Populär violinkonsert öppnar säsongen i Berwaldhallen idag 12/9 2013

powerandrej

 Bild: Sebastian Örnemark

Säsongsöppning på Berwaldhallen i med romantisk musik

Efter avslutad Östersjöfestival inleder nu Berwaldhallen sin ordinarie säsong med tre olika konserter med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören under ledning av Fredrik Burstedt och chefsdirigenterna Daniel Harding och Peter Dijkstra. Dessutom blir det internationellt storbesök av pianisten Yuja Wang.

Säsongen inleds idag med en av romantikens mest populära violinkonserter. Andrej Powerspelar Max Bruchs berömda violinkonsert under ledning av den svenske dirigenten Fredrik Burstedt. När den då 23-årige Andrej Power, 2011 vann den Ljunggrenska tävlingens första pris på 100 000 kr löd motiveringen ”Med mästerlig hantverksskicklighet, ärligt musicerande och en enastående klang förmår han föra den stora violintraditionen vidare.”  Även Fredrik Burstedt är räknar stora framgångar och har fått både Sixten-Ehrling-stipendiet och Herbert Blomstedt-stipendiet.

Den 14 september påbörjar Radiokören en serie konserter i Engelbrektskyrkan med en konsert helt signerad Johannes Brahms.

Det var ett starkt önskemål från min sida. Brahms är en tonsättare som jag tycker mycket om och som kören sjunger fantastiskt bra, säger Radiokörens chefsdirigent Peter Dijkstra. Konserten rymmer nästan hela Brahms musik för kör a cappella. Musiken kommer även att ges ut på skiva.

Aktuellt 20 21 septemper

Den 20:e och 21:a september kommer den bländande kinesiska pianobegåvningen Yuja Wangatt spela en av de allra svåraste pianokonserter en pianist kan ge sig på, Bela BartoksPianokonsert nr 2. Yuja Wang hyllas världen över för sin tekniska briljans, spontana spelglädje och ömma innerlighet. Vid denna konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester ochchefsdirigenten Daniel Harding kommer även Gustav Mahlers ofullbordade 10:e symfoni att framföras.

Konsertfakta

Power spelar Bruch

Torsdag 12 september kl 18:00

Sveriges Radios Symfoniorkester
Fredrik Burstedt, dirigent
Andrej Power, violin
FANNY MENDELSSOHN HENSEL: Orkesteruvertyr
MAX BRUCH: Violinkonsert nr 1
OTTORINO RESPIGHI: Trittico Bottecelliano

 

Radiokören sjunger Brahms
Lördag 14 september kl 15:00, Engelbrektskyrkan
Radiokören
Peter Dijkstra, dirigent
JOHANNES BRAHMS:
–       Missa Canonica op postum
–       Två motetter op 29
–       Två motetter op 74
–       Tre motetter op 110
–       Fest- und Gedenkspruche op 109

 

Wang spelar Bartok
Fredag 20 september kl 19:30
Lördag 21 september kl 15:00
Sveriges Radios Symfoniorkester
Daniel Harding, dirigent
Yuja Wang, piano
BÉLA BARTÓK: Pianokonsert nr 2
GUSTAV MAHLER: Symfoni nr 10

wangyuja
Bild: Felix Broede
12 september, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *