om du dessutom pingar nyligen hamnar ditt inlägg i blogglistan som ligger precis över kommentarsfältet. Det är bra eftersom jag inte sitter vid datorn jämt och alla kommentarer modereras innan de kommer ut. Men om du pingar nyligen syns din länk snabbare.
Och BLI GÄRNA FAN till KULTURBLOOGGEN på Facebook.
Läs även andra bloggares åsikter om kulturfyran, frukt, vikt, kost, vegetariskt, kött
Jag har svarat på Yfronten.
Här är mina svar:
http://princessjinx.blogg.se/2010/april/fyra-fragor-om-frukt-och-kott.html
ett: räknas jos det undrar jag nu yos
två: åh den var tricky: en färsk ananas med sin syrlighet och sötma och krispighet är nog oslagbar men en riktigt bra apelsin kan smaka som äkta solsken eller ett höstkallt äpple som fräser till i gommen som fyrverkeri
men måste man äta bara en frukt hela livet får det nog bli banan: eko fairtrade osv: bananen innehåller så mycket och dessutom är den så bra paketerad i sig själv
tre: hur mycket? per dag? per år? i kilogram? ingen aning: ett halvt kilo i veckan? räknas kyckling?
fyra: inte mycket men jag springer nog trettio fyrtio kilometer i veckan i snitt under ett år
Det är verkligen intressant hur många olika teorier – eller kanske möjligheter? – det finns angående kost, hälsa osv, i vår tid.
Skrev nyligen en serie reflektioner kring detta på blogg Nya Tidens tankar (se rubriker som “hälsa”, också “fettdiet?”). Också i perspektiv av hur naturvetenskapliga rön tydligen kan användas på väldigt olika sätt, som också tas upp här ovan.
Vad säger det egentligen? Jo, att man förmodligen inte vet.
Därav vikten av att pröva själv.
Och att hälsan egentligen är beroende av fler nivåer i det mänskliga medvetandet än enbrt kosten, tror jag iaf. T ex hur vi mår som människor. Glädje t ex.
Må gott
Här kommer då äntligen mina svar: http://kraka.moah.se/2010/04/15/kulturfyra-om-frukt-kott-och-vikt/