Är du med i slutna eller hemliga grupper på Facebook? Var uppmärksam på vad du skriver där. Du kan bli åtalad för förtal. Det går inte att skylla på att det är en sluten grupp. Under senare tid flera personer blivit dömda för vad de skrivit i Facebookgrupper.
Jack Werner, expert på sociala medier, berättar i Dagens Nyheter om tre svenska fall där personer blivit fällda för saker skrivna på Facebook.
I slutet av juni fälldes i kvinna i Göteborg för att hon i en grupp på Facebook hade pekat ut sin son mördare. Hon fälldes för brott mot personuppgiftslagen.
Den tredje juli fälldes en kvinna anmält en regissör för våldtäkt i samband med #metoo-rörelsen. Nacka tingsrätt dömde kvinnan för förtal.
I det tredje fallet handlade det inte ens om att den som fälldes själv hade skrivit något utan han hade inte tagit bort kommentarer tillräckligt snabbt. Jack Werner skriver: Den 25 juni fälldes administratören för Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” för att han låtit rasistiska kommentarer ligga kvar orörda.
Juridiskt håller det alltså inte att hänvisa till att det som skrivits gjorts i slutna eller hemliga grupper, det bedöms som offentligt ändå. Det hjälper inte om det är sant att regissören begått våldtäkt eller om mannen som utpekats som mördare har mördat. Det räknas som förtal ändå.
Det känns förstås lite kluvet att den som är utsatt för brått och namnger förövaren blir dömd och att förövaren kan få skadestånd. Å andra sidan: vad händer om människor blir utpekade och är oskyldiga? Eller om någon blir utpekad och uthängd men som har avtjänat sitt straff och börjat på ny kula? Det är inte glasklara enkla frågor.
I det här ovan nämnda fallen är de personer som dömts för förtal och som namngett förövare övertygade om förövarens skuld. Men de två utpekade, eventuella förövarna, är inte dömda. Jag är ingen jurist men misstänker att om den person som beskyllts för mord och den som beskyllts för våldtäkt hade dömts skulle de två kvinnorna inte dömts för förtal. Men jag är ingen jurist.
Grundproblemet är att förövare inte alltid fälls i rätten. Som Jack Werner uttrycker det: Rättssystemet är ett löfte om att vi ska bli tagna på allvar när vi utsatts för något. Tilltron till systemet baseras på att tillräckligt många tycker att löftet hålls.
Det tredje fallet skiljer sig för det är det inte den som skrivit kommentaren som anses skyldig utan är administratören gruppen där den rasistiska kommentaren publicerades.
Jag hoppas detta sprids. Det är en viktig lärdom varenda person som någonsin skriver något på webben, oavsett om det är på Facebook eller i något forum eller i epost, har klart för sig att där finns inget som är hemligt, inget som är slutet, ingen som är privat, inget som inte kan komma fram och bli publikt.
En annan viktig slutsats är att varenda en som är administratör för en grupp på Facebook eller någon diskussionsgrupp har klart för sig sitt ansvar att ta bort sådant som är rasistiskt eller strider mot lag.
En ännu viktigare lärdom önskar jag att alla makthavare gör. Alla som kan påverka lag och juridik. Vi måste ha ett rättssystem där den som blir utsatt för våld känner att den skyldige blir dömd. Förlorar vi tilltron till rättssystemet – då hotas demokratin, då hotas trygghet och tilltron till samhället.