Demonstrationer runt om i landet mot Acta-avtalet

Acta, Sopa och Pipa, tre lagförslag där USA driver på för att genomföra förändringar av Internet som luktar censur och gör att övervakningen av medborgarna ökar. Alla lagförslagen har som syfte att komma åt webbplatser och företag som bryter mot de amerikanska lagarna för upphovsrätt. Men många som är för nuvarande upphovsrättslagar reagerar, eftersom lagarna och vad de föreslår står i rimlig proportion till vad som lagstiftarna vill komma åt. Lagarna vill på olika sätt kunna stänga webbplatser som har innehåll som enligt amerikansk lagstiftning strider mot upphovsrätten.
Delar av Acta-avtalet har dragits tillbaka efter protester, som att Internetoperatörer skulle vara tvingade att stänga av användare som misstänks för brott mot upphovsrätten.

DN berättar om Acta:

Acta är ett internationellt avtal om åtgärder mot piratkopiering och varuförfalskning. Det har förhandlats fram av USA, EU-länderna inklusive Sverige och xx andra stater (se faktaruta här intill). Syftet är att få gemensamma minimiregler för hur intrång i upphovsrätt, patent, varumärken med mera ska beivras. Det motiveras med att falska varor och kopior skadar lönsamheten i många branscher.

Varför deltar inte fler länder i Acta?
Det bottnar i att de finns en djup konflikt mellan å ena sidan de rikaste industriländerna, å andra sidan de snabbväxande och de fattiga länderna. Indien, Kina, Brasilien med flera anser att nuvarande immaterialrätt (patent, upphovsrätt mm) skapar orättvisa hinder för spridning av livsviktig kunskap, exempelvis miljöteknologi och medicin.

Henrik Alexandersson från Piratpartiet tar upp nackdelar med Acta:
Hela den hemlighetsomgärdade process som ledde fram till ACTA visar på EU:s sämsta sidor – som man måste ta tag i om vi vill ha ett demokratiskt Europa.

Hemlighetsmakeriet är ett problem. Att icke-valda anonyma byråkrater sitter och förhandlar fram avtal med lagstiftningsliknande konsekvenser ett annat. Att vissa särintressen ges en gräddfil till denna process är ett tredje problem.

I denna fråga har till och med europaparlamentets och riksdagens ledamöter haft svårt att få fram relevant och tillförlitlig information.

Om vi vill ha ett demokratiskt EU, då måste makt föras tillbaka från eurokraterna till de demokratiska institutionerna. Då måste medborgare, media och politiskt intresserade ges insyn i vad som sker. Då måste man bygga en dialog.

USA som höll i förhandlingarna kring Acta, såg till att kategorisera lagförslaget som ett handelsavtal – och kunde på så sätt lägga sekretess på förhandlingarna. Men en del dokument läckte ändå ut och tack vare Internet fick de snabbt spridning och en stark och kritisk opinion mot avtalet kunde komma igång. EU och Sverige krävde mer öppenhet kring förhandlingarna och avtalet.

——
Det finns all anledning i världen att lagstiftare sätter sig ned tillsammans med representanter från olika länder, från i-världen och u-länder, med olika organisationer för upphovsrätt och organisationer för demokrati och yttrandefrihet och tillsammans hitta lagar som så många som möjligt kan respektera och anse rimliga. Det borde göras grundligt och med många som kan vara med och tillföra sina synpunkter.

Här kan du se bilder från demonstrationerna.
Här kan du hämta bilder från demonstrationerna, som du kan publicera.

Mer om demonstrationerna på Piratpartiets hemsida.

Expressen: De protesterar mot anti-piratavtalet
DN: Protesterna växer mot antipirat-avtalet
Aftonbladet: Demonstrationer mot Acta-avtalet
Nyheter24: Protester och attacker mot ACTA
SvD/TT: Demonstration mot antipiratavtal
The Local: Swedes out in force to protest anti-piracy law
SVT: Demonstrationer mot antipiratavtal

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 februari, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *