Nu börjar bojkotten: nu köper vi inga skivor eller filmer

piratebay290
Om en vecka ska Pirate Bay ställas inför rätta. Och fildelare runt om i Sverige känner sig nog rätt lurade av den man som idag är statsminister och inför riksdagsvalet för två år sedan dyrt och heligt lovade att han inte ville vara med om att jaga en hel ungdomsgeneration.
Nu startar protesterna. I morgon börjar till exempel en köpbojkott.

Scraber Nestor:

* No purchases of CD’s.
* No purchases of films.
* No purchases of computer games.
* No visits to movie theaters.
* No movie rentals.
The boycott starts February 9th, 2009 and ends March 1st, 2009

Fildelning: att man kan dela med sig av sina skivor till kompisar, det vill förstås storföretagen som tjänar pengar på att sälja skivor stoppa.

Men förmodligen gräver dessa storföretag sin egen grav med sitt kampanjande. Den som kan sin mediehistoria vet hur det gick i kriget om videoformatet. Amerikanarna hade Betamax, men filmindustrin gick upp i taket och ville till varje pris förbjuda privatpersoner att spela in tv-program för privatbruk med videoband. På så sätt kunde japanerna smyga sig fram och vinna formatkriget med VHS.

Jag har precis läst en mycket bra bok om fildelningsdebatten: ”Piraterna – De svenska fildelarna som plundare Hollywood” av Anders Rydell och Sam Sundberg (isbn: 978-91-7037-320-6).

Det känns lite som att historiens vingslag rör vid mig när jag läser boken. Där berättas ett stycke nutidshistoria och människor jag träffat och pratat med flera gånger beskrivs. Och vi är mitt i ett historiskt skede. Ska staterna stoppa den tekniska utvecklingen genom att totalkontrollera allt? För det är väl vad som krävs för att kunna stoppa fildelningen?

Siffror visar att exempelvis filmindustrin inte alls farit illa av fildelningen hittills. De flesta som laddar ner film går också på bio och köper dvd:er. Det är tvärtom så att filmindustrin förmodligen tjänat på fildelningen. Däremot har filmindustrin varit osmidig och osmart. Många som hämtar hem film via piratsajter laddar ner tv-serier, för att de inte finns att få tag på annat sätt, eller så hämtar de nya, aktuella filmer. Filmindustrin vägrar ju se att behovet att se filmer när de är nya är stort. I sin kortsiktiga girighet vägrar filmindustrin att tillgodose kundernas behov. Som en man som intervjuas i boken säger:

Som jag ser det får musik- och filmbolagen skylla sig själva, som har vägrat skapa bra legala tjänster, som vägrat inse att deras marknad idag är global, och som har motarbetat och stämt sina kunder istället för att lyssna på dem. Om världen nu tycks sakna sympati för underhållningsindustrins belägenhet så är det föra förvånande. Som man bäddar får man ligga.

Boken är nyttig att läsa för var och en som vill förstå hur viktig rättegången mot Pirate Bay är.

Ur boken:

I grunden handlar det om en maktkamp om Internet. Underhållningsindustrin och starka politiska intressen vill av olika anledningar att internet ska anpassa sig efter samhället, främst juridiskt. Teknologernas perspektiv är det motsatta, det är samhället som ska anpassa sig efter internet. De menar att Internet är fundamentalt annorlunda till sin natur. I Internetsamhället rör sig invånarna över ett vidsträckt landskap där nationella gränser och lagar har förlorat mycket av sitt värde. När piratpartiernas företrädare säger att politiker inte förstår frågan, så menar de snarare att politiker ser Internet utifrån, medan de själva ser det inifrån.

Anna Troberg uppmanar alla som vill sprida information om piratfrågorna, upphovsrätt och fildelning att skicka insändare till sina lokala tidningar.

Och glöm nu inte att just du kan hjälpa till att sprida lite ljus ute i stugorna genom att skriva ihop en insändare eller debattartikel till just din lokaltidning. Gör det idag! Inspiration finns här! Och här!

Själv kommer jag att bojkotta inköp av skivor, filmer med mera nu i tre veckor. För jag brukar köpa en hel del. Men jag tycker det är helt fel att på fullt allvar ge film- och musikindustrin rätt att agera polis, helt fel att föreslå att Internet ska kunna stängas av för fildelare. Det var inte alltför många år sedan musikerna ville förbjuda kassetband.

Relaterade länkar:
Sydsvenskan 1, Sydsvenskan 2, Sydsvenskan 3, Bloggtidningen och Ett försök till brandtal hos Opassande.

cd_skivor600

Andra bloggar om: , , , , ,

8 februari, 2009

Det här inlägget har 6 kommentarer.

 1. […] Tango för enbenta Sultans Blogg Kulturbloggen […]

 2. […] (pp, Törnebohms Hotspot., Kattkorgen, Sagor från livbåten, Tango för enbenta, Sultans Blogg, Kulturbloggen, Margareth Osju, Eyesx, Mikeees Songs, Hampus Algotsson, Hellre upplyst än nedsläckt , Out Off […]

 1. Peter Johansson skriver:

  Kommer med gott samvete att köpa nya Springsteens nya CD imorgon.Däremot bojkottar jag alla varor från Israel.

 2. Leo skriver:

  Piraterna är en riktigt bra bok. Varför inte försöka vinna den, och samtidigt göra samhället en tjänst? 😉

 3. Kate skriver:

  Jag bojkottar med gott samvete !
  En kommentar till kommentaren innan mig, kan man inte vänta två veckor innan man köper Springsteens nya CD? Den tar inte slut.
  Bojkotta varor från Israel har jag och mina föräldrar gjort i 10 år.
  Bra blogg förresten 🙂

 4. clush skriver:

  Inte för att vara helt anal gällande fakta, men det var faktiskt Sony som utvecklade betamax. Likväl som MD och Blueray. Dom driver tekniken framåt men inte vunnit något formatkrig än mer än på spelfronten. Att dom sedan i nästa stund strider mot sig själv gällande underhållningen är en konstig ambivalent sak…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *