Mycket hände efter min död – aktuell berättelse om kampen att överleva

bild mycket

Titel: Mycket hände efter min död
Författare: Ricardo Adolfo
Förlag: Astor Förlag
ISBN: 9789186757212
Utgiven: 201304

En familj lämnar sitt hemland och hamnar på en ö i hopp om ett bättre liv. Hon får ett arbete, han lyckas inte få det. Tillsammans har de en son som de försöker ta hand om samtidigt som de på olika sätt rår om varandra. Språket sätter hinder både mellan familjen och mellan familjen och samhället de lever i.

Mannen, som är den som har huvudrollen i boken, har svårt att klara av situationen. Han upplever ett stort utanförskap till det samhälle de hamnat i och har en ständig rädsla för vad som sker runt omkring vare sig det handlar om att hitta hem eller att försöka prata med polispersonal. Utanförskapet skapar frustration och splittring, men hur illa han än upplever att det är på ön anser han ändå att det var värre i hemlandet.

Mannen hamnar i en situation där han blir tvungen att fatta ett viktigt beslut som kommer att få konsekvenser för hela familjen. Hans inre monologer präglas ofta av starka, hjärtskärande känslor och en stor kärlek till den familj som han har. Han försöker göra det bästa för familjen även om det flera gånger blir fel i förhållande till vad han tänkt sig.

Mycket hände efter min död
är en på flera sätt aktuell berättelse där förmågan att kommunicera med andra och överleva sätts på prov. Det är en vacker kärlekshistoria samtidigt som det är en berättelse om de papperslösas villkor och kampen för ett liv där språkbristerna skapar stora avstånd mellan människor. Samhället känns genast stort och skrämmande när man inte har språket att känna sig trygg i. Jag tar mig tid att reflektera över titeln och vad det är som faktiskt dör i boken.

Det är en märklig känsla hur någonting som på ett sätt känns avlägset lika gärna hade kunnat vara något som utspelar sig här i Sverige. Kanske är det också därför som boken lämnar mig med en förhoppning om att framtiden kommer att vara bättre än det här, och tron på att många i samhället måste våga öppna upp för varandras olikheter för att på så sätt kunna komma varandra närmare och se varandra bakom den mask som ett språk kan innebära.

3 juni, 2013

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Astor förlag skriver:

    […] ”Mycket hände efter min död är en på flera sätt aktuell berättelse där förmågan att kommunicera med andra och överleva sätts på prov. Det är en vacker kärlekshistoria samtidigt som det är en berättelse om de papperslösas villkor och kampen för ett liv där språkbristerna skapar stora avstånd mellan människor.” Läs hela recensionen! […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *