Nej, det är inget aprilskämt

Ja, då är de 1:a april 2009 och Ipredlagen gäller i Sverige. Det betyder att musikbolag som misstänker att någon delat ut eller laddat ner musik som bolaget har upphovsrätt till kan begära att få reda på exakt vem du är. De kan kräva att få din identitet av din internetleverantör.
Sedan kan de kräva skadestånd och du kan dessutom bli skyldigt att själv betala en annons i en tidning där du berättar att du betalat skadestånd.
Helt otroligt. Men det är inget aprilskämt och det finns redan i till exempel Danmark.

Självklart kan det här föra med sig att öppna nätverk försvinner. Ipredlagen är ett stort slag mot utvecklingen. Det är ju tvärtom genom att ha fler öppna nätverk, på olika sätt som tekniken kan gå framåt. Open source och öppenhet är alltid bra, för det ger fler möjlighet att utveckla och forska. Falkvinge argumenterar bra för öppna nätverk.

I Danmark har till exempel personer som anklagats för olaglig fildelning klarat sig igenom domstol för att de hävdat att någon annan använt deras öppna nätverk. Så det finns anledning att oroa sig för att makthavarna kommer att försöka försvåra för öppna nätverk.

Det finns fullt lagliga sätt att lyssna på musik digitalt, till exempel via Spotify. Aftonbladet har gjort en bild där de listat en del av de sajter där du lagligt kan lyssna på musik. Varför Aftonbladet gjort en bild och inte lagt länkarna i artikeln? Förmodligen för att de anser att nu har de gjort ett jobb och samlat in länkar, då ska inte någon annan lätt kunna kopiera länkarna. Om vi vill sprida länkarna ska vi minnsann få jobba för det. Rätt dumt.

Det går att lyssna på musik streaming hos bland annat itunes. Men problemet med de flesta sådana tjänster är att inte allt man vill lyssna på går att få tag på. Därför tror jag att Nokias musiktjänst som lanseras i Sverige på fredag – Comes With Music – är ett bra steg i rätt riktning. Den som köper en musikmobil av nya modellen och prenumerar på tjänsten (cirka 1.500 kronor för ett år) får ladda ner hur mycket musik som helst till datorn och mobilen – och får behålla musiker efter det året också. (Både Kattkorgen och Kulturbloggen var förresten på lanseringsfest för den musiktjänsten. Kattkorgen har bra bilder därifrån på artisterna som medverkade.)

Det tror jag kommer att gynna många mindre kända artister också. Då vågar man ju ladda ner och lyssna, eftersom det inte kostar mer. På itunes måste man ju betala för allt och även om man inte lyssnar på skivan mer än en eller två gånger. Ja, det går att provlyssna på låtar: 20 sekunder typ. Att provlyssna kräver att man får höra hela låten, allt annat är fel att kalla provlyssna.

Jag tycker att musiker och artister absolut ska kunna få betalt för det de skapar. Frågan är bara på vilket sätt och hur. Måste allt alltid gå till som det gjort förr? En del i problemet är ju att det inte finns tillgängligt att köpa allt eller att priserna är hutlöst dyra.

Men nu, mitt i värsta finanskrisen, när samhället borde satsa massor på att skapa förutsättningar för jobb, då satsar samhället på att privatföretag ska få med antipiratbyrån i spetsen jaga fildelare. Som om vi inte har andra problem i samhället som är mycket större.

Satsa energi på bra alternativ till fildelningen och det fildelningen försvinner.

Första april och ipredlagen träder ikraft, eller som Christian Engström uttrycker det:

Idag den 1 april träder privatpolislagen Ipred i kraft. Datumet kunde inte vara bättre valt. Precis så grundlurade har politikerna blivit av upphovsrättsindustrins lobbyister.Ipred är en olämplig lag ur nästan alla synvinklar man kan tänka sig. Den låter privata företag ta över delar av polisens och åklagarens uppgifter. Den introducerar skadestånd i avskräckningssyfte för första gången i svensk rätt. Den ställer vanliga barnfamiljer mot slipade upphovsrättsadvokater i rättegångar där den anklagade måste bevisa sin oskuld.

Alldeles oberoende av om man tycker det är rätt eller fel att jaga fildelare, är Ipred en mycket dålig lag. Men när politikerna bara litar på andra och inte själva vet vad de lagstiftar, då kan det bli så här. Låter man storföretagens branschorganisationer själva bestämma hur en lag ska se ut, är det förstås inget märkligt om det blir korporativ lagstiftning. April, april.

Ipred är en ineffektiv lag, kommer det att visa sig när den har varit i kraft ett tag. Det säger erfarenheterna från alla andra länder som har infört motsvarande lagstiftning. Fildelningen får möjligen en lite svacka precis när lagen trätt i kraft, men sedan återhämtar den sig och fortsätter öka.

Räkna dessutom med att antipiratbyrån redan ligger väl förberedd för att jaga fildelare. Dagens Nyheter har pratat med deras främste mediebild, Pontén:
Men som det också berättats många gånger, det kommer att komma flera olika alternativ som gör att det går att surfa anonymt.
¨

Relaterat: DN: Ipred hot mot öppna nätverken
Christian Engström: Grundlagen ska gälla på Internet också.
DN: Jakten börjar
Expressen

Fler bloggar om detta: Svensson, Isobel, Anders Mildner.

Andra bloggar om: , , , , , , , Andra bloggar om: ,

1 april, 2009

Det här inlägget har 2 kommentarer.

 1. Tor skriver:

  ”Det betyder att musikbolag som misstänker att någon delat ut eller laddat ner musik som bolaget har upphovsrätt till kan begära att få reda på exakt vem du är”

  Det är faktiskt värre än så. Vem som helst (alla äger ju upphovsrätten till något, t ex. digitalkamerabilder) har rätt att begära ut uppgifter på samma sätt. Verkar inte orimligt att förmoda att uppföljningen av hur uppgifterna används kommer att vara näst intill obefintlig. Och den vars uppgifter lämnas ut har inte rätt att få reda på det förrän tre månader senare.

 2. Folke Forsgren skriver:

  Jag tycker att den här lagen är helt vansinningt värdelös. Men det skapar ju arbete för en del personer. Det kanske behövs i Sverige idag, med den stigande arbetslösheten.

  Jag anser i alla fall att vi borde stänga alla bibliotek i Sverige.

  Snacka om delning av upphovsrättskyddat material!
  På biblioteken lånar man ju en bok, eller en cd, eller en tidskrift. Man gör det man ska med det lånade, och lämnar sedan tillbaka det för någon annan att låna…
  Är inte det delning på en ganska hög nivå? Dessutom är det gratis… Och inte olagligt heller… Vad är skillnaden mot att låna från ett bibliotek och att låna via nätet? Det är ju bara en annan teknik som används.

  Det jag kan hålla med om sammanhanget är om någon laddar ned något, för att sedan kopiera och sälja det vidare. Då tycker jag att det kan klassificeras som stöld.
  Men om jag som privatperson laddar ned en film eller en tv-serie, ser den och raderar den sedan, så har jag ju bara ”lånat” den en stund. Precis som på biblioteket.
  Angående musik så är det ju samma sak. Jag har tex inte kvar Glenn Millers ”In the mood” längre. Musik förnyas ju med tiden, så man sparar ju inte sånt. Man ”lånar” den och ersätter den med annat allt eftersom.
  Sedan kanske man inte vill betala runt 200 kronor för en cd, då det bara är en enda låt från cd;n man vill ha.
  Jag tycker att den kommersiella film och musikindustrin skulle anpassa sig till vekligheten, och försöka hitta lämpliga sätt att ge ut musiken och filmerna på. Jag skulle mycket väl kunna täna mig att betala en ”tjuga” för en bra låt till min MP3-spelare. Och jag skulle kunna betala en hundring för att kunna få se en film via min dator. Eftersom jag bor i en glesbygd, kommer ofta filmer på bio till oss tidigast ett halvår efter den stora premiären, som oftast är i Stockholm. Då har den i många fall redan hunnit bli visad på TV!
  Och TV då…. Om jag inte har möjlighet att se filmen vid sändningstillfället. Kan jag spela in den och se den sedan? Eller påverkar jag även då upphovsrätten? Jag har ju en kopia på alstret då. En kopia som jag kan sälja jättedyrt till alla som vill köpa en sex månader gammal film… Nej, kom igen….
  Och om jag skulle vilja se ”Slaghöken”? En gammal svartvit klassiker med pirater och svärdfäktning. Den går överhuvudtaget inte på bio längre. Men den finns att ladda ned.
  Det här verkar vara ett spel för galleriet. Jag kommer att fortsätta ladda ner det jag vill se. Så länge det finns tillgängligt på nätet. Och skulle man verkligen påvisa vilken idiotisk lag det här är, så skulle alla som laddar ned frivilligt anmäla sig själva till rättsväsendet. Det blir den största rättegången i mänsklighetens historia! Nej, Jag betackar mig för denna lama lag… Kom igen Sverige! Tala om vad ni tycker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *