Nu måste alla myndigheter granskas – och speciellt Transportstyrelsen

Den ena skandalen efter den andra kommer i ljuset nu. Den ena myndigheten efter den andra visar sig ha haft folk i ledningen som anser sig ha rätt att lägga enorma pengar på fester.
Säpos som hade Bond är ett skrämmande osmakligt exempel och att det nu visar sig att FRA är storslösare, det förvånar mig inte ett dugg. En myndighet som jobbar med att att bevaka folket drar troligen till sig en särskild slags personal.

Men det finns myndigheter som slösar med skattebetalarnas medel på annat sätt också. Ta Transportstyrelsen som ett exempel. Vilken service erbjuder de medborgarna? Ofta väldigt usel och så fördröjd att det är ren skandal.
För två år sedan blev jag bestulen på min plånbok och där låg mitt körkort. Att spänna körkortet gick lätt, det kunde jag göra via Internet. Två dagar sedan fick jag ett telefonsamtal. En man hade hittat min plånbok: rensad på pengar med körkortet fanns kvar. Då försökte jag kontakta Transportstyrelsen för att dra tillbaka förlustanmälan. Det var omöjligt att få kontakt med en levande själ på Transportstyrelsen. Jag satt i telefonkö i mer än en halvtimme flera gånger – sedan hade jag bara inte tid att sitta ännu längre i telefonkön utan gav upp. Jag mailade dem och fick inget svar, jag skickade vanligt brev till dem. I mail och i brev berättade jag att körkortet kommit tillrätta och så bad jag om något svar från dem, så jag visste att de fått mitt brev. Jag ville veta att körkortet inte var spärrat. Det är bra att veta när jag hyr bil, till exempel. Nej, jag fick inget svar att Transportstyrelsen.

Ska de ha löner av våra skattepengar när deras servicenivå inte är högre än så?

Jag kan dra upp massor av fall som visar hur usel Transportstyrelsens service är. I slutet av maj skickade en ung man jag känner in en ansökan om tillstånd att ta körkort. Nu har tre månader gått och han har inte fått något svar.

Nej, det är skandal.

Jag har ingen aning om ifall Transportstyrelsen lägger pengar på stora fester istället. Det spelar ingen roll. De slösar med våra skattemedel när de inte kan upprätthålla högre service till oss medborgare.

Nu är det dags att granska alla myndigheter – och då är det inte alls bara vilka fester de har och hur de gör upphandling till dem som bör granskas. Vad ger myndigheterna för service till oss medborgare? Behandlar myndigheterna oss medborgare som kunder de är rädda om, eller behandlar de oss som lägre stående varelser som får ta vad vi får?

Nu måste alla myndigheter granskas, som Socialdemokraterna föreslår.

Relaterat: Aftonbladet och Dagens Nyheter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

28 augusti, 2012

Det här inlägget har 7 kommentarer.

 1. […] Martin Moberg , Kulturbloggen, Annika Högberg   Aftonbladet […]

 2. […] har nu förbrukat exakt 50% av mitt uppladdningsbara utrymme på WordPress. Klart det skulle firas, SÄPO kom hit och hade […]

 3. […] MM, Kulturbloggen, Högbergs tankar, LO-bloggen, Tord Oscarsson, Peter Andersson (S), Röda Berget, Roger Jönsson […]

 4. […] mer: Kulturbloggen, DN, AB – Just nu: Mångmiljardsatsning på järnväg (min anm: hoppas inte av […]

 5. […] Ojnare tumblr, Röda Berget, Per-Åke Fredriksson, Röda Berget – C är ett läckande badkar, Kulturbloggen Dela det här:DelaTwitterSkriv utStumbleUponGillaGillaBe the first to like this. Det här […]

 6. […] Jens Holm – Ek sviker Ojnareskogen, Kulturbloggen, Röda Malmö, essbeck, blogg.tianmi.info, Lotta Edholms blogg, Högbergs tankar, Press Enter […]

 1. Kalle skriver:

  Samtliga myndigheter i Sverige lyder under Förvaltningslagen, således även Transportstyrelsen.

  Där regleras bl.a. myndigheternas serviceskyldighet gentemot medborgarna(kallas ”enskilda” i lagtexten). Det står t.ex. att ”Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt.” i 4§.

  Det verkar alldeles uppenbart att Transportstyrelsen struntar i denna lag, eller inte känner till den – trots att den är central för deras verksamhet.

  Lagtexten finns här:
  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19860223.HTM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *