Borde det inte vara kört för Carl Bildts trovärdighet nu?

Hemligt dokument visar: Krigsherre skulle få betalt för att köra bort civilbefolkning, berättar Aftonbladet och skriver:
Dokumentet är daterat den 27 juli 1998. I några få men glasklara rader ger det sudanesiska försvarsministeriet instruktioner till krigsherren Paulino Matip, som verkar i oljeregionen i södra Sudan.
Dokumentet är märkt ”mycket hemligt” och har rubriken: ”Bevakning av oljebolagen”.

I fyra punkter instrueras Paulino Matip om förutsättningarna för bevakningsoperationen – och vad Sudans regering kräver av honom. Krigsherren garanteras alla de vapen, all den ammunition och alla de fordon han begär. Utrustningen ska levereras av arméns 28:e brigad i Rubkona.

Är dokumentet äkta då är det väl ganska glasklart att ledningen för oljebolag som Lundin Oil var medvetna om vad deras oljeföretag i Sudan har kostat lokalbefolkningen? Carl Bildt var med i styrelsen – att han inte visste detta är svårt att tro, i så fall.

Hur är det möjligt att Sverige har en utrikesminister som varit styrelseledamot i ett företag som gör affärer på det här sättet? Är dokumentet äkta då ser det mycket illa ut.

Här har Kulturbloggens filmskribent Fredrik Giertz recenserat filmen ”Det är upp till dig” som skildrar vad som hänt i Sudan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

23 mars, 2012

Det här inlägget har 7 kommentarer.

 1. […] Bloggat: Kulturbloggen, […]

 2. […] om att grundläggande fackliga rättigheter hotas, Eva Hillén Ahlström om en ny viktig bloggare, Kulturbloggen om Carl Bild, Helga von Pitbull om strålande Helga, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, […]

 1. Gurra skriver:

  Vad har Carl Bildt med saken att göra när han inte ens var med i styrelsen 1998 ?

  Ska vi alla straffas för vad som möjligen har skett tidigare i företaget vi jobbar i innan vi anställdes också ?

 2. Rosemari Södergren skriver:

  Har du sett dokumentären som tydligt visar hur lokalbefolkningen fördrivits och dödats och våldtagits för att oljebolagen ska kunna borra sina hål?
  Det är svårt att tycka att det är OK att gå in i ett sådant företag alls.

 3. Håkan Bengtsson skriver:

  Men köra på deras bensin kan du. Hyckleri.

 4. Håkan Bengtsson skriver:

  ”Inte heller visar dokumentet en direkt anknytning till Lundin som de vill få det till utan just till staten, och i den mån det dokumentet Aftonbladet alls refererar till är äkta och helt korrekt översatt, vilket är tveksamt med den historik av förvanskning denna häxprocess hitills haft så är det heller inte den ort där Lundin hade koncession det talas om. Dvs referensen i dokumentet till Gogrial visar på Block 4 och inte Block 5A/5B och dessa är inte nära varandra i avstånd eller riktning”.
  Trovärdigt, nej. Möjligen för de 13 % av befolkningen som litar på Aftonbladet.

 5. maj wechselmann skriver:

  Är det inte dags med nya demonstrationer mot Bildt?
  Vem ställer upp?
  svar till Maj Wechselmann facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *