DN kräver skadestånd av bloggare som använt en bild från dn.se

Skribent:

Sven-Erland Västros är det fiktiga namnet på personen som driver en slags politisk satirblogg – Sven-Erland – Insikter från partikansliet på Sveavägen. I ett inlägg på bloggen använde han en illustration från Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter har skickat sina advokater på honom, på grund av detta. De kräver att han plockat bort bilden (vilket han gjort) och vill dessutom ha 5.000 kronor i skadestånd. Här är brevet från DN:s advokater.

Vad betyder det här? Är det början på en kamp från traditionella medier mot bloggar?
Det är ju vanligt att bloggare använder en skärmdump från ett tidnings hemsida.

Emma reder på Ajourd ut vad som gäller:

 

Den traditionella citeringsrätten känner de flesta till. Det är inte okej att återpublicera en hel text (såvida inte tillstånd getts), men det går bra att lyfta några rader. Principen gäller normalt sett även bilder, med brasklappen att Högsta domstolen för ett par år sedan fastslog att en skärmdump av en hemsida som innehöll bilder gjorde intrång på en fotografs upphovsrätt.

En skärmdump är en slags digital variant av faksimil och väldigt vanligt i blogginlägg. Tekniskt sett avbildar datorn det du ser på skärmen. Användningsområdena varierar, exempelvis har nog de flesta sett skärmdumpar på oavsiktligt roliga rubriker och stavfel i tidningar.

Skärmdumpen har även ett modernt värde som inte riktigt går att jämföra med traditionella faksimiler – det fungerar många gånger som en slags citering av en hemsida, fast i bildformat. Oftast med en länkhänvisning där man kan se originalsidan i sin helhet.

Det borde innebära att det i princip är tillåtet att använda skärmdumpar från tidningars webbplatser. Men att det är bäst att vara försiktig om det är en väldigt fin bild på skärmdumpen. Fotografen kan anse sin upphovsrätt kränkt och kräva ersättning av den bloggare som använder skärmdump med hans/hennes bild.

DN hotade dessutom med att wordpress skulle stänga ned hans blogg – så därför har han nu öppnat en blogg med eget domännamn.

Han deklamerar där:

Det är sent på fredagsnatten. Borgarpressens försök att tysta det progressiva samtalet har stoppats. Kapitalets lakejer på WordPress är genast beredda att tysta arbetarens röst när storkapitalet så kräver, men landets ledande borgarvuvuzela kommer inte åt mig här på min egen domän. Jag känner mig som en av Partiets hjältar från fornstora dar, som en av de svenska frivilliga i spanska inbördeskriget, uppflugen på barrikaderna på gatorna i Barcelona – bröstet sväller av stora känslor, indignationens tårar rinner i kulregnet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 februari, 2012

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. niklas skriver:

    Tidningar har länge skickat krav till bloggar som publicerar hela bilder. Själv är jag tacksam: annars skulle det vara fritt fram för tidningar att ta bilder från bloggar utan att man fick chansen att skicka en faktura.

  2. Pell Jönss skriver:

    Det går skit bra att be om bilder om du är på plats sånt ser man nästan dagligen på dn:s hemsida där dem uppmanar folk skicka in bilder ifrån olycksområdet. Då är det inget snack om att betala utan man ska bara ha, sen när någon anvädner sig av en skärmdump blir det ett jäkla liv. DN ni borde skämas (sista idioten är inte född ännu)

    Pell Jönns

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *